Met Greenock brengt Corilus nieuwe software voor apotheekbeheer op de markt. De oplossing heeft extra aandacht voor farmaceutische zorg en diepgaand beheer.
Corilus omschrijft zichzelf als ‘de it-partner voor de medische professional’. Het gaat onder meer om apothekers, tandartsen, dierenartsen, huisartsen, oogartsen, opticiens, kinesitherapeuten, enzovoort. Voor elk van die medische en paramedische beroepen heeft Corilus een specifieke automatiseringsoplossing ontwikkeld.
De oorsprong van het bedrijf gaat terug tot 1998, toen Marc Coucke negen lokale producenten van medische software overnam en die bundelde tot OmegaSoft, onder de vleugels van Omega Pharma. Later volgden nog meer overnames. Het huidige Corilus is het resultaat van de fusie van vierentwintig bedrijfjes. De naam Corilus – een verwijzing naar corylus, de Latijnse naam van de geneeskrachtige hazelaar – verscheen pas twee jaar geleden in de markt. Bij de splitsing van Omega Pharma kwamen alle business-to-business activiteiten – waaronder Corilus – in de nieuwe groep Arseus terecht. Corilus werkt vanuit vier locaties in België, met als zwaartepunt de vestigingen in Kruibeke en Spy.
Corilus biedt zijn klanten een complete oplossing: software, hardware en bijhorende diensten. De ontwikkeling van die oplossingen gebeurt trouwens volledig in België. Corilus heeft daarvoor 62 ontwikkelaars in dienst. “Outsourcing is voor ons geen optie”, stelt general manager Ronny Robbrecht. “Onze producten zijn erg complex. Bij de uitvoering van een degelijke analyse kom je al snel heel dicht bij de eigenlijke code uit. Dan kun je die maar net zo goed ook zelf schrijven, vinden we.” Grosso modo biedt Corilus twee types van producten aan. Enerzijds gaat het om erp-achtige oplossingen, onder meer voor opticiens en apothekers, anderzijds om de ondersteuning van medische dossiers voor artsen. Corilus kiest er bewust voor de medische markt in de breedte te benaderen, zij het dan wel met oplossingen die het bedrijf telkens heel verticaal positioneert. “Een logische keuze”, vindt Robbrecht, “aangezien de verschillende deelaspecten van de gezondheidszorg steeds meer aan elkaar gelinkt raken. Het gebruik van elektronische media neemt in de medische sector snel toe. Bovendien werkt de overheid aan het wettelijke kader, denken we maar aan CareNet en het eHealth-platform.”
Zorgondersteuning en apotheekbeheer
Nieuw in het aanbod van Corilus is de toepassing Greenock, een softwareplatform voor farmaceutisch beheer. De naam van de toepassing verwijst naar een stad in Schotland, de vindplaats van het gelijknamige mineraal. De oplossing laat zich nog het best omschrijven als een erp-pakket voor de apotheker. Greenock bestaat uit twee luiken. Greenock Pharmacy ondersteunt de apotheker bij optimale farmaceutische zorgverstrekking. De apotheker kan in het farmaceutisch dossier de pathologieën en allergieën van de patiënt documenteren. Alle handelingen van de apotheker zijn meteen ook traceerbaar, waardoor de apotheker correct en onderbouwd advies kan verlenen. Green-ock Central is het tweede luik van de toepassing. Dat is gericht op het beheer van verschillende apotheken. “Vier jaar geleden had één op de vijf apothekers in zijn zaak een breedbandverbinding”, weet Ronny Robbrecht. “Vandaag is de dekking zo goed als honderd procent.” Via die verbinding kan het systeem gegevens ophalen uit verschillende apotheken, de gegevens analyseren en informatie terugsturen. Hierdoor krijgen de apothekers die in groep werken meer inzicht in verkoopcijfers en voorraadhoogtes, waardoor ze het beheer van hun apotheken kunnen optimaliseren.
“Een moderne apotheek vraagt ook dat type beheer. De apotheek is niet langer alleen maar het doorgeefluik tussen de groothandel en de patiënt.” Opvallend aan Green-ock is dat Corilus – naast de puur functionele capaciteit van de oplossing – erg veel aandacht heeft besteed aan de interface. De schermen zijn heel intuïtief opgebouwd en kennen een rustgevende lay-out, met zachte kleuren en afgeronde vormen. Corilus riep voor het ontwerp ervan de expertise van de Human Interface Group in. “Een apotheker heeft geen tijd om een handleiding te bestuderen. Bovendien is er in de apotheek regelmatig tijdelijk personeel aan het werk. Daarom hebben we geopteerd voor een oplossing waar gebruiksvriendelijkheid en gebruiksgemak voorop staan.”
Internationalisering
“Greenock is een goed voorbeeld van het traject dat we met het bedrijf verder willen afleggen”, aldus nog Ronny Robbrecht. “Er zijn nog tal van verticale medische sectoren waar geen afgelijnde oplossing voor bestaat.” Daarnaast wil Corilus ook in het buitenland groeien. Het bedrijf denkt daarbij niet zozeer aan overnames, maar aan de internationalisering van de producten. Haar toepassing voor dierenartsen heeft de onderneming intussen al aangepast aan de vereisten van de Nederlandse wet.
Dries Van Damme
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier