Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

We zijn het al tien jaar aan het zeggen, maar nu lijkt het er toch echt wel aan te komen : de cloud is overal. Als grootste groeipost in de enterprise it is het bovendien een gegeerd domein voor de techbedrijven. Oracle stoelt er zijn hele strategie op.

Van kantoorsoftware over storage tot een heleboel genetwerkte toestellen in het Internet of Things, om de cloud kan u nog moeilijk heen. De technologiebedrijven zelf geloven er alvast in. “Ik denk dat de cloud dezelfde impact gaat hebben als de pc in de jaren negentig”, vertelt Dian Bryant, executive vice president bij Intel. “Ze breidt de reikwijdte van technologie uit. Net zoals de pc computers toegankelijk maakte voor meer mensen.”

ALLEEN DE CLOUD GROEIT

Mevrouw Bryant doet haar uitspraken niet toevallig op het podium van OpenWorld, Oracles gebruikersconferentie in San Francisco. En terwijl OpenWorld, samen met de 60.000 klanten en partners die erop afkomen, grote delen van de stad inpalmt, is het al cloud wat de klok slaat. Oracle wil de wereld ervan overtuigen dat het er nu staat als cloudbedrijf.

Cloud is dan ook een groeimarkt, in tegenstelling tot de rest van het business it-landschap. “Enterprise it is al enkele jaren gestagneerd,” zegt Mark Hurd, ceo van Oracle, tijdens zijn keynote. “De voorbije jaren was daar nul procent groei. Dat terwijl de inkomsten in consumenten-it de voorbije jaar bijna verviervoudigd zijn. In zakelijke it zitten we vast. Daar is weinig geld om te innoveren. De modale leeftijd van toepassingen in grote bedrijven is 21 jaar. En die draaien op infrastructuur van gemiddeld vijf jaar oud.”

Het is net daarom dat de verschuiving naar cloud zo belangrijk is voor Hurd : “Algemeen gezien groeien de uitgaven in zakelijke it niet, maar van de investeringen die wel gebeuren, gaat 44 procent naar de belangrijkste cloud providers.” In België heeft Oracle bijvoorbeeld uitsluitend clouddiensten verkocht in het voorbije fiscale jaar.

DE FULL STACK

Oracle, vaak gezien als een laatkomer in de cloudmarkt, probeert nu bij te benen door de ‘full stack’ aan te bieden, een mooi woord voor een suite van cloudmogelijkheden die het volledige gamma aan diensten omvatten.

Tot nu toe was het bedrijf vooral bekend voor één daarvan : Software-as-a-Service (SaaS). De leverancier van businesssoftware zoals erp, crm en hrm biedt die programma’s al jaren aan als clouddiensten. Nu komen daar nog Platform-as-a-Service (PaaS) bij, waarmee bedrijven hun eigen apps op het Oracle platform kunnen coderen, en Infrastructure-as-a-Service (IaaS), met bijvoorbeeld bare metal servers in de datacenters van de leverancier. “We willen dat elke mens, waar ook ter wereld, met een browser een virtueel datacenter kan creëren waarop ze Oracles platform kunnen zetten”, zegt Thomas Kurian, president of product development bij Oracle, daarover.

NUTSVOORZIENING

Met zijn PaaS en IaaS springt Oracle mee op de trein van ‘cloud als een nutsvoorziening’. “We zitten midden in de transitie waarbij computerkracht gaat van ‘on premise’, in de datacenters van bedrijven zelf, naar een hele hoop lokale datacenters over de hele wereld, en uiteindelijk naar enkele superdatacenters”, zegt Larry Ellison, oprichter en momenteel cto van Oracle, “We hebben thuis geen waterput meer : we halen dat uit de kraan. Dat gaat ook met it gebeuren. Alle technische complexiteit gaat zo achter de schermen gebeuren en in plaats van een kraan, heb je een web browser. Alles is beschikbaar in de cloud. SaaS, maar ook database, middleware, analytics, integration, allemaal as-a-service.”

Een opvallende optie daarbij is Cloud@Customer, waarbij Oracle zijn clouddiensten bij de klanten zelf zet, achter hun eigen firewall. Klanten hoeven deze machines niet te kopen, ze kunnen ze huren, samen met de cloud software erop. Het is een manier om via een hybride oplossing toch die klanten te overhalen die, bijvoorbeeld om compliance redenen, niet meteen ‘public’ willen gaan. “Wij gaan agressief in de IaaS-markt binnentreden,” aldus Ellison, “Maar onze doelstellingen blijven wel hetzelfde als altijd.” Oracle positioneert zich als een goedkopere, snellere concurrent die zich baseert op open standaarden. En betrouwbaarheid. Ellison : “Je bedrijfs-it moet altijd beschikbaar zijn. Je kan niet vermijden dat er iets stuk gaat, dus zorgen wij ervoor dat het niet erg is als dat gebeurt. Alles is redundant gemaakt. Er mag één van onze datacenters uitvallen : je zal het niet eens merken.”

ACHTER AMAZON AAN

Met het IaaS-aanbod stapt Oracle in een fel bevochten markt. “Het is voorbij met Amazons voorsprong,” kondigt Ellison met een hem kenmerkend zelfvertrouwen aan. Hij mag dan ook mooie cijfers voorleggen. In de laatste kwartaalcijfers van Oracle groeien de SaaS- en PaaS-diensten met 82 procent. De totale inkomsten uit cloud lagen voor het bedrijf het voorbije kwartaal op 969 miljoen, 59 procent meer dan het kwartaal voordien. Het noemt zich dan ook graag ‘s werelds snelst groeiende cloudbedrijf.

Maar het is nog wel een eind naar de top. Zoals Ellison zelf al aangaf, is Amazon momenteel ‘s werelds grootste cloudspeler. Het bedrijf is bijna synoniem geworden met Platform en Infrastructure as-a-Service. Meer dan een miljoen klanten bouwen op Amazon Web Services hun eigen applicaties. Een doorn in het oog van Ellison : “Amazon gebruikt een ‘proprietary strategy’. Bouw je op hun platform een app, dan kan je die nergens anders draaien. You’re locked in, baby. Wij willen het klanten wel makkelijk maken heen en terug te verhuizen.”

Ook Google is, zoals met alles op het web, een belangrijke speler. En dan zijn er nog IBM en Microsoft, dat met Azure een stevig deel van de koek naar zich toe wist te trekken. Uit cijfers van Synergy Research Group, dat elk kwartaal een scorebord maakt van cloudspelers, blijkt dat AWS van Amazon een marktaandeel heeft van zo’n 31 procent. Microsoft, IBM en Google maken samen ongeveer 20 procent van de totale markt uit. Oracle zit met een twintigtal andere spelers, waaronder VMware, Salesforce en Alibaba, in het peloton. Samen vertegenwoordigen zij 27 procent van de markt.

CLOUD WARS

Maar de echte ‘cloud wars’ zijn nog maar net begonnen. Dat hoopt Oracle toch. Cloud begint eindelijk ingeburgerd te geraken en kan nu genoeg garanties en beveiliging leveren om bedrijven met enige zekerheid toe te laten hun hele business in de cloud te draaien. “Wij hebben onze klanten geholpen om van minicomputers en mainframes naar client servers te migreren,” vertelt Ellison, “Toen Oracle release 8 uitkwam, hielpen we onze klanten om te verhuizen van client-server naar interne internet servers. Nu helpen we hen migreren naar echte cloud computing.”

Els Bellens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content