Tegenwoordig kent crowdfunding een exponentiële groei. Het uitgangspunt is eenvoudig. Aan de ene kant ligt er meer dan 200 miljard euro te ‘slapen’ op spaarrekeningen in België, en aan de andere kant is de financiering van start-ups door de banken complex en duur. Waarom zouden we, aangezien kmo’s het weefsel zijn van de werkgelegenheid en onze economie, de bevolking niet volkomen transparant laten investeren in projecten om de hoek, met een beperkt risico en met inachtneming van de bestaande regelgeving? Een beetje zoals de muzieksites met collectieve financiering.

Steunend op een succesvolle ervaring in de humanitaire sector in Brazilië, waar hij in 2009 mee de eerste organisatie voor collectieve financiering oprichtte, keert Guillaume Desclée terug naar Brussel met het vaste voornemen om een project op te starten met dezelfde filosofie, maar dan ambitieuzer: een crowdfunding-platform om start-ups te helpen bij de financiering van hun project. Elk project wordt eerst onderzocht door een comité van deskundigen dat het dossier valideert en vervolgens voorlegt aan de markt, die het ondersteunt en uiteindelijk kan beslissen om het te financieren. Het gaat om cofinanciering waarbij het grootste deel van de financiering gebeurt via de klassieke wegen, maar waarbij elke particulier ook een klein bedrag kan investeren. Typisch voorbeeld: op 500.000 euro wordt 100.000 euro geïnvesteerd door 200 mensen die elk 500 euro inbrengen, de rest komt van traditionele investeringen. Momenteel voert Mymicroinvest onderhandelingen met garantiefondsen (Sowalfin, Fonds de garantie de Bruxelles en PMV in Vlaanderen) om de kleine investeerder te beschermen indien een project zou mislukken.

Het online platform is in eerste instantie bedoeld om de idee van een start-up en de mening van de ‘crowd’-investeerders tegenover elkaar te zetten. Dit alles wordt gekoppeld aan de oprichting van een community rond een project (newsletter, blog, votingtool, enz.). In tweede instantie is het de ambitie om een beveiligd betaalsysteem in te voeren om particulieren te laten investeren, evenals een tool voor gegevensbescherming, met naleving van de regels van de WFDB (autoriteit voor financiële diensten en markten, voordien CBFA). Het platform hoopt het eerste jaar 400.000 bezoeken te genereren en een tiental start-ups te financieren, om aan kruissnelheid tot enkele tientallen start-ups te komen, goed voor ongeveer 100.000 euro per project, en zowat 10 miljoen euro aan fondsen te beheren. Er zijn al verschillende projecten voor innovatieve start-ups online. Guillaume Desclée heeft zich aan dit project gekoppeld bij Inventures (Semcap), een financieel adviesbureau dat mee werd opgericht door José Zurstrassen (voorheen Skynet en Keytrade Bank).

[MH]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content