Ergens in Saudi-Arabië irrigeert een boer zijn veld. Hij doet dat met de juiste dosering op het juiste moment omdat hij op zijn scherm afleest dat dit specifieke veld momenteel te droog is. Data die vanuit sensoren in de grond, via het gsm-netwerk, naar Nederland gaat om daarna als kant-en-klare adviezen terug te keren naar de boer.
Die dataverwerking gebeurt door Dacom, het bedrijf van Janneke Hadders. Ze levert in meer dan dertig landen sensoren aan akkerbouwbedrijven. De data uit die toestellen wordt via Dacoms Agri Yield Management systeem omgezet in bruikbare informatie die hen helpt om in de meest optimale omstandigheden te kweken. “We doen boven en onder de grond metingen en houden ook rekening met het weer. Zo adviseren we de boeren.” De boeren geven op hun beurt ook zelf informatie door, bijvoorbeeld over het soort gewas dat ze groeien.
Dacom ging aanvankelijk op zoek naar geschikte meettoestellen. “Maar omdat we er geen vonden met de juiste kwaliteit, leveren we nu zelf de hard- en software”, zegt Hadders. Om de data vlot en draadloos door te sturen gebruikt het bedrijf m2m-simkaarten van Orange Business Services. “We zijn gaan samenwerken door onze vochtsensoren. Dat zijn letterlijk stokken in de grond”, verduidelijkt Hadders. “Vroeger gebruikten we lokale simkaarten om hoge roamingkosten te voorkomen, maar dan moest je de sensor telkens openen om de simkaart te plaatsen waardoor er kans was op lekkage. Bovendien moet je elk product met de hand uitrusten dus dat gaf schaalproblemen. Door onze samenwerking kunnen we nu dezelfde kaart voor elke sensor gebruiken en kan je meteen het hele toestel dichtlijmen.” Voordat Hadders bij Orange terechtkwam woog ze ook het aanbod van drie andere partijen af. “Uiteindelijk gaf de prijs/kwaliteit-verhouding de doorslag. Voor het aantal landen, de dekking en de bijhorende prijs hadden zij het beste aanbod.”
1 À 2 MEGABYTE PER MAAND
Eén simkaart vanaf de productie van de sensor levert nog meer praktische voordelen op. “Vroeger moest onze klant de simkaart kopen. Soms duurde dat enkele weken en bovendien is niet alles uniform waardoor je al snel vertraging oploopt.”
Het dataverbruik varieert, maar is niet te vergelijken met wat u en ik op onze smartphone verbruiken. Zo worden de sensoren vooral in het groeiseizoen, enkele maanden per jaar, gebruikt. “De sensoren geven zes keer per dag een signaal door, dat komt neer op 1 à 2 megabyte per maand,” zegt Alain Stas, managing director Orange Business Services Benelux. De gemiddelde kostprijs ligt op ongeveer 50 eurocent per megabyte. Al kan dat in bepaalde landen nog sterk afwijken.
Stas: “De globale dekking die Orange kan aanbieden is ons sterk punt, zeker in Afrikaanse landen. Zo kunnen we m2m-toepassingen voorzien van de juiste netwerkdekking.” Concreet levert Orange Business Services de data af aan de database van Dacom in Emmen (NL). Stas: “We hebben ook een webbased portaal waar je per kaart onder meer het verkeer kan monitoren.”
De klanten van Dacom, landbouwers wereldwijd, krijgen overigens veel meer dan vochtinformatie. “We zijn begonnen met die sensoren, maar in combinatie met weerstations kan je bijvoorbeeld de timing van gewasbeschermingsmiddelen optimaliseren”, zegt Hadders. “Het is dus zowel irrigatie als het optimaal gebruiken van andere stoffen.”
Pieterjan Van Leemputten
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier