Dragon NaturallySpeaking 13 is nu ook beschikbaar in het Nederlands. De spraakherkenning werd nog eens flink verbeterd. Belangrijker is dat u voortaan ook met de ingebouwde microfoon van recente laptops kunt dicteren. We hebben het getest.
Uiteraard functioneert Dragon NaturallySpeaking 13 volgens de fabrikant sneller en accurater dan de drie jaar oude vorige versie. Nuance beweert zelfs dat de nieuwe versie tot vijftien procent accurater is dan versie 12. Maar de belangrijkste nieuwigheid lijkt toch een betere ondersteuning voor microfoons te zijn. In het bijzonder dan ingebouwde microfoons, vooral van recentere laptops. In principe hebt u niet langer een headset nodig, wat wel zo gemakkelijk is. Dragon 13 ondersteunt nu ook spraakopdrachten. U kunt er rechtstreeks tekst mee dicteren, selecteren of corrigeren, de cursor besturen en direct tekst invoeren in populaire webapplicaties zoals Gmail en Outlook.com met recente versies van Chrome, Firefox en Internet Explorer.
GEBRUIKERSINTERFACE
De interface is intuïtiever en de interactieve hulpfunctie werd uitgebreid. Het zogenaamde ‘Learning center’ toont contextgevoelige tips en mogelijkheden. U kunt ook altijd de opdracht ‘Wat kan ik zeggen’ uitspreken om de contextgevoelige hulpfunctie te activeren. Het Studiecentrum toont dan alle op dat moment bruikbare opdrachten. Zeker voor het navigeren, bewerken en besturen is er een leerperiode nodig om alle opdrachten onder de knie te krijgen, maar de contextgevoelige hulp helpt u wel sneller op weg dan voorheen.
De hoofdinterface is in deze versie de nieuwe DragonBar, een zwevende taakbalk die u kunt verkleinen tot het formaat van een fors pictogram. U kunt de stemherkenning snel in- en uitschakelen met specifieke opdrachten : ‘Ga slapen’ om de microfoon uit te schakelen en ‘Word wakker’ of ‘Luister naar mij’ om hem weer in te schakelen. U kunt dit ook doen met de plustoets van uw toetsenbord.
MICROFOON
Wij testten Dragon NaturallySpeaking 13 op een HP Envy 23 all in-One PC met Windows 8.1 en Windows 10. De nieuwe versie werkt probleemloos met de nieuwste Windows-versie. We gebruikten zowel de interne microfoon van de HP Envy als een externe microfoon van een professionele Plantronics-headset. Voor elke microfoon moet de gebruiker een apart gebruikersprofiel aanmaken. Dragon test de geluidskwaliteit door u een kort stuk tekst te laten voorlezen. Daarna kunt u het programma direct gebruiken. Lange oefensessies zijn niet langer nodig, hoewel u die nog altijd kunt doen om de herkenningsgraad te verbeteren. U bent dus veel sneller met het programma aan de slag dan vroeger. Ook tijdens het dicteren kunt u fouten corrigeren door een verkeerd begrepen woord te selecteren, de opdracht ‘Selecteer ‘ uit te spreken en het juiste woord uit de getoonde lijst te selecteren door het overeenkomende nummer uit te spreken, of, als het woord niet getoond wordt, het woord aan te leren.
Wij testten de Premium-versie. Die werkt samen met een brede waaier aan software. Ondersteund worden onder andere : Microsoft Office 2010 en 2013, Notepad, Wordpad, OpenOffice Writer 4.1 en zelfs nog Wordperfect X6 en X7. NaturallySpeaking heeft ook een eigen eenvoudige tekstverwerker, DragonPad.
LEREN
Dragon NaturallySpeaking kan uw spreek- en schrijfstijl ook leren aan de hand van bestaande teksten, documenten op Google Drive en e-mails in de populairste e-mail programma’s, waaronder Gmail en Outlook.com. U moet het programma dan wel de nodige toestemmingen geven. Door dit alles bereikt u snel een zeer hoge accuraatheid van herkenning. Zelfs recht uit de doos en vlak na installatie is de herkenningsgraad verrassend hoog, zeker als u een goede microfoon gebruikt. De Plantronics-headset werkte bij ons wel accurater dan de ingebouwde microfoon van de HP Envy. Hoe recenter de laptop of all-in-one pc, hoe beter de ingebouwde microfoon geschikt is voor gebruik met Dragon NaturallySpeaking.
CONCLUSIE
We dicteerden dit volledige artikel met Dragon NaturallySpeaking 13, zonder vooraf extra leerfases uit te voeren. De herkenningsgraad was verrassend groot : we hoefden maar een handvol verbeteringen in deze tekst aan te brengen. Het is voor het eerst dat we het gevoel hebben dat een dicteerprogramma ook effectief bruikbaar is zonder dat we er teveel tijd in moeten investeren om het goed werkend te krijgen. De ondersteuning voor ingebouwde microfoons van recente laptops en computers is een pluspunt, want dicteren met een headset is niet altijd even comfortabel.
Jozef Schildermans
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier