Mobiliteit, unified communications en veiligheid zijn dit jaar de centrale doelstellingen van de Enterprise-divisie. Maar ook het opvijzelen van het imago staat op het prioriteitenlijstje van Alcatel Lucent.
Ondanks een woelige context (ontgoochelende resultaten bij Lucent, herstructureringen, een nieuwe golf van afvloeiingen) is de Enterprise-divisie van Alcatel Lucent erin geslaagd haar omzet in 2007 met 9 procent te laten stijgen. Het bedrijf zegt dat het zich sterker op de ondernemingswereld wil concentreren, ook al vertegenwoordigt dat segment nog geen 10 procent van de totale omzet.
Verder dan ‘voice/data’
“Wij herpositioneren ons op sterke groeimarkten zoals mobiliteit en veiligheid,” beklemtoont ceo Pat Russo van Alcatel-Lucent. “In 2008 zullen wij met name investeren in ‘opkomende’ domeinen zoals virtualisatie, service oriented architecture… Met vier grote aandachtspunten: software voor inhoud en toepassingen (mobiele oplossingen, ip-tv enz. voor operators; oplossingen voor dynamische callcenters, gepersonaliseerde unified communications enz. voor de ondernemingen); ‘always-on’ breedband; de omzetting van de netwerken naar ip; en diensten met toegevoegde waarde (virtualisatie, coördinatie van diensten, Web 2.0-functies…).”
Daarnaast moet dringend werk worden gemaakt van een sterkere aanwezigheid bij de global accounts. Het bedrijf beseft dat het in dit segment gebukt gaat onder een gebrek aan geloofwaardigheid, vooral in de Verenigde Staten. Dat is een van de redenen voor het commerciële akkoord met NCR, dat nu wereldwijd wordt.
Elk bedrijf dat een beetje meetelt, bedenkt tegenwoordig een slagzin voor de toekomst. Bij Alcatel is dat in 2008 ‘de dynamische onderneming’, die mobiliteit, samenwerking en unified communications combineert. Het bedrijf heeft zijn catalogus in die zin aangepast, met nieuwe concepten zoals unified communications (UC), sociale netwerken, ‘user-centric’-beveiliging, systeemtoegang en -communicatie op basis van profielen, routing van processen, SOA, aanwezigheidsbeheer (ingebouwd in mobiele terminals, contactcenters, Web 2.0-toepassingen…).
“Voor ons zijn dat heel nieuwe concepten,” bekent Hugo Detremmerie, directeur Belux van de divisie Enterprise. “Wij mikken op open normen, op een UC multi-vendor ondersteuning die vooral op de Genesys-oplossingen berust, of op een stem/videocatalogus met eigen oplossingen, zoals My Team-work, of oplossingen van derde partijen, dankzij akkoorden met Tandberg en Polycom.” Een van de innovaties van 2007 was UC My Instant Communicator, een oplossing die samenwerkt met Microsoft- en IBM-omgevingen maar ook met specifieke toepassingen (Oracle, Salesforce. com en binnenkort SAP).
Beveiliging als nieuw credo
De veiligheid wordt een belangrijk aandachtspunt voor Alcatel-Lucent, dat al authenticatie-oplossingen aanbiedt, ‘role-based’ toegang, bewaking van activiteiten, IDS, integriteitscontrole… In de toekomst wil het terreinen bestrijken “waar we een meerwaarde kunnen bieden”. Bij Bell Labs zou men aan een vijftiental projecten werken. Twee andere hebben al producten opgeleverd die eind 2007 gelanceerd werden.
Nonstop Laptop Guardian is een pcmcia 3g-kaart waarmee je via gps een notebook kan opsporen en er een hele reeks beveiligingsoperaties op kan uitvoeren: de toegang blokkeren, de computer uitschakelen (de gegevens van de notebook zijn versleuteld; de sleutel bevindt zich op de kaart en kan op afstand worden gewist), software updaten, veiligheidsregels of correcties uitvoeren die men tijdelijk op de kaart kan opslaan en toepassen wanneer de notebook start…
De oplossing werd eind december in de VS gelanceerd (eerste klant: Sprint) en zal in de tweede helft van het jaar in Europa verschijnen (in dezelfde periode komt ook een hsdpa-versie uit). De kaart zal door mobiele operators en VAR’s worden verkocht.
Nieuw is voorts de Web Services Gateway, die de communicatie tussen toepassingen en automatische processen (intern of B2B) beveiligt door de identiteiten en de gebruikscontext per sessie te controleren. Er is een overeenkomst bereikt met HP om deze oplossing in de handel te brengen en in het Systine-aanbod (SOA-platform) te integreren.
In België
De groei in 2007 dankt Alcatel-Lucent België vooral aan de infrastructuur voor data en ip-telefonie. Doelstellingen voor 2008: “Onze aanwezigheid via de infrastructuur versterken. Dat betreft zowel ip mpls-oplossingen voor grote multinationals, via onze samenwerking met Orange, Verizon, T-Systems enz., als het lan,” benadrukt Hugo Detremmerie. ‘Dynamic entreprise solutions’ zijn eveneens aan de orde van de dag.
Wat de verkoop betreft blijft Alcatel Lucent trouw aan zijn indirecte model. Naast de traditionele partners (Belgacom, NextiraOne, Nextel, Quantum ICT) heeft het enkele maanden geleden een beroep gedaan op Westcon Convergence, om resellers te vinden en aan te trekken die vooral voor het kmo-segment zullen werken. “We hebben al vijf resellers gerekruteerd. We hopen dat er tegen het einde van het jaar nog 15 bij zullen komen.” “In 2008 moet de groei van de middelgrote en de grote accounts komen, waar we nog vrij zwak staan. Vroeger hadden we geen echte oplossing op maat van dat segment. Onze BiCS (Business integrated Communication Solution) (1) zal daar verandering in brengen.”
(1) Een ‘all in’ oplossing die een communicatieserver (telefonie en voice mail) combineert met netwerkbeheer, contact center, unified communications, API XML (voor de integratie van toepassingen van derde partijen)…
Brigitte Doucet
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier