De hardwaremarkt zet in 2008 de slechtste groeicijfers neer sinds 2000, maar in West-Europa slaat de crisis veel minder hard toe dan in de rest van de wereld. De goedkope netbook redt voor een stuk de meubelen.
Acer verovert in het derde kwartaal van 2008 voor het eerst de koppositie in de pc-markt in Europa, Midden-Oosten en Azië (emea). Volgens IDC dragen dan 21,3% van alle desktops, laptops en servers die in EMEA worden verkocht een Acer-labeltje. Acer laat daarmee de tweede, HP met 18,7% marktaandeel, ver achter zich. Het bedrijf zet volgens IDC een jaar-tot-jaar groei neer van ruim negentig procent, een toch wel opvallende prestatie. Het succes is mede te danken aan Acer’s focus op mobiele pc’s. De emea pc-markt wordt in 2008 immers vooral gestuwd door laptops. Acer is in 2008 het grootste merk op laptopgebied in zestien emea-landen.
Meer pc’s, minder omzet
Wereldwijd blijft HP echter op kop in de pc-markt, een positie die het ook in 2009 wellicht weet te behouden. De verkoop van desktops doet het in 2008 overigens veel minder goed dan die van laptops, een tendens die zich ook dit jaar voortzet en wellicht niet meer om te keren valt. In het eerste kwartaal van 2008 is er nog een gezonde groei in de wereldwijde pc-markt. In het derde kwartaal slaat de crisis echter overal hard toe, al is West-Europa veel minder getroffen dan bijvoorbeeld Oost-Europa en telt het zelfs nog een heel kleine groei. In het vierde kwartaal zet de wereldwijde pc-markt volgens Gartner echter al de slechtste groeicijfers neer sinds 2002. In emea zijn die cijfers zelfs op het niveau van 2000/2001. Vooral de bedrijvenmarkt laat het afweten. Toch wordt er wereldwijd in 2008 nog altijd bijna elf procent meer pc’s verkocht dan in 2007. Een jaar later ziet het er allemaal weer wat beter uit. In het derde kwartaal van 2009 groeit de wereldwijde pc-markt volgens Gartner lichtjes met een halve procent. De marktonderzoeker had eerder een daling met 5,6% voorspeld. Voor het ganse jaar voorspelt Gartner nu een groei van 2,8%. De hemel valt dus toch niet op onze kop. In de emea zijn de cijfers wel minder rooskleurig, met een daling van meer dan tien procent wegens een blijvend zwakke bedrijvenmarkt en opnieuw slechte cijfers voor Oost-Europa. In waarde blijft de markt echter dalen omdat de gemiddelde prijs van een pc nog altijd naar omlaag gaat. Dat is vooral te ‘danken’ aan de goedkope netbook van maximaal 400 euro btw inclusief, die na zijn introductie op het einde van 2007 snel uitgroeit tot een ongezien verkoopssucces. De crisis en de netbook lijken voor elkaar gemaakt. De eerste netbooks draaien nog Linux, maar dat lusten de meeste klanten niet. Al snel draait meer dan negentig procent van alle verkochte netbooks een versie van Windows. In veel gevallen is dat Windows XP, omdat Windows Vista te zwaar blijkt. Eind 2008 hebben de netbooks van alle fabrikanten vrijwel identieke hardware: een Intel Atom processor aan 1,6 GHz, een scherm van 10 inch, 1 GB geheugen, een drive van 160 GB en een draadloze netwerkkaart. Er bestaat op hardwaregebied nauwelijks een onderscheid tussen de verschillende merken. In het buitenland worden 3G-modellen zelfs ‘gratis’ weggeven met een gsm-abonnement. Volgens het onderzoeksbureau NPD is een vijfde van alle verkochte laptops een netbook.
Race naar beneden
Forse prijsdalingen zijn er niet alleen in de pc-markt. Ook in andere segmenten dalen de prijzen dramatisch. Volgens cijfers van GfK kostte bijvoorbeeld een gps-toestel in België in 2008 gemiddeld 244 euro, wat al een flinke daling is in vergelijking met 2007, toen de gemiddelde prijs nog 456 euro bedroeg. In 2009 zet die trend zich volgens voorlopige cijfers voort. De gemiddelde prijs van een gps zou ondertussen nog maar 191 euro bedragen. GfK sluit niet uit dat die in de koopjesperiode in januari zelfs tot 150 euro zal dalen. Alle genoemde prijzen zijn inclusief btw. Het aantal verkochte stuks blijft net zoals in de pc-markt wel stijgen. In 2008 werden er in België 462.600 gps’en verkocht, 132.600 stuks meer dan in 2007. In 2009 zullen er wellicht meer dan 491.000 gps’en over de Belgische toonbanken vliegen.
Hetzelfde fenomeen zien we bijvoorbeeld ook in de wereldwijde markt voor opslagsystemen. De verkochte capaciteit groeit, maar de omzetcijfers dalen. Volgens onderzoeksbureau IDC daalde de wereldwijde omzetcijfers voor alle disk storage systemen in het eerste kwartaal van 2009 met meer dan achttien procent tegenover het eerste kwartaal van 2008. In dezelfde periode wordt er wereldwijd echter bijna vijftien procent meer opslagruimte verkocht. Terwijl een grootzakelijke storage oplossing in 2008 gemiddeld nog ruim 500.000 dollar (332.000 euro) kost, is dat ondertussen gedaald tot tussen 300.000 (199.000 euro) en 500.000 dollar. De grootste groei is er trouwens bij de kleinzakelijke systemen die maximaal 50.000 dollar (33.000 euro) kosten. In de totale disk storage markt blijft HP de grootste, gevolgd door EMC en IBM.
Jozef Schildermans
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier