Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

De voordelen van data-deduplicatie zijn zo voor de hand liggend dat je je afvraagt waarom veel bedrijven er geen gebruik van maken. De vraag komt van Data Domain, dat in ons land een filiaal opent.

Het principe van deduplicatie is eenvoudig: je detecteert de gemeenschappelijke elementen van verschillende versies en kopieën van een gegevensbestand en elimineert de redundante elementen. Marktonderzoeker en adviesbureau Gartner schat dat in 2012 75 procent van de back-ups met deduplicatie zullen werken.

De voordelen van deze benadering zijn evident: deduplicatie verkleint de back-up- en archiefvolumes, versnelt het gegevensherstel (minder volumes om mee te werken) en de disaster recovery, beperkt of elimineert de tapes in de opslagomgeving, maakt de invoering van life cycle management mogelijk en, als kers op de taart, it milieuvriendelijker. Bovendien heb je minder bandbreedte nodig om bijvoorbeeld kopieën op afstand te maken.

Leadership

Volgens sommige experts levert de deduplicatie van gegevens een vermindering van het opslagvolume op die varieert van 50 procent tot ruim 20 maal de aanvankelijke capaciteit. De deduplicatiemarkt is nog relatief jong, hooguit enkele jaren oud maar de analisten schatten dat ze in 2009 1 miljard dollar zal opleveren. Data Domain, vandaag de absolute leider, zou 50 tot 60 procent van de markt controleren, met als belangrijkste concurrenten EMC, NetApp, FalconStor en Diligent Technologies (dat in april door IBM werd overgenomen).

Data Domain (meer dan 600 medewerkers) heeft al meer dan 5.500 systemen bij 2.100 klanten geïnstalleerd. De omzet zal stijgen van 120 miljoen dollar in 2007 naar ruim 250 miljoen dollar dit jaar. De financiële gezondheid van het bedrijf is uitstekend, met volgens David Schneider, vice-president worldwide sales, een beurskapitalisatie van 1,5 miljoen dollar. “Wij mikken vooral op middelgrote en grote ondernemingen met 0,5 terabyte tot 1 petabyte opslag,” zegt Schneider.

Data Domain biedt een volledig en schaalbaar productgamma aan, van de DDX Array Series (tot 28 PB capaciteit) tot de Gateway Series (gateways naar externe opslag) en de Appliance Series (behuizing). Daarnaast commercialiseert het bedrijf verscheidene programma’s (Replicator, Virtual Tape Library, OpenStorage en Retention Lock). “Onze sterkte ten aanzien van de concurrentie is dat wij de gegevens online dedupliceren, tijdens de eigenlijke back-up, in plaats van achteraf,” vertelt Schneider, die de oplossing van Data Domain vergelijkt met een directe vlucht, terwijl de concurrentie met tussenlandingen vliegt. Een andere troef: de gegevensintegriteit. “Wij hebben een onkwetsbare architectuur ontwikkeld die integraal deel uitmaakt van onze hardware.” En ook nog: “Wij werken samen met de bestaande infrastructuur, zonder ze opnieuw te moeten configureren.”

Hij besluit: “Wij hebben de technologie om de next billion dollar company te worden”. Een toekomstig EMC of NetApp?

België

In afwachting heeft Data Domain in ons land een filiaal geopend dat geleid wordt door Jef Willemsens, senior account executive. “In de buurt van de klant zitten, is belangrijk,” legt hij uit, en hij benadrukt dat Data Domain in Amsterdam een support center voor Europa heeft.

Data Domain, dat tot hiertoe vertegenwoordigd werd door Databasement en al een tiental referenties in ons land heeft, hoopt op korte termijn een veertigtal klanten te vinden. “Ik wil een relatie scheppen met de eindgebruiker en hem het nut van deduplicatie doen inzien,” zegt Willemsens, die eerstdaags – want het bedrijf werkt uitsluitend indirect – een nieuwe wederverkoper met toegevoegde waarde selecteert.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content