We testen acht network attached storage (nas)-oplossingen voor kmo met minstens vier schijfsleuven van Fujitsu, Netgear, QNAP, Seagate, Synology en Thecus.

We testten met de Intel NAS Performance Test (NASPT), die verschillende applicatiegerichte benchmarks uitvoert aan de hand van meer dan 30 GB testdata. We rekenen de NASPT-resultaten om in een snelheidsscore op 100. Daarnaast berekenen we ook een functionaliteitsscore op 100 aan de hand van meer dan negentig verschillende criteria. In de uiteindelijke prestatiescore tellen de snelheid- en functionaliteitscores elk voor 50 % mee. Alle details over de gebruikte testmethode vindt u in Data News 18/10/2013 en in ons online archief. De lege (barebone) apparaten testten we dit keer echter met vier Seagate NAS hdd’s (4TB ST4000VN000).

FUJITSU CELVIN NAS SERVER Q905

Fujitsu heeft ‘grote’ opslagoplossingen, maar produceert ook compacte opslagtorens onder de merknaam Celvin voor kmo’s, lokale kantoren en thuiswerkers. Hard- en software zijn gebaseerd op de nas’en van Qnap (zie verder). Vorig jaar testten we de Q902, het toen grootste model in deze reeks. Het nieuwe topmodel is de hier geteste Q905 en biedt eveneens ruimte aan zes ‘hot-swappable’ schijven voor een maximale bruto opslagcapaciteit van 36 TB. De metalen schijfsledes zijn afsluitbaar. In plaats van een Intel Atom cpu wordt in het nieuwe model een 2,5 GHz Intel Celeron gebruikt. Het werkgeheugen blijft 2 GB, maar kan door de gebruiker aangevuld worden tot maximaal 8 GB. De belangrijkste andere nieuwigheid is de mogelijkheid om meerdere storage pools en volumes te creëren. De storage pools ondersteunen elke raid-vorm tot en met raid-6. Er zijn drie soorten volumes : statische (beste prestaties, maar geen uitbreidingsmogelijkheden), ‘thick multiple’ (meerdere wijzigbare volumes van een vooraf bepaalde omvang) en ‘thin multiple’ (idem, maar zonder vooraf bepaalde omvang). Wij voerden de snelheidstesten uit met zowel een statisch als een ‘thick’ volume, omdat die in theorie de hoogste doorvoersnelheden bieden. Het ‘thin’ volume levert de meeste flexibiliteit, maar presteert iets trager. Een installatiewizard laat u van bij het begin toe om de nas in te richten voor thuis- of zakelijk gebruik. Als u kiest voor de zakelijke instelling, worden consumenten-apps uitgeschakeld. De installatiewizard verplicht u om een beheerderwachtwoord in te stellen, maar controleert er niet de sterkte van. De Q905 is zowel leeg als gevuld met schijven verkrijgbaar. Wij testten de uitvoering met 6 x 4 TB WD Red (WD40EFRX) nas-hdd’s.

GEMIDDELDE SNELHEID : 48,9 MB/S (STATISCH)

44 MB/S (THICK)

FUNCTIONALITEITSSCORE : 98/100

PRESTATIESCORE : 81/100

QNAP TS-453 PRO

QNAP heeft een breed gamma van nas’en voor alle marktsegmenten. Het levert ook oem-diensten aan andere bedrijven, zoals bijvoorbeeld Fujitsu. De in zwart metaal uitgevoerde TS-453 Pro is een krachtig kmo-tafelmodel met status-display, vier schijfsleuven, een quad-core Intel Celeron J100 (dezelfde cpu als bij de Fujitsu en Thecus nas’en), 2GB ram die tot 8GB kan worden uitgebreid en vier Gigabit Ethernet-poorten. Het werd voor deze test ter beschikking gesteld door de Belgische distributeur Deltalink. De bruto-opslagcapaciteit van 32TB kan tot 72TB worden uitgebreid door middel van de apart verkrijgbare UX-800P expansiemodule. Bijzonder is dat u deze nas ook als een ‘software defined pc’ kunt gebruiken via de Qnap virtualized pc technologie (qvpc). U plugt een usb-toetsenbord en -muis in, sluit een monitor aan op de hdmi-uitgang en gebruikt de nas als computer via de app HybridDesk Station. Enkele web-apps zoals Chrome, Mozilla Firefox, Spotify, XBMC en Youtube zijn direct bruikbaar via de Local Display Desk. U kunt via de QVM Desk ook vm-versies van Windows, Linux, Unix of Android installeren, gebruiken en er tussen schakelen, waarbij u zelf verantwoordelijk bent voor de nodige licenties. Ten slotte is er de Defense Desk waarmee u rechtstreeks toegang hebt tot de ingebouwde videobewakingsserver. Net zoals bij de vergelijkbare nas van Fujitsu kunt u meerdere storage pools en volumes met elk hun eigen raid-niveau creëren. U kunt de nas volledig inrichten via een tablet of smartphone. Dat kan wel alleen als u eerst een myQNAPcloud-account creëert. Die account gebruikt u achteraf ook om overal veilig toegang te verkrijgen tot de nas. De nas draait het Linux-gebaseerde QNAP QTS besturingssysteem, ondertussen toe aan versie 4.2. Deze versie verfrist de grafische interface, voegt versiebeheer toe aan de back-up app, ondersteunt de vSphere webclient plug-in voor centraal beheer van vm’s, verbetert in het algemeen de ondersteuning voor vm’s, verbetert de beveiliging met optionele tweestapverificatie en introduceert de mogelijkheid om (net zoals bij Synology DSM) een ssd als cache te gebruiken. Met één ssd worden alleen leesoperaties versneld. Met twee ssd’s versnellen ook de schrijfoperaties. Bij het cachen kan men kiezen tussen lru- of fifo-algortimes en tussen het versnellen van random (virtualisatie, databases) of sequential input-output (video, bestanden).

GEMIDDELDE SNELHEID: 48,9 MB/S (STATISCH VOLUME)

49,2 MB/S (LRU SEQUENTIAL I/O SSD-LEESCACHE)

53,7 (LRU RANDOM I/O SSD-LEESCACHE)

FUNCTIONALITEITSSCORE: 92/100

PRESTATIESCORE: 78/100

SEAGATE NAS PRO 4BAY (DP4)

Seagate gooide twee jaar geleden zijn nas-aanbod volledig om na de acquisitie van LaCie en heeft nu twee productgamma’s van compacte tafel-nas’en voor kleinere bedrijven : Seagate NAS voor werkgroepen van 1 tot 25 clients en Seagate NAS Pro voor maximaal vijftig gebruikers. Deze apparaten draaien een embedded Linux-gebaseerd Seagate NAS OS dat ontwikkeld is door ingenieurs van het overgenomen LaCie. Vorig jaar testten we het topmodel, de NAS Pro 6BAY met een maximale opslagcapaciteit van 30TB en NAS OS 4.0. Dit jaar bekijken we de NAS PRO 4BAY die 20 TB bruto opslagcapaciteit biedt en NAS OS 4.1 draait. Deze nas is verkrijgbaar zonder schijven en in capaciteiten van 4-, 8- en 16 TB. Wij testten de 8 TB versie die gevuld is met vier 2 TB Seagate NAS HDD (W1H4E1DD). De plastic schijfsleuven kunt u helaas niet op slot doen. Vooraan is er wel een lcd-display met statusinformatie, zoals het ip-nummer. De installatie-wizard laat u nu van bij het begin externe toegang via de Seagate MyNAS toegang in- of uit te schakelen. Schakelt u de cloudtoegang in, dan dient u een account op te geven of te creëren bij Seagate Access. In het andere geval moet u verplicht een lokale beheerdersaccount creëren met een uniek wachtwoord, waarvan de sterkte evenwel niet wordt gecontroleerd. Seagate’s NAS OS heeft een overzichtelijke en eenvoudige interface en een ‘feature-set’ die ontdaan is van onnodige apps en mogelijkheden voor thuisgebruikers, iets wat niet alleen de stabiliteit, maar ook de veiligheid ten goede komt in een bedrijfsomgeving. Een klein schoonheidsfoutje is dat een korte druk op de zeer gevoelige stroomknop volstaat om het apparaat uit te schakelen. Daarbij gaan geen gegevens verloren, maar het zou beter zijn mocht de nas om bevestiging vragen voor ze effectief afgesloten wordt.

GEMIDDELDE SNELHEID: 52,3 MB/S

FUNCTIONALITEITSSCORE: 77/100

PRESTATIESCORE: 72/100

SYNOLOGY DS415+

Synology is gespecialiseerd in nas’en en verkoopt die leeg. De DS415+ is een middensegment nas met ruimte voor vier schijven voor een bruto opslagcapaciteit van 32TB. Het zwarte metalen kastje heeft een afneembaar, niet-afsluitbaar kunststof frontje en is gevuld met plastic houders. 3,5-inch schijven klikt u schroefloos vast ; 2,5-inch schijven moet u vastschroeven. Dankzij QuickConnect is uw nas via het internet veilig bereikbaar. U kunt dit uiteraard ook overslaan. Uw nas is dan alleen lokaal bereikbaar, tenzij u achteraf manueel de nodige internetpoorten configureert. Het Linux-gebaseerde DSM evolueerde in de loop der jaren tot een erg uitgebreid java-gebaseerd besturingssysteem. De webinterface werkt ook naadloos met mobiele browsers en is dus zondermeer toegankelijk op een tablet of smartphone, al heeft Synology ook de nodige mobiele apps hiervoor. Nieuwe schijven worden automatisch geconfigureerd volgens Synology’s eigen, automatisch uitbreidbare raid-beschermingssysteem, al kunt u dit achteraf wel wijzigen. Het is mogelijk om schijven te groeperen en elke groep van een apart raid-niveau te voorzien. Daarnaast is het mogelijk om meerder volumes op elke schijfgroep te installeren. AES-encryptie op volumeniveau is niet mogelijk, maar u kunt wel gedeelde mappen creëren die met hardware-encryptie beveiligd zijn. Met de standaard aanwezige High Availability Manager kunt u een fail-over cluster creëren met twee Synology-servers.

GEMIDDELDE SNELHEID: 55,2 MB/S

FUNCTIONALITEITSSCORE: 89/100

PRESTATIESCORE: 80/100

THECUS W4000 WINDOWS EMBEDDED

Deze zwart-metalen tafel-nas met vier afsluitbare schijfbaaien heeft Windows Storage Server 2012 R2 Essentials als besturingssysteem, dat dezelfde UI gebruikt als Windows 8. Het besturingssysteem wordt geïnstalleerd op een vast gemonteerde Kingston-ssd met een capaciteit van 64 GB. Ze wordt leeg geleverd. Schijven dienen te worden vastgeschroefd met de meegeleverde schroefjes. De ingebruikname verloopt minder soepel dan bij de Linux-gebaseerde nas-servers in deze test. U moet namelijk een scherm, toetsenbord en muis aansluiten op de vga- of hdmi-poort achteraan en dan de gebruikelijke Windows Server-installatieprocedure doorlopen. Daarbij moet zelfs de productsleutel, te vinden op een sticker die bovenop de nas is geplakt, manueel ingevoerd worden ! Windows verplicht u overigens om een sterk wachtwoord te kiezen voor de standaard Administrator-beheerderlogin. Vervolgens logt u in met ‘ctrl-alt-del’ en uw eerder gecreëerde Administrator-account. Dan pas start de eigenlijke installatieprocedure via de ‘Configure Windows Server Essentials’ app. Hierbij wordt achtereenvolgens een Windows-domein aangemaakt, een ‘netwerkbeheerder’ (= nas beheerder) gecreëerd en een update-schema geconfigureerd. Vervolgens wordt de server met standaardinstellingen geconfigureerd, een procedure die ruim een half uur duurt. Het apparaat wordt daarbij enkele keren herstart. Op het einde kunt u de server optioneel integreren met Azure Active Directory, Office 365 en andere online services van Microsoft. Hierna is de server echter nog niet gebruiksklaar : het raid-volume dient u manueel te creëren op de gebruikelijke Windows Server-manier. Noch de installatiegids, noch een of andere wizard helpen u daarbij op weg. En bij de nas wordt ook geen enkele vorm van handleiding geleverd. Voor ervaren gebruikers allemaal geen probleem, maar iemand die nog nooit een Windows-nas van dichtbij gezien heeft, zal hij of zij niet weten hoe verder te gaan. Het beheer gebeurt met het Windows Server Essentials Dashboard.

GEMIDDELDE SNELHEID: 35,1 MB/S

FUNCTIONALITEITSSCORE: 70/100

PRESTATIESCORE: 58/100

THECUS 5810 PRO

De 5810 Pro is een minitoren met een statusdisplay en ruimte voor zes schijven die u in de sledes vastschroeft. Geen slim sledesysteem dus zoals bij de meeste concurrenten. De sledes kunt u individueel afsluiten. Deze nas draait het Linux-gebaseerde ThecusOS. Ze wordt standaard geleverd met vast ip-nummer. Om ze in gebruik te nemen moet u ofwel de installatie-pc in hetzelfde netwerk plaatsen als de nas, ofwel de Thecus Setup Wizard gebruiken. De installatiewizard verplicht u om het standaard wachtwoord te wijzigen, maar controleert de sterkte van het nieuwe wachtwoord niet en laat u zelfs toe om fabriekswachtwoord te hergebruiken. Deze nas is zoals gebruikelijk bij Thecus ruim voorzien van poorten. Een bijzonderheid is de ingebouwde ‘miniUPS’ die ervoor zorgt dat de nas bij een stroomuitval zorgvuldig wordt afgesloten. Netwerk- en usb-ups’en worden overigens daarnaast nog ondersteund. De compacte batterij voor de ups-functie wordt apart meegeleverd en dient u zelf aan de achterkant te monteren in een speciaal daarvoor bedoelde sleuf. De status van de batterij leest u op het display aan de voorkant. Bij stroomuitval weerklinkt een pieptoon en verschijnt een waarschuwing op het display. Afhankelijk van hoe vaak de batterij gebruikt wordt, dient u ze om de één à drie jaar te vervangen. De nas werkt overigens ook zonder deze miniUPS. Dit is de eerste nas van Thecus die het flexibelere btrfs-bestandssysteem gebruikt (zie Netgear). Ext4/3 en EXFS kunt u daarnaast ook nog selecteren. Het Linux-gebaseerde ThecusOS 5-besturingssysteem is sinds onze test van vorig jaar nauwelijks veranderd. Dat hoeft ook niet, want het heeft veel functies en biedt uitgebreide ondersteuning voor zaken die een bedrijf belangrijk vindt. Een minpunt is dat een korte druk op de stroomknop de nas uitschakelt. Dit kan in software wel verhinderd worden.

GEMIDDELDE SNELHEID: 44,1 MB/S

FUNCTIONALITEITSSCORE: 97/100

PRESTATIESCORE: 78/100

NETGEAR READYNAS RN214 & RN314

De ReadyNAS 314 is onderdeel van Netgear’s gamma van zakelijke nas’en, waarvan we vorig jaar het nog altijd verkrijgbare hogere model RN516 testten. Dit compact zwart torentje met plaats voor vier schijven en dual-core Intel Atom-cpu is bedoeld voor 25 à 50 gebruikers. De maximale capaciteit van 24 TB kunt u via de EDA500-expansie uitbreiden tot bruto 84 TB. De uiterlijk vrijwel identieke RN214 is de nieuweling in Netgear’s 2-serie van goed presterende multimedia-nas’en met kleinzakelijke functies. De RN214 is dankzij zijn quad-core ARM-cpu geschikt voor het in real-time transcoderen van Full HD 1080p videostreams en heeft een brutocapaciteit van 24 TB. Met Netgear’s slimme sledesysteem voegt u 3,5-inch schijven schroefloos toe. De schijfsledes gaan schuil achter een helaas niet afsluitbaar deurtje. Zodra op het led-scherm een ip-nummer verschijnt, kunt u de nas gebruiksklaar maken. De wizard verplicht u om het standaard ‘password’ wachtwoord van de admin-account te wijzigen. Helaas kan opnieuw ‘password’ als wachtwoord worden ingevoerd. Verse schijven worden standaard en zonder dat u dit vooraf kiest geformatteerd in Netgear’s verbeterde versie van raid5, namelijk x-raid2 met automatische expansie en vergroting van volumes naarmate u schijven bijsteekt of kleinere vervangt door grote. Netgear is samen met Thecus de enige fabrikant die het meer geavanceerde, oorspronkelijk door Oracle ontworpen btrfs, bestandssysteem gebruikt (ook uitgesproken als ‘butter F S’). Dit bestandssysteem is volgens de makers gemakkelijker te herstellen en te onderhouden dan EXT4 en legt sterk de nadruk op fouttolerantie. Zo kunt u de ‘anti bitrot’-functie inschakelen die ervoor zorgt dat er bij kopieeropdrachten geen minuscule stukjes data verloren gaan. Ook het back-uppen van de ene nas naar de andere verloopt met btrfs sneller en veiliger. Als u ssd’s gebruikt, zorgt dit bestandssysteem er bovendien automatisch voor dat uw solid-state disk langer meegaan (door gegevens niet telkens op dezelfde fysieke locatie weg te schrijven, zogenaamde wear leveling). Het beheer oogt vrij klassiek, met tabs bovenaan en statische pagina’s met daarin de configuratieopties van alle onderdelen. Alleen de RN314 biedt volwaardige iSCSI- en virtualisatie-ondersteuning en is gecertificeerd voor recente virtualisatie-oplossingen van Citrix, Microsoft en VMWare.

GEMIDDELDE SNELHEID: 52,5 MB/S (RN314)

53,2 BM/S (RN214)

FUNCTIONALITEITSSCORE: 91/100 (RN314)

86/100 (RN214)

PRESTATIESCORE: 80/100 (RN314)

78/100 (RN214)

CONCLUSIE

Zowel inzake prestaties als functionaliteit zitten de Linux-gebaseerde nas-servers elkaar dicht op de hielen. De enige Windows-gebaseerde nas (Thecus W4000) valt op beide gebieden wat uit de toon. Is pure snelheid voor u het belangrijkst dan doen QNAP, Netgear, Seagate en Synology het een tikkeltje beter dan de rest van de Linux-nas’en. Functioneel staan Fujitsu en Thecus 5810Pro aan de top. Fujitsu is ook de prijskwaliteitwinnaar van deze test, op enige afstand gevolgd door Netgear, Synology en Thecus 5810Pro.

Op onze website vindt u een rekenblad met uitgebreide productinformatie en testscores : http://datane.ws/nastest2015

Jozef Schildermans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content