De databasebeheerder heeft een uitgesproken technisch profiel. Hij staat in voor het beheer, de beschikbaarheid en de archivering van belangrijke bedrijfsinformatie. De finesse van het databasebeheer is iets wat alleen een jarenlange ervaring met zich meebrengt.
Johan Philips behaalde het diploma van gegradueerde in de informatica in Leuven. Hij begon zijn loopbaan bij DHL in Diegem, waar hij vrij snel doorgroeide tot databasebeheerder voor DHL België en Luxemburg. Later besliste DHL om de it-activiteiten in Groot-Brittannië te concentreren. Johan Philips kreeg de gelegenheid om mee te verhuizen, alleen was de timing van het aanbod niet ideaal. “We hadden net gebouwd en er was een tweede baby op komst”, zegt hij. “Verhuizen naar Engeland was niet echt een optie. Ik heb wel nog de migratie van de systemen begeleid.” Na een korte tussenstop bij de supportafdeling van Oracle ging Johan Philips als databasebeheerder aan de slag bij Telenet, intussen zeven jaar geleden. “Ik werk hier in een pure Oracle-omgeving”, zegt hij. “Dat biedt me meer dan voldoende stof om me in te verdiepen. Oracle heeft erg veel producten en er komen bovendien voortdurend nieuwe features bij.”
Telenet beschikt over heel veel databases, samen goed voor ongeveer tachtig terabyte aan informatie over de klanten, het netwerk, de digitale platformen, enzovoort. Uiteraard draaien ook heel wat toepassingen op de databases, waaronder de erp-suite van Oracle, naast andere pakketten en eigen maatwerkoplossingen, onder meer voor de berekening van de telefoonfacturen en voor de opvolging van het internetgebruik. “De taak van de databasebeheerder bestaat erin dag en nacht ondersteuning te bieden aan de operationele systemen. De databasebeheerder zorgt voor de administratie, het beheer en de beveiliging van de databases. Ik sta onder meer in voor de installatie van de Oracle-software op de systemen. Tegelijk moeten we ook de groei van het datavolume goed in de gaten houden. Die toename houdt voortdurend aan. We moeten voldoende ver vooruit kijken zodat performantie en capaciteit niet in het gedrang komen.” Verder behoren de organisatie en ondersteuning van back-ups en de archivering van data tot het takenpakket van de databasebeheerder. “Uiteraard moeten we daar rekening mee houden. De wet verplicht ons om grote hoeveelheden data tot tien jaar na datum te bewaren.” Wanneer de business die data wil inkijken, is het aan de databasebeheerder om ervoor te zorgen dat de informatie ook effectief beschikbaar is.
Blijven specialiseren
Johan Philips ziet de rol van databasebeheerder in de eerste plaats als een technische job. “Het gaat om een groot domein, waardoor het wel even duurt voor je alle kneepjes van het vak onder de knie hebt. De producten evolueren continu. Je moet dus zeker ook de moeite doen om zelf bij te blijven.” Een junior databasebeheerder zal zich in de eerste plaats met het dagelijkse beheer bezighouden, naast installaties en de toekenning van opslagcapaciteit. De meer ervaren senior databasebeheerder beschikt over diepgaandere domeinkennis. “Naarmate je langer in het vak zit, ga je je meer op de gespecialiseerde taken richten, zoals het werken rond clustering, partitioning, streams, security en andere ingrepen die de performantie en beschikbaarheid van de database moeten optimaliseren.” Met name de performance tuning is daarbij vaak een zware taak. Wanneer de performantie van de database daalt – bijvoorbeeld na de release van een nieuwe software – is het aan de databasebeheerder om daarbij een oplossing te bedenken. Ligt de oorzaak bij een slechte database query, dan moet de ontwikkelaar de code aanpassen. “Enige flexibiliteit en creativiteit is daarbij geen overbodige luxe. We zijn geëvolueerd naar een omgeving waar de systemen dag en nacht beschikbaar moeten zijn. Dat zorgt ervoor dat we vaak maar een heel korte window toegewezen krijgen om aan de systemen te sleutelen of om updates uit te voeren.” Verder werkt de databasebeheerder ook aan de automatisering van bepaalde taken, zoals de cloning van de productiedatabases naar testdatabases. “Dat is een job die je normaal gezien manueel uitvoert, maar bij een groot databasepark als dat van Telenet spaart de automatisering ervan uiteraard heel wat handmatig werk uit.” Door het technische karakter van zijn job heeft de databasebeheerder niet vaak rechtstreeks contact met de medewerkers aan businesszijde. “Maar onrechtstreeks is dat contact er wel, via de ontwikkelingsgroep. Wanneer de ontwikkelaars – meestal op vraag van de business – aan een nieuwe applicatie werken, rekenen ze op onze expertise om te weten te komen welke behoeften de applicatie zal hebben op databasevlak.”
Dries Van Damme
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier