Als we één duidelijke trend uit het afgelopen Mobile World Congress moeten halen, dan zijn het de intelligente armbanden en/of horloges waar flink wat fabrikanten mee uitpakten. Een overzicht van de meest uit de band springende wearables.
Het lag in de lijn der verwachtingen dat deze editie van het jaarlijkse smartphonefeestje in Barcelona gekleurd ging worden door intelligente armbanden en smartwatches. Geen Google-smartwatch – die volgens de laatste geruchten door LG ontwikkeld zou worden en tegen de zomer voorgesteld wordt. Ook geen HTC-smartwatch – al zou in de marge van de beurs een prototype van het intelligente horloge wél aan operatoren getoond zijn – en uiteraard ook geen smartwatch van Apple: die fabrikant stuurt traditiegetrouw zijn kat naar Barcelona.
SAMSUNG VERRAST MET GEAR FIT
Wel alomtegenwoordig was Samsung dat één van de opvallendste nieuwe wearables kwam tonen: de Gear Fit, een fitness-armbandje met een gebogen aanraakscherm van 1,84 inch. Het toestelletje, dat slechts 27 gram weegt, toont datum en tijd, en wanneer je door de menu’s scrollt kom je onder meer een stappenteller tegen en een toepassing die je slaap monitort. De nieuwkomer onderscheidt zich van de anderen door de mogelijkheid om notificaties (van sms’jes over mails) te tonen op zijn kleurenscherm. Wanneer je gaat sporten communiceert de armband met de vernieuwde ‘S Health’-fitness-app op die telefoons, en wordt de data (van de ingebouwde hartslagmeter bijvoorbeeld) verder geanalyseerd. Voorts is het mogelijk om met de Gear Fit compatibele smartphones te besturen (de muziek pauzeren, het volume aanpassen, of een volgend nummer afspelen), en dat alles zonder al te veel te verbruiken wegens Bluetooth 4.0. De waterdichte Gear Fit zou vanaf april ook in België in de winkel moeten liggen voor de prijs van 199 euro.
LG’S LIFEBAND IS COMPATIBEL MET ANDROID ÉN IOS
De Lifeband Touch, LG’s antwoord op Nike’s Fuelband en de trendy Fitbit, wordt gelanceerd in de lente. De zwarte fitnessarmband met oled-touchscreen beschikt over een accelerometer en een hoogtemeter, toont hoe ver je wandelt of loopt en hoeveel calorieën je daarbij verbrandt, en kan ook notificaties aan van smartphones. De koptelefoon die bij de Lifeband hoort (de heart rate earphone) kan dan weer de harstslag van zijn gebruikers meten dankzij een ingebouwde PerformTek-sensor. Via Bluetooth worden die data doorgegeven aan de Lifeband en aan de bijhorende app op je telefoon, die alle gegevens analyseert. Er is ook een microfoon verwerkt in de headset, zodat er een telefoongesprek kan worden gevoerd. De Lifeband is compatibel met Android- én iOS-smartphones, en ook populaire fitnessapps zoals RunKeeper en MyFitnessPal worden ondersteund. De armband, die het op een volle batterij vijf dagen zou uitzingen, gaat in de VS 180 dollar kosten. De koptelefoon zou voor een gelijkaardige prijs van eigenaar wisselen.
SMARTBAND VAN SONY IS HET ELEGANTST
De fitness-armband van Sony is zonder meer de elegantste uit de reeks (al doet het design meteen denken aan devices zoals de Fitbit Flex en de Jawbone Up24). Gekoppeld aan de Lifelog-app van de Japanse elektronicagigant kan je met de Smartband niet alleen je fysieke activiteiten bijhouden (zien hoeveel kilometer je gewandeld of gelopen hebt en hoeveel calorieën daarbij verbruikt werden), maar ook hoelang je geslapen hebt en hoe ver de wagen je gebracht heeft. De scanner (door Sony ‘core’ genoemd) houdt ook bij waar en wanneer je foto’s hebt genomen met je smartphone, en naar welke liedjes je hebt geluisterd. In die zin is de Smartband dus meer een life-tracker dan een zuiver fitness-apparaat. Wanneer je gebeld wordt, of wanneer iemand je een sms’je stuurt, begint het toestelletje te trillen, een schermpje is er niet. De Smartband zal nog dit voorjaar in België verkrijgbaar zijn voor een adviesprijs van 99 euro. De Lifelog-app wordt gratis meegeleverd.
BELLEN MET EEN ARMBAND
Met de TalkBand B1 smartwatch – of is het een armband – springt ook Huawei in de ‘wearables’-markt. De TalkBand B1 wordt door Huawei zelf eerder een ‘smartband’ genoemd. De armband is voorzien van Bluetooth 4.1 en nfc-pairing, zodat je hem ook kan gebruiken om te bellen: het belkitje komt dan fysiek los van de armband. De nadruk op de overige functionaliteit ligt op sport- en fitnesstoepassingen. Zo zal je kunnen bijhouden hoeveel calorieën je verbrandt, of hoeveel kilometers je gestapt hebt. Ook slaapmonitoring is mogelijk, waarbij je gewekt wordt op het voor jou meest ideale moment. De TalkBand B1 die het met een volle batterij tot 6 dagen uitzingt zal 99 euro kosten, en wordt al snel in onder meer de Chinese thuismarkt gelanceerd. West-Europa komt in het tweede kwartaal pas aan de beurt.
Kristof Van der Stadt / Frederik Tibau
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier