Met DeepSee kunnen klanten van Intersystems naadloos een ‘BI’-faciliteit toevoegen aan hun producten. Tegelijk is de nieuwe productfamilie een verrassende wending in de lange termijnstrategie van de Amerikaanse technologieleverancier.
Het moet eigenlijk behoorlijk geruststellend zijn voor de klanten. Nu dertig jaar geleden opgericht, ontpopte InterSystems zich tot leider in de MUMPS wereld – een omgeving die ooit specifiek voor gebruik in de medische wereld werd ontwikkeld – en het heeft die producten nooit in de steek gelaten. In 1997 bracht het bedrijf zijn Caché ‘post-relational’ databasesysteem en ontwikkelingsomgeving uit en ook vandaag vormt dat nog de basis van de productportfolio. En sindsdien heeft het ook Ensemble geïntroduceerd, voor het creëren van composiet-toepassingen (goed voor een plaatsje in het betreffende leidersvierkant van Gartner). Kortom, het bedrijf uit Cambridge (Mass.) heeft blijk gegeven van standvastigheid, wat zowel de rechtstreekse klanten – de bouwers van sec-torgerichte toepassingen – als op hun beurt hun klanten een hart onder de riem moet steken.
Toegevoegde BI
Ook de introductie van de DeepSee productfamilie kadert in die filosofie. “Naast een historische focus op transactionele toepassingen, vragen klanten steeds vaker ook om een vorm van ingebedde business intelligence’,” stelt Joe Gallant, productmanager voor Deepsee. “De eindgebruiker kan zo gebruik maken van BI-faciliteiten op zijn niveau, zonder een beroep te moeten doen op een bijkomend product.” InterSystems heeft DeepSee zo ontwikkeld dat het zowel aan nieuwe als bestaande toepassingen kan worden toegevoegd, wat zowel ontwikkelaars als eindgebruikers een maximale flexibiliteit inzake aanschaf en gebruik moet bieden. “Voor de eindgebruiker vormt BI gewoon een bijkomende pagina in een bestaande toepassing,” aldus Gallant, met onder meer “dashboards die aan specifieke delen van de toepassing zijn gekoppeld.”
DeepSee ontleent zijn kracht aan de onderliggende Caché database (en in het bijzonder de bitmap en bit slice indexeringsfaciliteiten, zonder een beroep te doen op SQL). Hierdoor kunnen de transactionele data in schier reële tijd zonder bijkomende verwerking worden aangewend, hoewel ook een koppeling met historische data (zoals in meer klassieke BI toepassingen) mogelijk is. Caché zelf heeft overigens ook al bewezen grote datavolumes aan te kunnen. Het gamma omvat vier producten, in casu de Architect (datamodellen, op basis van Maleisische technologie waarvan InterSystems de broncode kocht), de Analyzer (o.a. pivot tables), de Designer (dashboards op basis van Analyzer output) en Connector (voor de koppeling naar andere databronnen). Met DeepSee wordt niet zozeer op de stand alone BI markt gemikt, maar op de Caché markt, waardoor het deze omgeving aantrekkelijker moet maken voor het bouwen van toepassingen.
Continue groei
DeepSee moet een bijkomende bron van inkomsten vormen, want de bestaande producten blijven het goed doen. Ondanks mogelijke belagers als MySQL “zien we tot onze verbazing een groei in de databasemarkt en die groei is vandaag zelfs groter dan in de voorbije vijf jaar,” aldus Paul Grabscheid, vice-president strategic planning. “Ingebedde BI is een nieuwe trend in de markt en vormt een ‘key’ groeimotor in onze sector.”
Ondertussen blijven klanten voor de Caché-technologie kiezen om diverse redenen: de onderliggende objecttechnologie voor het bouwen van toepassingen, de doorgroeimogelijkheden (scalability) en onder meer de expertise die werd opgebouwd in de zorgsector. “Bovendien bieden we nog andere technologieën,” stelt Grabscheid, en zo is “vandaag niet zelden Ensemble ons eerste product bij een nieuwe klant.” Zeker in bedrijven waar er “noden zijn inzake integratie, workflow en composiettoepassingen. Later kan dan ook de Caché database daar aan de bak komen.” De zorgsector blijft het uitstekend doen, “met sterke groeicijfers, die twee- tot drie -maal hoger liggen dan de groei in de ict-sector in het algemeen.” Maar ook buiten die sector groeit InterSystems, met bijvoorbeeld in België een grotere presentie in de retailsector.
Ondertussen ontloopt InterSystems als bedrijf in privé-bezit de gevolgen van de bokkesprongen van de beurs. “Een ‘private company’ zijn was altijd een voordeel, omdat het ons toeliet te focussen op klanten en werknemers en niet alleen de investeerders. Er zijn weliswaar tijden geweest dat we minder winstgevend waren en dan was bijkomend kapitaal welkom geweest. Maar vandaag hebben we de middelen om te investeren in alles wat we nodig achten. En dus slaan we voorstellen om naar de beurs te trekken af!”
Inmiddels is InterSystems ook al in 32 landen aanwezig en noteert het bedrijf heel wat belangstelling in groeilanden als China en Brazilië. Daar weet InterSystems zijn mannetje te staan tegen open sourceprojecten.
Guy Kindermans
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier