De grootste ICT-bedrijven in ons land zijn telco’s en distributeurs
De omzet van de 1.000 grootste ICT-bedrijven in ons land nam in het boekjaar 2016 toe met 1,7 miljard. De top-10 wordt gedomineerd door telecombedrijven en distributeurs.
De hoogste regionen van de ICT Top 1.000 – de 1.000 grootste Belgische ICT-bedrijven op basis van omzet – ogen al enkele jaren dezelfde. En ook in de nieuwste editie op basis van boekjaar 2016 zijn er weinig grote verschuivingen te bespeuren: het zijn de telco’s en de ICT-distributeurs die zich op de borst mogen kloppen.
Avnet Europe voert het klassement aan met een omzet van bijna 4,7 miljard euro. Maar het bedrijf is ondertussen wel gedeeltelijk opgesplitst in ons land. De afdeling Technology Solutions werd in september 2016 immers verkocht aan Tech Data – plaats 5 in de ICT Top 1.000 – voor zo’n 2,6 miljard dollar, wat daarmee van Tech Data de grootste IT-verdeler ter wereld maakt. In ons land komt de Technology Solutions divisie in een nieuwe eenheid terecht die luistert naar de naam TS Europe. Aangezien TS Europe goed is voor zowat de helft van de omzet van Avnet Europe in ons land, betekent dat dat we volgend jaar allicht opnieuw Proximus op de eerste plaats van de ICT Top 1.000 zullen zien.
Proximus zelf ziet de omzet ondertussen licht stijgen en eindigt op een stevige tweede plaats met 4 miljard euro omzet. Dat is exclusief carrierafdeling BICS, die goed is voor nog eens 1,45 miljard euro en daarmee het vierde grootste ICT-bedrijf is in ons land. BICS moest in boekjaar 2016 wel een omzetverlies incasseren van 156 miljoen euro. Datzelfde BICS nam ondertussen wel het Amerikaanse TeleSign over, zodat het de naar eigen zeggen grootste aanbieder ter wereld werd van een Communication- Platform-as-a-Service (CPaaS).
Telenet is dan weer op Avnet na de grootste stijger in de top-30 met 77,7 miljoen euro extra omzet: goed voor plaats 3. Al is er ook nog Telenet Group op de 8ste plaats, dat wel een omzetverlies van 33 miljoen incasseert. Een en ander heeft overigens te maken met de overname van BASE die in boekjaar 2016 nog niet volledig verwerkt en geconsolideerd werd. Die andere telecomoperator Orange Belgium vinden we net als vorig jaar op de zesde plaats. Het wordt uitkijken of Orange – ter herinnering: het vroegere Mobistar – er in slaagt om de komende jaren potten te breken met een hernieuwd televisieaanbod via de kabel. De eerste signalen én cijfers ogen alvast veelbelovend.
S.W.I.F.T. en Melexis doen goeie zaak
De eerste verschuiving zien we op de zevende plaats: S.W.I.F.T. doet haasje over met Siemens, dat tevreden moet zijn met de negende stek. Barco sluit de top-10 af met een mooie toename van de omzet (+48,5 miljoen) en dat in het jaar waarin het bedrijf het bloedmooie, futuristische gebouw – de ‘One Campus’ – in Kortrijk inhuldigde. Barco blijft leider in digitale film – iets meer dan de helft van de globale omzet – maar is hoe langer hoe meer actief in andere sectoren zoals de medische wereld – de digitalisering van operatiekwartieren bijvoorbeeld.
De Belgische chipspecialist Melexis, die wereldwijd onder meer gekend is om de verschillende stukjes elektronica die het levert aan wagenfabrikanten, doet ook een goede zaak in het klassement en stijgt door naar de twaalfde plaats dankzij een omzetstijging van 76,6 miljoen euro.
De grootste verliezer in de top-20 is Hewlett-Packard Belgium, dat 166 miljoen euro omzet minder noteert en daardoor met vier plaatsen zakt en uit de top-10 valt. Herstructureringen liggen daar aan de basis: een effect van de opsplitsing in 2015 tussen HP Inc en Hewlett-Packard Enterprise, en de overdracht van de business-servicesafdeling naar Hewlett-Packard CDS Belgium.
Verder moeten we er u ook zeker nog eens op wijzen dat de ranking die Trends Top samenstelt géén rekening houdt met geconsolideerde cijfers. Sommige bedrijven noteren ook een flink deel van de omzet in het buitenland. Een en ander verklaart meteen waarom sommige bekende namen verderop in het klassement terug te vinden zijn. Om even een voorbeeld te geven: Cegeka realiseerde in 2016 een omzet van 414 miljoen, waarvan 45 procent in het buitenland. Op basis van die geconsolideerde cijfers zou Cegeka dus wel in de top-20 opduiken.
Tot slot nog even deze rekensom als uitsmijter. De 1.000 grootste ICT-bedrijven in ons land zijn samen goed voor 38,58 miljard euro. In de vorige editie van de ICT Top 1.000 was dat 36,85 miljard. Een mooi surplus van 1,7 miljard dus, wat aantoont dat er opnieuw groei zit in de Belgische ICT-sector.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier