De Belgische internetprovider Destiny zet in op technologie waarbij breedbandsnelheden tot 100 megabit per seconde over traditionele koperlijnen mogelijk worden.
Het in 2008 opgerichte Des-tiny is nog een relatief onbekende speler in België. Het bedrijf nam in juli vorig jaar een deel van de ADSL2+ infrastructuur over van het ter ziele gegane E-Leven. Het bedrijf denkt nu een technologie gevonden te hebben die een volwaardig alternatief vormt voor supersnel glasvezelinternet. “Begrijp me niet verkeerd, we geloven ook dat op de lange termijn fiber dé toekomst is, maar voorlopig is fiber gewoon dure overkill voor wat de meeste bedrijven nodig hebben. Ze halen een Ferrari in huis waar vervolgens maar 100 km/u mee gereden wordt”, zegt business developer Daan De Wever.
Volgens Daan De Wever raken steeds meer bedrijven aan de bovengrens van hun 2 Mbit/s verbinding (doorgaans is dat een sdsl-product). “Ofwel zetten die dan de stap naar fiber – maar die investering is momenteel groot – ofwel zoeken ze ‘creatieve’ oplossingen waarbij ze allerlei abonnementen gaan clusteren. Wij willen ons tussen de typische 2 Mbit/s sdsl-producten en een maximum van 100 Mbit/s positioneren, waarbij de internetverbinding met de klant kan meegroeien.”
Technologisch haalbaar
De oplossing van Destiny werkt met gebundelde koperparen in combinatie met een sterke ruisonderdrukking. “Op korte termijn is dat gewoon veel kostenefficiënter dan glasvezel. Verschillende koperparen komen sowieso al in 98 procent van de huizen en bedrijven binnen”, zegt Daan De Wever nog. Momenteel zit Destiny in de afrondende fase van een kapitaalsverhoging (private equity en banken) die het bedrijf moet helpen om onder meer het netwerk geografisch uit te breiden. Het is met een eigen netwerk actief in Brussel, Antwerpen, Gent, Leuven en Louvain-La-Neuve. Marc Destrée werd daarbij aangetrokken als nieuwe ceo. Hij brengt heel wat telecomervaring binnen, onder meer bij Motorola en British Telecom waar hij begin jaren ’90 medeoprichter was van de divisie op het Europese vasteland. Later bleef hij ook in de telecomsector met opeenvolgende functies bij Metropolitan Fiber Systems en Colt waarna hij Novaxess oprichtte in Nederland. Die operator – die volgens Destrée nota bene nooit een Belgische licentie kreeg van het BIPT – werd nadien verkocht aan Easynet. Over Destiny klinkt hij alvast strijdvaardig. “We zijn niet zo-maar een dsl-provider. Wij doen niet mee aan die ‘overbooking’-praktijken voor adsl-consumenten. Wij zien echt een markt bij de kmo’s en zijn vastberaden die te grijpen.”
Kristof Van der Stadt
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier