Luc Blyaert was hoofdredacteur bij Data News

Krijgen bejaarden straks een geminiaturiseerde antenne ingeplant die draadloos gegevens zal doorspelen naar de dokter? Het ‘Body Area Network’ is een oplossing voor de steeds toenemende kosten in de gezondheidssector, meent Jo Cornu, voorzitter van de raad van bestuur van Alcatel Lucent België.

“Als we zo doorgaan dan zal over tien jaar, ongeveer één op de vier werknemers in de gezondheidssector aan de slag zijn. In Spanje zal over 30 jaar de helft van de bevolking ouder zijn dan 65 jaar. Als je weet dat een dag in het hospitaal ongeveer 1.000 euro kost per patiënt… voor datzelfde geld kan je heel wat technologie inkopen,” aldus Jo Cornu tijdens de jongste bijeenkomst van vereniging voor telecomingenieurs Fitce. Er moet volgens hem een verschuiving plaats vinden: analyse en testen kunnen nog in het ziekenhuis plaatsvinden, maar de opvolging zal volledig vanop afstand gebeuren. “Ongeveer 80 procent van de uitgaven van een mens aan gezondheidszorg vindt plaats in het laatste jaar van z’n leven, maar ook dat verandert want men wordt alsmaar ouder.” Zo telt België vandaag een honderdtal 100-jarigen. De oplossing is volgens Cornu het Body Area Network dat ‘on demand’ via een miniatuurantenne draadloos de gegevens doorspeelt die de diverse sensoren in het lichaam registreren. Het gaat onder andere om het cholesterolgehalte, bloeddruk, nier- en leverfuncties. “Dat wordt mogelijk dank zij zeer goedkope tags die heel weinig energie zullen gebruiken en draadloos verbonden zijn.”

Privacyproblemen

Jo Cornu ziet een gelijkaardige oplossing ook zitten voor misdadigers. “In plaats van ze in de gevangenis te stoppen, kan je hun voet met een inplant uitrusten die hen slechts toelaat in een beperkte omgeving te verblijven. De detectie van hun verblijfplaats gebeurt dan ook hier door gps-technologie. Security wordt trouwens in toenemende mate door camera’s, monitoring en identificatie gedomineerd. “Het probleem is dat je steeds meer mensen nodig zal hebben om het op te volgen. Je moet dus software en systemen hebben die toelaten verdachte omstandigheden te melden,” meent Jo Cornu. Hij geeft toe dat er forse privacyproblemen zijn, maar “die zouden in de technologie ingebouwd moeten zijn.” Hoe dat precies moet gebeuren is niet duidelijk. De technologische voorsprong van de Verenigde Staten wijst Cornu vooral toe aan de enorme budgetten die naar militaire uitgaven gaan. Een groot deel van die systemen vinden hun weg naar burgertechnologie. “Bovendien is Europa zo versnipperd dat we alles op z’n minst vijf keer hebben. De Eurostar telt zes verschillende it-systemen. Straks rijden vrachtwagens in Europa met tien verschillende tolregistraties.” Volgens hem hebben de Europese regeringen daar te weinig aandacht voor. “Veertig procent van het Europees budget gaat naar regionale ontwikkeling, maar daarvan gaat slechts vijf procent naar nieuwe technologie. De rest gaat naar oplossingen uit de 19de eeuw: wegen en gebouwen… Terwijl technologie precies voor een productiviteitsverbetering zal zorgen. Belangrijk, want jaarlijks verliezen we een half procent van de beroepsbevolking.”

Luc Blyaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content