De nieuwe golf van data analytics
Start-ups als Promethium en Kinetica tillen data-analyse naar een hoger niveau. Beide bedrijven zetten in op snelheid en real-time analytics.
“Denk er maar eens over na”, zegt Kaycee Lai, de CEO van Promethium. “Wereldwijd zijn er anderhalf miljard kenniswerkers. Maar er zijn amper anderhalf miljoen technische dataprofielen. Met een ratio van één dataspecialist per duizend kenniswerkers schiet het werk niet echt op.” Promethium zet vanuit Mountain View in Silicon Valley voluit in op data analytics. “Wanneer de business vandaag een vraag stelt, moet ze lang op het antwoord wachten. Data discovery, data verplaatsen en bewerken, query’s uitvoeren, data visualiseren: het hele traject neemt al snel drie tot vier maanden in beslag. En aan het einde van de rit weet de business nog altijd niet of ze wel naar de juiste informatie zit te kijken.”
Met active analytics bekijken we wat er op het moment zelf aan het gebeuren is” Irina Farooq, Chief Product Officer bij Kinetica
10.000x sneller, 8x goedkoper
Promethium pakt het anders aan. Het bedrijf mikt op snelheid. Automatisering is het sleutelwoord: automatische processen vervangen manueel werk, versterkt met onder meer AI en NLP. “In plaats van een team van gemiddeld acht medewerkers drie maanden aan het werk te zetten om één vraag te beantwoorden, heeft één analist of data scientist binnen de vier minuten het juiste antwoord.” Dat is grof geschat tienduizend keer meer resultaat met acht keer minder resources. Integratie vormt bij Promethium de sleutel tot dat succes: databronnen, tools voor data lineage, data catalogs, tools voor virtualisatie en visualisatie, enzovoort.
“Alles draait in de cloud”, legt Kaycee Lai uit. “Je hoeft niets te downloaden of te installeren. Je neemt een abonnement, krijgt een e-mail met een link en je gaat direct aan de slag.” Vaak vormt Promethium een onderdeel van een softwarebundel, bijvoorbeeld samen met datatoepassingen als Collibra of Tableau. Onder meer SAP, Oracle en Zetta investeren in het bedrijf. Dat is geen toeval, want het zijn net de klanten van die bedrijven die meer en betere informatie uit hun databases, data warehouses en data lakes willen halen.
Inzicht: hier en nu
Analyse van grote datavolumes blijft een actueel thema. Telecombedrijven, bijvoorbeeld, analyseren data over netwerkdekking om te weten waar ze straks moeten investeren in 5G-antennes. In die context situeert zich het actieterrein van Kinetica Active Analytics, een start-up uit San Francisco die voortbouwt op een initiatief van het Amerikaanse leger. Dat project was gericht op de opsporing, analyse en realtime rapportering van veiligheidsrisico’s. In haar huidige vorm richt de oplossing van Kinetica zich op overheidsdiensten en grote bedrijven.
Kinetica maakt gebruik van een analytische in- memory OLAP database, versneld door het gebruik van GPU-opslag. Het laat Kinetica toe om heel snel heel grote analyses uit te voeren. “Analytics staat per definitie voor terugblikken”, zegt chief product officer Irina Farooq. “Het is analyse van data na de feiten. Met active analytics bekijken we wat er op het moment zelf aan het gebeuren is.” De toepassing maakt onder meer een continue risicoberekening mogelijk. “Klassiek maken banken twee keer per dag een risicoberekening, ‘s morgens en ‘s avonds. Met onze technologie kunnen ze dat de hele dag door, op het moment zelf.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier