IBM droomt van een terugkeer door de grote poort in de opslagsector. De recente stroom van aankondigingen moet het pad effenen.
Je kunt geen aspect van opslag bedenken – controllers, virtualisering, thin provisioning, NAS, tape libraries, security, deduplicatie, diensten, … – of IBM heeft er begin september iets nieuws (of nieuwe functies) over aangekondigd.
“Al in het begin van deze eeuw begrepen wij wat andere leveranciers vandaag nog altijd niet beseffen: de groei van het datavolume overtreft de ramingen van de analisten. De markt kent honderden oplossingen die stuk voor stuk bij een bepaalde hardware en specifieke beheertools horen. De complexiteit is enorm. Dan heb ik het nog niet over zowat 20.000 – vaak slecht gedefinieerde – conformiteitsreglementeringen op de markt”, stelt Andy Monshaw, algemeen directeur System Storage. “Wij hebben het niet langer over ad hoc oplossingen, over de volgende terabyte, over dit of dat algoritme voor opslag… Het huidige, georkestreerde geheel van aankondigingen is de resultaat van een investeringsstrategie (2 miljard dollar) en overnames over de drie voorbije jaren.”
‘Georkestreerd’ is allicht de juiste omschrijving. IBM heeft om en bij de 40 aankondigingen op een rijtje gezet: zowel producten die al enkele weken geleden op de markt werden gebracht, als recente overnames (XIV, Diligent, FilesX…) en ook enkele échte nieuwigheden.
Scale out is het nieuwe paradigma
Uit al die IBM-aankondigingen plukken we twee producten die aan het ‘scale out’-concept beantwoorden. “De ‘scale up’-systemen sloten aan op behoeften die elk jaar met 10 of hooguit 15 procent stegen. Het volstond krachtiger schijven te integreren in bestaande systemen. De kostprijs ervan was redelijk. Maar met de huidige data-explosie, milieuverplichtingen, de kostprijs van de groei, … zijn modulaire systemen de enige mogelijke weg. Gekoppeld aan de betrouwbaarheid en beschikbaarheid van high-endsystemen”, vervolgt Andy Monshaw.
Met die ‘massale doorgroeimogelijkheden’ voor ogen nam IBM in januari het bedrijf XIV over. XIV werd opgericht door Moshe Yanai (ex-chief engineer bij EMC en ‘vader’ van de Symmetrix DMX). Vandaag lanceert IBM het systeem XIV dat mikt op gevirtualiseerde infra-structuur van het type cloud computing, de Web 2.0-omgevingen, digitale archivering maar ook op de meer traditionele (financiële) toepassingen.
Dat betekent concreet: 180 SATA-schijven van 1 terabyte, ontworpen in ‘raster’ (kast van 15 datamodules met 12 schijven per 2U-module), 79 reëel bruikbare terabyte (voor zover XIV heeft gekozen voor een mirroringtechniek van het type Raid 1, met kopie van de data op een 2e cache in een andere datamodule), systematische striping van data die worden verspreid over partities van 1 MB over alle schijven, thin provisioning-potentieel (in blokken van 1 MB), intern getransfereerd via Gigabit Ethernet.
Starten met een ‘scale out’ van 80 terabyte kan overmaats lijken (en oogst ook kritiek, bijvoorbeeld bij concurrent 3PAR), maar beantwoordt volgens IBM aan de behoeften van de hogere en de middenmarkt. “Trouwens: zo heeft XIV het ontworpen. Op termijn breiden we het aanbod naar beneden uit via halfhoge kasten, en naar boven met krachtigere schijven”, aldus Andy Monshaw. Over het formaat van de stappen ( increments) is nog niets beslist.
IBM presenteert zijn XIV overigens als eerste stap naar een eerste echte ILM-oplossing. “Tot nu toe was ILM alleen maar een belofte”, stelt Andy Monshaw. “Wie het aanbiedt, spreekt uitsluitend over tiers. Maar er bestond niets op het vlak van tagging, indexering, categorisering van data. De XIV begint die leemte te vullen door tegelijk ook categoriseringsdiensten aan te bieden evenals beheerdiensten en een multi-level opslagschema voor back-ups, met transfer naar tapes volgens intern gedefinieerde regels.” Nog een andere ‘scale out’-aankondiging, maar dan op het vlak van network attached storage: nieuw potentieel voor de SoFS-infrastructuur (Scale-out File Services) die mikt op diensten voor opslagvirtualisering voor schaalbare NAS-systemen, georganiseerd in clusters. SoFS kan tot 512 miljard bestanden op één enkele NAS-cluster ondersteunen. Dat komt overeen met één en dezelfde ‘name-space’. Doelgroepen: omgevingen die hoge beschikbaarheid en prestaties eisen (zware industriële ontwikkelingen, financiële analyses, Web 2.0, biowetenschappen, …).
Voor bedrijfszekere data
De aankondigingen van IBM betreffen niet alleen de beschikbaarheid van data maar ook aspecten als retentie, conformiteit en veiligheid.
Wat retentie aangaat, presenteert IBM de deduplicatieoplossing ProtecTIER TS7650G, zijn eerste dedup-gateway, opgepikt bij Diligent (dat in april overgenomen werd). Die wordt geïnstalleerd tussen de back-upserver en het diskrack (van de DS4000 tot de DS8000, maar ook concurrerende racks) en doet aan in-linededuplicatie. Optimale plaatswinst: 25:1. Op termijn wil IBM een direct replicatiepotentieel tussen 2 gateways voorstellen.
Ook conformiteit is een rode draad in de aankondigingen, om het nu gaat om automatische opsporing ( discovery) van bestaande data in de infrastructuur, om opslag van e-mails, om specifieke warehousing voor wettelijke controles, of om archivering voor SAP R/3 en mySAP ERP… Nieuw: IBM Enterprise Archive Services, Content Collector 2.1 (beheer van e-mailaccounts) en eDiscovery Analyzer.
Inzake beveiliging kondigt IBM een Tivoli Key Lifecycle Management oplossing aan die het beheer van de sleutels (creatie, distributie, opslag, archivering en beheer) moet automatiseren. De oplossing (beschikbaar vanaf het eerste kwartaal 2009) zorgt voor automatische detectie van nieuwe coderingsappliances die worden toegevoegd aan de infrastructuur en de correlatie met de sleutels ad hoc (toewijzing volgens systeem, schijf, betrokken gebruiker en/of departement). IBM belooft tegen einde 2008 of begin 2009 ook gecodeerde schijven (voor de DS5000 en DS8000) “met 6 maand voorsprong op de concurrentie”.
In de verpakking…
Het zal niemand verbazen dat IBM ook op ‘groene’ opslag broedt. Het bedrijf wil de meetpunten en parameters definiëren en normaliseren om het gebruik van de opslagmedia en het toewijzen van opslagruimte optimaal onder controle te houden.
“De spreiding van de data over de verschillende opslagniveaus zal morgen beter tegemoetkomen aan criteria voor energieoptimalisering”, stelt Krishna Nathan, vice-president Storage Systems Development. “In diezelfde context blijft actieve volumebeperking (door deduplicatie, thin provisioning…) een prioriteit.” Een ander hot item is Solid State Drive-technologie. “SSD is niet zomaar een kwestie van schijfgrootte. De uitdaging ligt op systeemniveau”, benadrukt IBM. Enkele nog op te lossen aspecten: het beheer van de levenscyclus, de automatische en ‘intelligente’ toewijzing van data (bv. geen Flash SSD gebruiken voor e-mail)… Over 9 tot hooguit 12 maanden zou de commercialisering van het Quicksilver-project kunnen starten. (Aangekondigde prestaties: 1 miljoen IOPS, latentie kleiner dan 1 milliseconde.)
Brigitte Doucet
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier