Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Netwerkspecialist John McHugh van Brocade heeft niet voor niets alles-in-één oplossingen en ‘converged’ infrastructure. Op NetEvents in Istanbul veegde hij Cisco, IBM en HP dan ook de mantel uit. “Cisco rommelt aan zijn succesformule, en dat is niet zonder gevaar.”

Als er één bedrijf is dat Cisco van héél nabij volgt, dan moet het wel Brocade zijn. Al blijft het opvallend hoe moeilijk de mensen van Brocade de naam van hun concurrent over de lippen krijgen. Wanneer vp John McHugh, volgens ingewijden één van de meest invloedrijke managers in de netwerkindustrie, dan toch zijn zegje doet over de strategie van John Chambers en co., wordt daar dan ook met veel interesse naar geluisterd.

Op de voorbije editie van het technologiecongres NetEvents in Istanbul was het zo ver. Daar klonk het alvast dat Cisco binnen de vijf jaar de storagemarkt zal betreden. Al was het maar omdat de it-gigant zo dominant geworden is in zijn sector, dat het plafond bijna bereikt is. Bovendien zouden de groeimarges voor netwerkboeren drastisch gaan slinken in de komende jaren, wat een probleem is voor een groeibedrijf de naam waardig.

“Het is dus logisch dat Chambers gaat kijken naar storage, een sector waar er nog heel wat te rapen valt”, kijkt McHugh vooruit. “Cisco zal met andere woorden meer een systems- dan een netwerkbedrijf worden. Enkele dagen geleden was ik nog in India, en zag ik een vp de strategie van Cisco uit de doeken doen. Dat was surreëel hoor. Het ging enkel over applicaties, over modern wonen en de kantooromgeving van de toekomst. Over networks werd er met geen woord gerept.”

McHugh plaatst heel wat kanttekeningen bij die strategie, omdat netwerkbedrijven die de focus verleggen traditioneel marktaandeel verliezen. “En de spelers die dachten dat ze netwerken er als een extraatje konden bijnemen, zijn bijna allemaal irrelevant geworden. In die zin is Cisco aan het rommelen met de formule die het bedrijf groot gemaakt heeft.”

“Vandaag zien we dat IBM terug actief wordt op de networkingmarkt, en ook HP trekt terug de netwerkkaart”, klinkt het nog. “Maar zowel IBM als HP hébben dat al eens geprobeerd, zonder veel succes. Cisco van zijn kant, wordt nu een serverboer, en binnenkort allicht ook een storagevendor. Ik ben benieuwd of Chambers er zijn voordeel mee zal kunnen doen, maar ik denk het niet.”

Wat netwerken betreft, verwacht McHugh -hoe kan het ook anders- vooral veel van de spelers die de focus scherp houden, en kunnen erkennen dat hun sector een beetje het Zwitserland is van de it. “Je moet met iedereen samenwerken, en je moet je klanten de mogelijkheid geven om de puzzelstukken te kiezen die ze zelf willen.”

Complexe cloud

Nog volgens McHugh wordt de adoptie van cloud computing flink overdreven door de it-industrie. “Het zal zeker nog tien jaar duren voor dat clouddiensten op grote schaal gebruikt worden, met als uitzondering misschien de private clouds binnen bedrijven”, klonk het in Istanbul.

McHugh wees op de complexiteitsproblemen die opduiken bij publieke clouds in hun huidige vorm. “Wat als ik verschillende apps heb draaien in de wolk, en van de ene dag op de andere extra capaciteit nodig heb? Dan moet ik dus op bezoek bij al die verschillende providers, moet ik bij elk van hen deals onderhandelen, en er maar op vertrouwen dat ze me binnen de kortste keren kunnen helpen?”

De netwerkspecialist loopt met andere woorden niet zo hoog op met het huidige aanbod. “Ja, de applicaties werken, maar ze zijn nog niet schaalbaar. In die fase zitten we vandaag. Klanten kiezen iets uit kolom a, uit kolom b en uit kolom c, en introduceren die apps dan op beperkte schaal, ‘om eens te proberen’. Maar wil de cloud echt van de grond komen, dan zijn er standaarden nodig. Dan is er interoperabiliteit nodig. En multi-vendor support.”

“Nog moeilijker is virtualisatie en het eigenlijke uitbreiden van je datacenter”, besluit McHugh. “Aan iemands informatiearchitectuur sleutelen, is even delicaat als een hartoperatie uitvoeren. Dan neem je sowieso best een chirurg die al langer dan zes maanden bezig is. Maar het stukje van de operatie waar niemand zich momenteel aan durft te wagen, ook de anciens niet, is storage.”

“Een app verplaatsen van Brussel naar Singapore is redelijk eenvoudig. Twee tot drie gigs zijn in enkele milliseconden overgezet. Maar de verschillende terabytes aan storage achter die app, de informatie die de applicatie bruikbaar maakt, kan je niet zomaar ‘verplaatsen’ over de huidige netwerken. Volledig virtualiseren naar de cloud is dus alles behalve voor de hand liggend.”

Frederik Tibau

Aan iemands informatiearchitectuur sleutelen, is even delicaat als een hartoperatie uitvoeren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content