Luc Blyaert was hoofdredacteur bij Data News

Slechts één op de vier bedrijven mag zich ‘een transformer’ noemen, waar de it-infrastructuur de voedingsbodem is voor echte succesvolle innovatie. Dat blijkt uit een studie van Riverbed bij een duizendtal it-verantwoordelijken in Europa en het Midden-Oosten.

Voor meer dan de helft van de respondenten is het duidelijk: Innovatie is een top-5 it-prioriteit. “Big data, cloud computing, social media, mobile. Het komt als een sneltrein op ons af en het topmanagement ziet er kansen in om te innoveren, maar of het er ook in slaagt? 4 van de 10 nieuwe technologische toepassingen die het afgelopen jaar geïmplementeerd zijn, voldoen niet aan de verwachtingen”, vertelt de Belg Willem Hendrickx, senior vice president sales emea bij Riverbed.

82 % van de bedrijven geeft aan dat de investeringen in bedrijfskritische toepassingen de afgelopen twee jaar toegenomen zijn. Meer nog, een kwart van de it-budgetten zou, althans volgens de enquête, naar de implementatie van nieuwe technologie gaan. Bijna de helft (44 %) gaat naar ‘het draaiend houden’ van de it-systemen en een verbetering van de bestaande middelen (31 %). “Als het om nieuwe technologie gaat, dan zijn de Belgen zeker geen early adopters. Sommige bedrijven leven echt nog in silo’s”, vindt Willem Hendrickx. Zo is de adoptie van cloud computing veel groter in landen zoals Frankrijk, Spanje en Groot-Brittannië.

“België zit altijd wat in het midden. Er zijn nog veel legacy netwerken aanwezig,” aldus Hendrickx “maar er moet iets gedaan worden. En de cio moet de shift doorvoeren.” Volgens de studie die in oktober 2013 door Loudhouse werd uitgevoerd, ook bij ruim 100 Beneluxbedrijven, zijn de ’transformers’ succesvoller. 70 % van hen verwacht binnen de twee tot drie jaar een ‘return-on-investment’ zo niet op alle dan toch op de meeste nieuwe technologische ontwikkelingen. De success rate wordt ook veel hoger beschouwd dan bij hun collega ‘niet-transformers’.

De redenen voor het mislukken van technologische investeringen zijn voor een kwart te wijten aan de it-managers zelf of aan het gebrek van een business it alignment. Opvallend is echter dat vooral de toegenomen complexiteit en het gebrek aan middelen en kennis met de vinger worden gewezen. Stijgende kosten en verhoogde beveiligingsrisico’s zijn eveneens de grote boosdoeners.

Amper 6 procent van het topmanagement beseft het belang van infrastructuur en netwerkperformantie. Zo vindt de helft van de ondervraagde it-verantwoordelijken in de Benelux dat het niet makkelijk aan te tonen is dat investeringen in infrastructuur een groot voordeel opleveren voor een onderneming. “En toch, aan de basis van een succesvol project ligt een betere voorbereiding, vooral dankzij de implementatie van een performante it-infrastructuur.” Het is wellicht geen toeval dat Riverbed gespecialiseerd is in de performantie en de applicatiedoorstroming van it-netwerken. Het telt zowat 180 klanten in België, waaronder Swift, Barco, Bekaert en Agfa. Riverbed wordt tevens gehanteerd door de meeste operatoren zoals Belgacom, Orange, BT, AT&T. Willem Hendrickx is trouwens bijzonder optimistisch en voorziet ook dit jaar een groei van liefst 40 tot 50 procent. Twee jaar geleden had Riverbed nog niet eens een kantoor in België.

Luc Blyaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content