‘Mobile first’ is niet alleen het dogma van Google-ceo Eric Schmidt, maar ook van Renaud Gryspeerdt, Philippe Van Ophem en Jean-Francois Berleur. Samen hebben ze op 31 augustus na goed een jaar brainstormen Agilys opgericht om applicaties voor smartphones aan te bieden. Daarmee zijn de drie niet aan hun proefstuk toe. Van Ophem en Gryspeerdt waren in 2002 nog medeoprichters van Euremis dat in 2006 aan Proximus verkocht werd. Het vlaggenschip was een mobiele crm-applicatie voor pda’s. Jean-Francois Berleur is een jeugdvriend die ervaring op deed bij Mc-Kinsey, die later The Little Gym oprichtte en nadien enkele start-ups begeleid heeft.
Waar Euremis specifiek rond zakelijke applicaties werkte, zit Agilys in de b2c-sfeer. “Het verschil met 2002 is dat mobiele toestellen ondertussen main-stream geworden zijn”, legt Van Ophem uit. “De website van CNN krijgt in het weekend nu al meer surfers via mobiele toestellen dan traditionele pc’s te verwerken. Maar ook in België schatten we dat 15 à 20% van de gsm-populatie een smartphone heeft”, rekent Van Ophem voor.
Het eerste project is een ‘Shopping Assistant’: een applicatie die consumenten moet bijstaan tijdens hun boodschappen. “In principe is de app geschikt voor alle e-distributie, maar we focussen in eerste instantie op de voedingssector met het scannen van barcodes van producten”, verduidelijkt Berleur. De applicatie toont bijvoorbeeld extra informatie over de voeding of samenstelling, productinfo, promoties of recepten. Het is ook de bedoeling om consumenten toe te laten om op voorhand op hun smartphone een boodschappenlijstje aan te maken. Een van de uitdagingen wordt de achterliggende database. “We hebben lang gezocht maar niemand heeft een complete database met voedingsproducten. We gaan die database dus zelf samenstellen aan de hand van de info die deelnemende merken ons bezorgen, via publieke info op internet of door informatie via crowdsourcing op te halen bij de gebruikers zelf”, zegt Berleur.
“Uiteindelijk willen we de Shazam (een populaire muziekherkenningsapplicatie, nvdr) van de voedingssector worden”, klinkt het bij Van Ophem die met een mix van on- en offlinetechnologie wil werken. “Je kan onmogelijk alles in real-time online verwerken, want dan riskeer je wachttijden van enkele seconden na het scannen van een barcode. Uit onze ervaring met Euremis weten we dat dat te lang is, en dat gebruikers dan afhaken”, dixit Van Ophem. Een eerste prototype voor iPhone staat al in de steigers, nadien volgt Android. Ook Bada (het besturingssysteem van onder meer de Samsung Wave) wordt overwogen. “Blackberry ligt wat moeilijker omdat heel wat bedrijven de toegang tot extra applicaties onmogelijk maken op de toestellen die ze aan hun werknemers geven”, aldus Van Ophem.
[KVdS]
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier