De fusie is afgerond, de integratie begint pas
De grootste it-overname ooit is in kannen en kruiken. Maar het échte integratiewerk begint nu pas. Op Dell EMC World 2016 onthulde Dell Technologies de eerste gezamenlijke producten.
Digitale transformatie : geen verrassing dat dit de leidraad van Dell Technologies is voor de komende jaren. De fusie van EMC en Dell kadert helemaal in die transformatie, aldus ceo Michael Dell, die zijn keynote op Dell EMC World in Austin (Texas) vooral aangreep om duidelijk te maken dat zijn Dell Technologies klaar staat om in te spelen op de volgende industriële revolutie ; het internet of everything. “De vooruitgang van technologie zoals machine en deep learning en artificiële intelligentie zullen zoveel creativiteit mogelijk maken, dat ik durf spreken over the next quantum leap in human progress“, zegt Dell die het over “de zonsopgang van een nieuw tijdperk” heeft. Iets wat hij ‘the digital dawn’ noemt.
‘GO BIG OR GO HOME’
Dell Technologies gokt op het belang van schaal om de opportuniteiten rond het internet of everything te grijpen. Het bedrijf ziet die kansen vooral in de modernisering van datacenters met aandacht voor onder meer hyperconverged infrastructure. Om die bewering kracht bij te zetten, stelde de leverancier zes weken na het afronden van de fusie al een aantal producten voor zoals nieuwe VxRail- en VxRack-systemen. Die hypergeconvergeerde infastructuur – met betere opslag en meer rekenkracht – combineert de EMC-storageoplossingen met de PowerEdge-serversystemen van Dell, waarbij het instapmodel een aantrekkelijke prijs meekrijgt. “Producten van wereldklasse, gedemocratiseerd door Dell, boom“, gooide Michael Dell al lachend een oneliner naar de 8.000 aanwezigen.
NIET ALLEEN INFRASTRUCTUUR
De verleiding is groot om te concluderen dat het nu allemaal rond infrastructuur draait bij Dell Technologies. Niet waar, zegt Dell gedecideerd : “De pc-business blijft cruciaal voor ons en zit in het hart van wat we doen. Al 15 kwartalen op rij groeien we in de pc-markt. We zijn de enige die blijven groeien. Al wie dacht dat we geen aandacht meer gingen hebben voor pc’s, denkt verkeerd.”
Jeff Clarke, verantwoordelijk voor client solutions binnen Dell, treedt de topman bij. “Geen innovatie in de pc-markt, lees en hoor ik weleens. Dat klopt niet. Er komt zoveel innovatie op de pc-markt af. Uiteraard is er de eeuwig groeiende rekenkracht en de grafische mogelijkheden, maar ik heb het vooral over bediening via gebaren, spraakbediening en -herkenning, bediening met pen, augmented en virtual reality enzovoort”, zegt Clarke. “Dat gaat de computer trouwens nog veel meer ‘personal’ maken. De tablet heeft de pc niet verdreven en dat zal ook niet gebeuren. Het primaire device voor productiviteit is en blijft de pc”, aldus Clarke.
GEEN SMARTPHONES
Tijdens een Q&A-sessie met journalisten, kreeg Michael Dell nog de onvermijdelijke opmerking naar zijn hoofd geslingerd dat Dell Technologies geen eigen smartphones heeft. Of dat er misschien toch nog van komt ? “Nee”, was het duidelijke antwoord van de ceo. “Waarom ? Omdat de wereld niet zit te wachten op een nieuw smartphonebedrijf. En omdat een smartphone ‘out-of-the-box’ helemaal niets doet. Een smartphone heeft de cloud nodig om gegevens, apps en services binnen te krijgen en te versturen. Voor elke smartphone die verkocht wordt, verschijnt ergens ter wereld in een datacenter een nieuwe server”, besluit Dell.
MEER CONSOLIDATIE ONDERWEG
Chief marketing officer Jeremy Burton is er ondertussen van overtuigd dat er nog meer consolidatie op ons af komt. “De infrastructuurleveranciers gaan verder consolideren, dat wordt onvermijdelijk. Binnen vijf jaar blijven er volgens mij geen vijftien maar minder dan vijf grote spelers over. Dell en EMC die samengaan is daar een eerste voorbeeld van”, stelt Burton.
“We voelden dat de markt volwassen werd en dat is altijd een teken dat er consolidatie aan komt”, meent David Goulden, president Dell EMC, “We wilden daarom een voortrekkersrol spelen en zo profiteren van het first mover advantage.” Die consolidatie is nodig om de komende 15 jaar aan technologische veranderingen op te vangen. “It zal de volgende jaren niet alleen een business enabler zijn, het wórdt ook de business”, stelt Goulden.
Hoe die business er dan gaat uitzien, is de grote vraag. Dell EMC hield een enquête onder enkele duizenden bedrijven en dat blijkt voor velen onduidelijk. 48 procent heeft er bijvoorbeeld geen idee van hoe hun sector er gaat uitzien binnen drie jaar. 53 procent van de ondervraagden ondervindt nu al ‘significante’ disruptie. En een indrukwekkende 92 procent ziet digitale initiatieven als essentieel om succes te hebben in de komende jaren.
Aan de andere kant wordt het leeuwendeel van de it-budgetten nog altijd besteed aan de traditionele applicaties. De grote uitdaging voor it in de komende jaren wordt daarom het slim beslissen welke workloads u naar de cloud gaat verschuiven, om op die manier geld vrij te maken voor digitale investeringen.
FLASH STUWT HYPERCONVERGENTIE
Dell EMC ziet een duidelijke verschuiving van geconvergeerde oplossingen naar ‘hyperconverged’. Die evolutie wordt volgens David Goulden gestuwd door drie duidelijke trends : processoren met almaar meer kernen, ultrasnelle ethernetverbindingen én uiterst performante flash media. “We evolueren naar all-flash servers waarbij software defined storage het verschil maakt”, concludeert Goulden.
Flash werd vroeger hoofdzakelijk gebruikt voor transactiegerichte toepassingen, maar grotere flashschijven zijn ondertussen ook economisch interessanter geworden. “Enkel voor pure, grootschalige archivering zie ik flash nog niet meteen gebruikt worden”, vertelt cmo Jeremy Burton. “We investeren trouwens al volop in ‘persistent memory’ ; geheugen dat je als opslag gebruikt. Binnen drie tot vijf jaar zie ik dat persistent memory wel op de markt verschijnen. Net als bij flash zal dat in eerste instantie ook voor de kritieke transactiesystemen zijn”, voorspelt Burton.
Maar eerst mag Dell EMC werk maken van de volledige integratie van het nieuwe fusiebedrijf. Dat werk begint nu pas. Het einde van het fiscale jaar in februari volgend jaar wordt een belangrijke datum om in het oog te houden. Een rationalisering van het gezamenlijke personeelsbestand lijkt onvermijdelijk. “Een reductie is uiteraard niet de bedoeling, maar in ondersteunende diensten is er zeker wat overlap”, erkent Henrik Thomsen, general manager van Dell EMC Western Europe & Russia. “Maar ik ben er van overtuigd dat onze fusie de werknemers niet hoeft af te schrikken. Het is de eigenaar van Dell die beslist heeft om een nieuw bedrijf te kopen dat complementair is. Dat is anders dan het kopen van een directe concurrent”, aldus Thomsen. “Mijn eerste taak is nu om volledig te focussen op de klanten. Mijn tweede grote doel is om een écht nieuw bedrijf op te bouwen met één duidelijke bedrijfscultuur”, besluit Thomsen. Het werk kan beginnen.
Kristof Van der Stadt
“De desktop is niét dood”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier