Voor onderzoeksbureau Gartner staat het datacenter voor ingrijpende veranderingen tegen eind 2016. Gartner onderscheidt echter vier ‘disruptieve’ trends.
In zijn rapport ‘Four Highly Disruptive Factors Will Challenge the Survival of Incumbent Data Center Market Vendors’ onderscheidt Gartner vier factoren die de markt voor datacenters de komende jaren fundamenteel zouden kunnen veranderen: de toegenomen concurrentie op de markt, de dominantie van de grote cloudproviders, het economische klimaat en de versterking van het nationalisme. Factoren die zich met een uiteenlopende intensiteit en op verschillende tijdstippen zullen openbaren. “Sommige elementen zijn al aanwezig en andere zullen tegen het begin van 2016 opduiken. Maar de radicale houding van één grote speler op de markt zou het fenomeen van ‘disruption’ door een van deze factoren wel eens kunnen versnellen”, meent Joe Skorupa, vicepresident en distinguished analyst bij Gartner. Hij geeft aan dat ten minste 2 van de 4 factoren zullen leiden tot een breuk in de markt en dat de 4 factoren zeker kansen zullen openen en risico’s zullen creëren in de komende 3 tot 4 jaar.
Nog volgens Gartner zou de datacentermarkt echter niet de groei kennen die sommige hadden verwacht omdat it-gebruikers niet geneigd zijn het huidige model zomaar opzij te schuiven, terwijl de leveranciers de voorkeur geven aan een status-quo in plaats van een risicofactor in te voeren. “Dit gedrag zal nog duidelijker worden naarmate het tempo van de veranderingen zal versnellen”, denkt Skorupa nog.
BESCHERMINGEN EN BREUKEN
Gartner verdeelt de providers van datacenters in 3 categorieën. Eerst heb je de ‘beschermers’ (protectors), die hun marktaandeel, hun inkomsten, hun winst en hun basis die ze tijdens de overgangsperiodes hebben gevormd met man en macht verdedigen. Dan heb je de ‘evolutionaire verstoorders’ (evolutionary disrupters) die op zoek zijn naar het beste evenwicht tussen een aanval op het businessmodel van de beschermers en de bescherming van hun activiteiten ten opzichte van andere verstoorders. Tot slot zijn er de ‘revolutionaire verstoorders’ (revolutionary disrupters), die de status-quo in vraag stellen door de invoering van flexibelere modellen en minder complexe businessstrategieën.
Gartner onderscheidt verschillende technologieën die een breuk in de markt voor datacenters kunnen teweegbrengen. Zo is er software-defined storage (sds) en software-defined networking (sdn), maar ook de virtualisatie van het netwerk, processors met een zeer laag energieverbruik en geïntegreerde infrastructuren van het webscale-type. Allemaal technologieën waarvan de evolutie zal worden gestimuleerd door de noodzaak om de efficiëntie van de infrastructuur te verbeteren en door de dreiging van outsourcing.
Het zwaartepunt van de ontwikkeling en ontplooiing van applicaties verplaatst zich geleidelijk van de binnenkant van de onderneming naar de cloud. De werkdruk is misschien niet ideaal in de cloud, maar de flexibiliteit van de capaciteiten en – in sommige gevallen – de lagere kosten zetten toch aan om te kiezen voor de cloud. Dat neemt niet weg dat managed service providers (msp) en traditionele leveranciers van infrastructuur volgens Gartner moeten worstelen om waardige alternatieven te bieden voor het platform-as-a-service aanbod van spelers zoals Amazon, Google, IBM en Microsoft. Deze msp’s zullen zich dus moeten beperken tot het leveren van basistransportdiensten of in het beste geval dienst doen als makelaar van managed services.
WERELDMARKT
Gartner onderscheidt nog een ander element dat de markt van datacenters kan beïnvloeden, namelijk de strijd die landen voeren om de markt te domineren. Zo hebben de BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) een investeringsplan van 100 miljard dollar aangekondigd om aan de dominantie van de westerse landen op het internationale financiële systeem het hoofd te bieden. Terwijl China massaal investeert om zijn technologische achterstand in te halen, meer bepaald in elektronische componenten, applicatiespecifieke gedrukte circuits (asic’s) en software. Om nog maar te zwijgen van het anti-Amerikaanse gevoel dat in het land heerst.
Ten slotte doen de PRISM-zaak en de openbaringen van Snowden het gevoel ontstaan dat geen enkele van de grote internationale leveranciers te vertrouwen is, waardoor kleine lokale leveranciers en ‘nationale’ technologieën worden ontwikkeld, dit alles gekoppeld aan een ecosysteem gemaakt van open source en leveranciers van white boxes waarmee kleine assemblers de schaalvoordelen kunnen compenseren die de grote leveranciers garanderen. Als bewijs hiervan noemt Gartner de uitholling van de Intel- en AMD-markt door ARM en mobiele terminals, de doorbraak van flash op de klassieke schijf in de opslag van Western Digital en andere Seagate-producten.
Marc Husquinet
De PRISM-zaak en de openbaringen van Snowden doen het gevoel ontstaan dat geen enkele van de grote internationale leveranciers te vertrouwen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier