Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

De pc is dood? Onzin. Althans als je het aan Raf Cuyvers, country manager van de Personal Systems Group (PSG) Belux bij HP, vraagt.

Het was een dolle rit voor HP’s pc-poot PSG, het najaar van 2011. In een notendop: toenmalig HP-ceo Leo Apotheker die aankondigde dat PSG zou worden afgesplitst, de productie van de net gelanceerde tablet TouchPad die werd stopgezet en het besturingssysteem WebOS dat werd buiten gekeild, het daaropvolgende protest van de markt, de beslissing van de raad van bestuur om Apotheker op te offeren en Meg Whitman aan te stellen als ceo, die op haar beurt de beslissing om PSG af te splitsen terugdraaide. Raf Cuyvers, die voor België en Luxemburg de PSG-afdeling leidt, probeert een en ander te kaderen. “Belangrijk is te begrijpen dat dat niks te maken had met het feit dat ‘de pc-markt dood zou zijn’, noch met het feit dat HP niet succesvol zou zijn in de pc-markt. Die beslissing was voornamelijk ingegeven door het feit dat er een mogelijkheid was om iets efficiënter of onafhankelijker te opereren. De financiële prestaties van een pc-bedrijf zijn nu eenmaal anders dan die van een softwarebedrijf. Als je alles in één pot gaat gooien, concurreer je als tienkamper met pakweg een sprinter en met een poolstokspringer.” Cuyvers vond de beslissing van Apotheker net daarom niet zo stom. Anderzijds, zo voegt hij er aan toe, was PSG in feite net om die reden al jaren één van de drie aparte, onafhankelijke business units binnen HP. “In België staat Erik Van Bael aan het hoofd van de enterprise business, Dirk Slachmuylder staat aan het hoofd van de imaging & printinggroep en ikzelf leidt PSG. Wij rapporteren zelfs niet aan elkaar. We worden ook niet op elkaars resultaten beoordeeld.”

En die resultaten voor PSG zijn goed, klinkt het, ook in België. “Wij zijn, volgens cijfers van IDC, veruit de grootste pc-verkoper in België, groter dan nummer 2 Acer en nummer 3 Dell samen. Je hebt weliswaar het groeiende fenomeen Apple, maar we spreken daar nog altijd maar van een marktaandeel van 8 procent. Kijk je dan naar de financiële cijfers, dan zie je dat we na Apple de meest winstgevende pc-boer zijn. We zitten wereldwijd tussen de 5 en 6 procent operationele winst. Dat is in de pc-markt schitterend.”

Tablets

En toch wil de perceptie van het grote publiek niet mee. Misschien omdat HP tot dusver zo goed als afwezig was op de tabletmarkt. De TouchPad was een poging op de consumentenmarkt, maar die werd snel de keel overgesneden. “Dat was geen verkeerd product, integendeel. Het was een samenloop van omstandigheden, met die aankondigingen om de pc-business af te splitsen. Maar, dat durf ik gerust zeggen, als je een product ocharme maar twee weken op de markt mag zetten, dan heb je het geen eerlijke kans gegeven.”

Het verklaart waarom Cuyvers meegeeft dat HP het later dit jaar met b2b-tablets gaat proberen, draaiend op Windows 8. “Wij gaan ons met die tablets zwaar positioneren in de enterprise, met de bijhorende security, accessoires, dockings, alles wat de corporate gebruiker wilt.” Volgens hem gaat die keuze vooral over het ecosysteem. “Een ‘pad’ ontwikkelen als product is niet zo heel moeilijk, of de maker nu pakweg HP, Apple of Acer is. Uw robuustheid en designfeatures kunnen wel verschillen, maar uiteindelijk telt het ecosysteem dat eronder zit. Op het moment dat we de TouchPad in de markt gezet hebben, zagen we dat onze grote zakelijke klanten – grote HP-gebruikers – iets anders vroegen. Ze wilden liever niet al die merken die ze eigenlijk sowieso niet zien in hun corporate omgeving. ‘Wij willen eigenlijk HP’, klonk het daar. Dat wil zeggen: een Microsoft-gebaseerd toestel, dat je gemakkelijk kan integreren in die omgeving, met een goede security,…”

Big Bang

Volgens sommige observatoren betekent de opkomst van de tablet een gewisse dood van de klassieke pc, met scherm, muis en toetsenbord. “Ik geloof dat niet”, reageert Cuyvers fel. “Een tablet is en blijft een complementair toestel. In een bedrijfsomgeving, zeker met zogenaamde ‘white collars’ (kenniswerkers), zitten mensen zeker 60-70 procent van hun tijd achter hun pc te werken. Daarvoor heb je een groter scherm nodig, een degelijk keyboard en een muis. Zit daar evolutie in? Absoluut. Maar de pc zal altijd het primaire toestel blijven. Tablets en voor mijn part koffiekannen die op het internet kunnen, zullen volgens mij altijd een laag daarrond blijven.”

Nieuw dit jaar zijn vooral de ‘ultrabooks’, ultraplatte, lichte laptops met solid state drives en een lange autonomie. “Lang geleden dat ik nog zulke mooie toestellen zag. Ik denk dat er wel eens wat mensen met een MacBook zouden kunnen terugkeren op hun stappen.” HP-tablets en -ultrabooks: betekent dat een stevige aanval op Apple? Cuyvers knikt enthousiast. “Microsoft, Intel, gecombineerd met een aantal spelers als HP. Dat wordt dit jaar echt een big bang! We zijn onze troepen aan het oplijnen.”

Stefan Grommen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content