Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Laserprinters mogen dan wel de bedrijfswereld domineren, inkjettechnologie is nog niet uitgerangeerd. Fabrikant Epson gelooft zelfs in een heuse revival.

Zowat 80 procent van de bedrijven gebruikt laserprinters en/of multifunctionals op de werkvloer. Inkjetprinters vinden we vooral terug in kleinere ondernemingen, de typische kmo en de thuiskantoren. Dat laser de strijd met inkjet gewonnen heeft, is te herleiden tot enkele eenvoudige redenen: de totale kost per pagina, de snelheid en de extra functionaliteit.

Maar fabrikant Epson acht de tijd rijp om de strijdbijl weer boven te halen en de inkjetprinter naar voor te schuiven als een beter alternatief voor laserprinters. “De vroegere nadelen zijn er niet meer. De snelheid is er nu, de totale kost valt lager uit en alle functionaliteiten zijn er ondertussen ook”, argumenteert Patrick Van Ingelgem, sales manager bij Epson België.

De fabrikant lanceert onder de noemer WorkForce Pro een reeks nieuwe inkjetprinters voor de zakelijke markt met de zogeheten PrecisionCore-printkoptechnologie. “Dat is dezelfde printkop die zich al bewezen heeft in onze industriële printers en die voor snelheid én in combinatie met RIPS voor een lagere ‘total cost of ownership’ zorgt”, vertelt Van Ingelgem.

RIPS staat voor ‘replaceable ink pack system’: een nieuw soort inktpatroon dat tot 75.000 (!) prints in zwart/wit en kleur mogelijk maakt met één lading inkt. “Je kan dus perfect je printverbruik op voorhand incalculeren. Wanneer de 75.000 prints afgedrukt zijn, vervang je de zak inkt met een nieuwe voor 20.000, 50.000 of opnieuw 75.000 prints, afhankelijk van hun totale afdruknood of hun contractduur in het geval van een managed printing services”, aldus Van Ingelgem.

ECOLOGISCHE ARGUMENTEN

Heel wat kantoren zullen dus niet zo snel inktpatronen moeten vervangen, zoals ze nu misschien tonercartridges moeten bestellen, distribueren en plaatsen: vaak een tijdrovend proces in met name de middelgrote bedrijven.

Dat deze business-inkjetprinters van de nieuwste generatie ook de snelheidsvergelijking met laserprinters doorstaan, ligt volgens Van Ingelgem mee aan de opwarmtijd die een laserprinter nodig heeft vooraleer hij aan een eerste afdruk kan beginnen. “Noem het een oven die telkens weer moet voorverwarmd worden en dat zorgt ook voor aanzienlijk meer stroomverbruik. Onze inkjetprinters zijn tot 80 procent energiezuiniger dan laserprinters”, claimt Van Ingelgem zelfs.

Meteen ook een groen argument dus.

Ondanks die op papier mooie argumenten, lijkt het niet evident om bedrijven te overtuigen dat de vernieuwde inkjet een uitstekende vervanger kan zijn voor een afgeschreven laserprinter. “Het wordt zeker geen eenvoudige klus, want inkjet heeft de perceptie nog tegen. Het is nu zaak voor ons om zowel de eindgebruiker als de reseller te overtuigen. Dat lukt het best als we hen ons product zélf laten proberen. Waar mogelijk zorgen we dus voor test units, want niemand is in sé tegen inkjet. Het is gewoon die perceptie die we moeten omturnen”, aldus Van Ingelgem.

Op de Belgische bedrijvenmarkt voor printers en multifunctionals staat Epson trouwens niet zo sterk. Specifiek in inkjet zal de fabrikant moeten opboksen tegen vooral HP, maar ook Brother en Canon – al staat die laatste vooral sterk in bedrijven waar het afdrukken van foto’s belangrijk is.

Epson wil qua sales in ieder geval breed gaan en zowel soho’s en kmo’s als grotere ondernemingen bedienen via resellers.

“Volgens IDC gaat de lasermarkt ieder jaar iets naar beneden, terwijl inkjet per jaar blijft groeien. We zijn realistisch en weten ook dat je een contract met 5.000 laserprinters niet zomaar op een jaar kon vervangen. Maar voor enkele kantoren of departementen kan het zeker mogelijk zijn, bijvoorbeeld ook in overheidscontracten waar we zeker ook op mikken”, aldus nog Van Ingelgem.

Kristof Van der Stadt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content