De coworkingcentra die het beste werken zijn degene die erin slagen om een gezonde wedijver tussen hun leden en positieve ‘mond-tot-mondreclame’ of liever een positieve ‘tweet-tot-tweet’ tot stand te brengen. Wie zijn die coworkers eigenlijk? En wat zijn hun drijfveren? We deden een kleine peiling in Namen, Brussel en Antwerpen.
‘LAWAAI, MAAR DAN WEL PROFESSIONEEL LAWAAI’
Marc Fastre is een zelfstandige softwareontwikkelaar. De reden waarom hij besloot om in de gloednieuwe Coworking van Namen te stappen, is zoals bij de meeste coworkers om niet meer alleen thuis te moeten werken. “Ik kom naar hier als ik niet bij klanten ben. Ik vind hier een structureel kader dat me inspireert en motiveert. Soms is er wel wat lawaai, maar dan ‘professioneel’ lawaai, in tegenstelling tot thuis, dat me in feite helpt om efficiënter te werken.” Voordat hij zelfstandige werd, werkte Marc als werknemer bij Zetes in een landschapskantoor met ongeveer dertig mensen. Wat omgevingsgeluiden storen hem helemaal niet. Door de stap naar een coworkingcenter te zetten verwacht hij niet speciaal dat hij extra business zal genereren. “Ik kom er eerder concurrenten tegen. Ik kan er daarentegen onderaannemers in complementaire gebieden inschakelen, zoals specialisten in webtechnologie bijvoorbeeld.”
GEEN SCHULDGEVOEL MEER
Marielle Bonnivert, fotografe, is een van de eerste vaste bezoeksters van het nieuwe coworkingcenter Factory Forty in Vorst. “Momenteel kom ik hier hele dagen, maar ik ga waarschijnlijk overstappen op deeltijdse werkuren. De sfeer is veel meer zen dan thuis, waar de mix van privé en werk me soms een schuldgevoel gaf. Ik had het gevoel dat ik nooit genoeg werkte. Hier kan ik me met mijn business bezighouden in een informeel kader en vooral op een zeer positieve manier in interactie treden met andere professionals. Ik geloof sterk in het concept van ‘serendipity’ dat zegt dat je vooruit moet geraken in je werk en in het leven dankzij toevallige ontmoetingen. Bovendien vind ik de originele decoratie en het originele meubilair wel leuk, dat vooral bestaat uit voorwerpen van rommelmarkten.”
FLEXIBILITEIT VOOR KLEINE BEDRIJVEN
Frederik Denkens vestigde zich een klein jaar geleden bij Burooz, een van de pioniers van coworking in Antwerpen, dat meer dan 80 leden telt. Hij heeft er ook de maatschappelijke zetel van zijn vennootschap ondergebracht en zit er samen met twee ‘vaste’ collega’s en een externe halftijdse medewerker. Skyscrapers (vroeger iLibris) biedt consultancy en managed services aan start-ups of e-commercebedrijven die applicaties willen hosten in cloud. “Ik had zelf een coworkingruimte opgestart in Antwerpen voordat ik stopte wegens gebrek aan tijd. Mij hoef je dus niet meer te overtuigen. Naast voordelen op het vlak van networking – we vonden bij Burooz meer bepaald een copywriter, een designer, een webdeveloper – biedt coworking veel flexibiliteit aan een klein bedrijf als het onze. We kunnen groeien aan ons eigen tempo, zonder dat we ons zorgen hoeven te maken om een dak boven ons hoofd. Ik geloof trouwens niet meer zozeer in een onderneming binnen vier muren. Niets belet ons om collega’s te hebben in andere coworkingcentra in andere steden. Zelf ben ik ook lid van BetaGroup Coworking in Brussel. De nieuwe mogelijkheden voor sociale contacten maken een gedecentraliseerd businessmodel mogelijk.”
BUSINESS GENEREREN
Victor-Emile Portenart zit al vier maanden bij BetaGroup Coworking Brussels. Vroeger ontwikkelde hij thuis websites, mobiele apps en visuele identiteiten, in het kader van zijn bedrijfje Côté Clair. Hij heeft helemaal geen spijt van de verhuizing. “De werkruimte is leuk. Alles staat er ter beschikking en werkt prima. We ontmoeten toffe mensen in een goede sfeer, en heel wat van hen worden klanten. In ons geval bestaat er geen twijfel over dat coworking business genereert.”
Een ander lid van BetaGroup Coworking, Cédric Donckels, vond er ook twee klanten, ook al duurde dat enkele maanden. “Ik heb eerst andere php-ontwikkelaars ontmoet zoals ik, met wie ik kennis kon delen. Je zou kunnen denken dat we concurrerende profielen bezitten, maar we vullen elkaar eerder aan.” Cédric had daarvoor zes maanden gewerkt in zijn studio in Brussel. “Het gebrek aan contact woog even zwaar als de moeilijkheid om privéleven en werk van elkaar gescheiden te houden. Op een dag stuurde iemand me een tweet door van oprichter Ramon Suarez die mensen uitnodigde voor een proefdag. En ik was al snel overtuigd. Hier hangt een dynamiek die mijn motivatie een impuls geeft.” En die motivatie is zo groot dat Cédric elke dag bijna twintig kilometer (heen en terug) fietst om er vanuit Molenbeek te geraken. BetaGroup Coworking is gelegen in de buurt van het station van Etterbeek.
COLLECTIEVE INTELLIGENTIE
Een van de klanten die Cédric Donckel kon ‘binnenhalen’ door aan coworking te doen, is Patrick Nollet. De oprichter van Cleverphone, een dienst voor de tijdelijke huur van telefoonnummers, is een van de eerste aanhangers van BetaGroup Coworking. “De vijf mensen die werken voor Cleverphone hebben zich hier allemaal gevestigd. Het bedrijf heeft hier ook zijn maatschappelijke zetel ondergebracht. Het lichte belastingvoordeel dat ik verlies in vergelijking met de huur van een speciaal kantoor, win ik terug aan flexibiliteit. Maar het belangrijkste voordeel voor mij is de collectieve intelligentie die ik in een dergelijk werkkader vind. Elke ondernemer kan zijn ideeën ‘challengen’ bij mensen met andere achtergronden, zonder in een kringetje rond te draaien en altijd op een gemoedelijke manier.”
Heeft Patrick Nollet als ‘veteraan’ met 2 jaar ervaring al veranderingen gezien in de coworkinggewoonten? “Geen grootse veranderingen, maar naarmate het succes toeneemt, worden er wel procedures ingevoerd, meer bepaald voor het reserveren van de zalen. De anciens helpen nieuwkomers spontaan om zich te vestigen. Er vinden ook steeds meer echt nuttige evenementen plaats, zoals BetaInvest, die start-ups helpen om potentiële investeerders te ontmoeten en hun zichtbaarheid te vergroten.”
Een puntje van kritiek? “De koffiekoppen zouden wat vaker afgewassen mogen worden”, grappen de drie coworkers.
Olivier Fabes
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier