Jozef Schildermans

Ik zat met open mond te kijken naar De Slimste Mens ter Wereld, een VRT-quiz die onze Franstalige lezers wellicht niks zegt, maar die in Vlaanderen ongemeen populair is. Het was niet VRT-journaliste Linda De Win die mijn mond deed openvallen. Al zette zij met tien deelnames een puike prestatie neer. Dat veroorzaakte heel wat schandalige, vrouwonvriendelijke reacties op sociale netwerksites en in de reactiefora van de Vlaamse kranten. Maar ook daar viel mijn mond niet van open, want het internet lijkt steeds meer op een vrijhaven voor ongelikte beren. In dit geval letterlijk te nemen, want het zijn meestal mannen met een klein pietje die liefst anoniem allerlei vuil spuiten op internetfora.

Nee het was een van de vragen die me met verstomming sloeg. ‘Waar staat de afkorting IT voor,’ vroeg quizmaster Erik Van Looy. Wat is dat nu voor een simpele vraag, zeg ik tegen mijn vrouw. Maar twee van de drie kandidaten, waaronder Linda De Win, bleven het antwoord schuldig! Zo zie je maar in welk een bubbel wij it’ers leven. In zowat elk artikel in Data News komt deze afkorting voor. Geen haar op ons hoofd denkt er aan it voluit te schrijven, zoals we soms, maar wellicht te weinig, wel doen bij andere afkortingen. Maar de kans is dus heel groot dat een gewone Belg die Data News in handen krijgt, zich al in zijn eerste artikel in dit blad verslikt. Want wat is toch die mysterieuze it die je in elk artikel aantreft? En al die andere afkortingen en acroniemen, van AARP tot ZTPL, waar we in de it zo graag mee uitpakken. Nu hebben ook andere sectoren hun geheimtaal die het voor buitenstaanders moeilijk maakt om erin door te dringen. Denk maar aan dokterslatijn of architectenbargoens. Maar onze sector spant toch de kroon. Alleen al in de Telecommunications Glossary van Telfino uit 1994 die hier toevallig op mijn bureau ligt, staan tienduizenden afkortingen. En dat is dan alleen voor telecommunicatiebegrippen! Bovendien is dat boek ondertussen vijftien jaar oud! Sinds die tijd zijn er tienduizenden termen bijgekomen en wellicht evenveel weer verdwenen. Daarom is het goed dat de Lake Superior State University al sinds 1975 een lijst samenstelt van de irritantste nieuwe termen, technologische en andere. De lijst heet zeer toepasselijk List of Words Banished from the Queen’s English for mis-use, over-use and general uselessness (http://www.lssu.edu/banished). Wat je, nu ik erover nadenk, als doorwinterde it’er eigenlijk zou moeten afkorten tot LIWOBEMOGU. Of zoiets. ROTFL! LOL!

Dit jaar staan volgende it-begrippen op de lijst: tweet, apps, sexting en friend. Dit jaar staan er dus geen echte acroniemen Liwobemogu (sorry!). Hoewel… sexting is eigenlijk een afkorting. En apps is dat ook. Ik laat u raden van wat. Ik wed wel dat de meerderheid van de deelnemers aan de Slimste Mens ook van deze begrippen geen zinnige definitie zou kunnen geven. Noch van de verbannen technobegrippen van vorige jaren. Zoals daar zijn: webinar (2008), pwn(ed) en i-Anything (2007), blog (2006), LOL (2005), killer app (2002), dot.com (2001), E-Anything en cybarian (2000) en high tech (1984), de eerste min-of-meer technologische term die op de verboden lijst opduikt.

‘Waar staat de afkorting IT voor,’ vroeg quizmaster Erik Van Looy. Maar twee van de drie kandidaten, waaronder Linda De Win, bleven het antwoord schuldig!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content