We testen vier software-oplossingen voor het meten, analyseren, probleem-oplossen en plannen van wifi-netwerken.

Jozef Schildermans

1 FLUKE NETWORKS AIRMAGNET SURVEY PRO (INCL. PLANNER)

AirMagnet, gespecialiseerd in de beveiliging en planning van draadloze netwerken, is sinds 2009 een merk van Fluke Networks. Het uitgebreide wifi-beveiligingsproduct AirMagnet Enterprise testten we in april 2010, een test die abonnees terugvinden in ons online archief. Maar AirMagnet heeft ook een IEEE 802.11a/b/g/n/ac wifi survey- en planning-oplossing, die, toepasselijk, AirMagnet Survey heet. Daarvan bestaan verschillende versies, waarvan wij de uitgebreidste, namelijk AirMagnet Survey PRO (incl. Planner), hebben getest. Survey en Planner zijn ook apart verkrijgbaar. Planner een tool waarmee u een draadloos netwerk ontwerpt vóór u het fysiek uitrolt. Dit kan zowel voor een individueel gebouw als voor een volledige campus. De software berekent niet alleen de beste positie van wifi-access points (ap’s) op basis van een elektronisch plan dat u tekent of laadt in verschillende bestandsformaten zoals dwf, dxf, jpg, bmp, emf en png, maar kan ook worden gebruikt om de benodigde budgetten te voorspellen en zelfs om aankooporders te creëren. Het onderdeel “Multi Floor Planner”, dat eigenlijk een apart programma is, werkt in 3D en houdt ook rekening met vloeren, plafonds en obstakels bij het zoeken van de beste positie om een draadloos toegangspunt te plaatsen. Het spreekt vanzelf dat deze tools alleen kosteffectief zijn voor wie uitgebreide draadloze netwerken moet inrichten.

Met AirMagnet Survey brengt u bestaande draadloze netwerken gedetailleerd in kaart. Tijdens het meten kunt u uw positie op de kaart manueel tekenen of u kunt een gps gebruiken om dit te automatiseren. Koppelt u een spectrometer aan uw meet-pc dan voert u tegelijkertijd een radiofrequentieanalyse uit waarmee u eventuele signaalinterferenties opspoort. Al die informatie wordt in de vorm van een hittemap op de kaart getoond, waarbij u op specifieke punten kunt inzoomen om gedetailleerde informatie op te vragen over signaalsterkte, storingen, effectieve en voorspelde doorvoersnelheid en interferenties. U kunt ook “wat-als”-simulaties uitvoeren en het verschil tussen meerdere simulaties en metingen analyseren via de menu-optie “DiffView”. Uiteraard zijn de verzamelde gegevens te combineren met en te gebruiken in AirMagnet Planner en Multi Floor Planner. Een interessante onderdeel is AirWISE, waarin u door uzelf opgestelde vereisten voor het draadloze netwerk zoals minimaal bereik, minimale doorvoer-snelheid en minimale dekking vergelijkt met uw effectieve metingen. U giet de verzamelde informatie in uitgebreide rapporten via de geïntegreerde Crystal Reports-module. Deze rapporten worden via templates vooraf ingevuld met standaardteksten (weliswaar in het Engels), waarin het programma automatisch uw effectieve metingen integreert. Dat bespaart u als systeembeheerder heel wat tijd. U kunt deze templates overigens wel bewerken en de standaardteksten ook vertalen.

Tijdens de installatie is het een goed idee om eerst het WiFi Adapter Check Utility te installeren waarmee u controleert of uw wifi-adapter wel werkt met AirMagnet Survey. De software herkent helaas slechts een beperkt aantal, niet altijd even recente wifi-kaarten (zie http://tinyurl.com/p2rbk5s). Om AirMagnet Survey te kunnen testen, ruilden we onze niet-ondersteunde Toshiba W310 Windows 8.1+Update-tablet – die we voor alle andere geteste software gebruikten – in voor een oude Dell M1330 laptop met Win8.1 en ondersteunde Intel WiFi Link 4965AGN chip. Helaas, het AirMagnet Check Utility leerde ons dat die chip alleen in Windows 7 en niet in Windows 8.1 wordt ondersteund. Uiteindelijk vonden we een ondersteunde adapter in een recente laptop die aan bod zal komen in onze jaarlijkse laptop-test (in Datanews nr. 4) : de Intel Dual Band Wireless AC 7265 (in een Dell Latitude 7350). Deze adapter kan wel alleen in passieve modus worden gebruikt, dus wanneer de adapter niet met een specifiek toegangspunt verbonden is.

De licentie voor AirMagnet Survey, die u online dient te creëren in het My AirMagnet-gedeelte van de Fluke Networks-website, wordt naar keuze gekoppeld aan het mac-adres van uw pc of het serienummer van uw wifi-adapter. U vult de online aangemaakte serienummer en seriesleutel in. Het benodigde licentiebestand wordt vervolgens gedownload van het My AirMagnet-portaal. Hoewel wij over een geldig serienummer beschikten en we een melding kregen dat de licentie-installatie gelukt was, insisteerde het programma dat er op onze test-pc geen geldige licentie aanwezig was. Een interventie van Fluke-support loste het probleem op : op een of andere manier bevatte de licentie het verkeerde mac-adres. Eens dit werd gecorrigeerd, startte de software probleemloos op. Tussen haakjes : Fluke-support reageerde snel en professioneel en intervenieerde direct op de test-pc via een Cisco WebEx-verbinding.

OORDEEL

De erg strikte kopieerbescherming frustreerde ons, maar Fluke-support loste een daaruit voortvloeiend technisch probleem snel en professioneel op. AirMagnet Survey PRO+Planner is met voorsprong de uitgebreidste wifi-planner in deze test, maar het is ook veruit de duurste, al wilde Fluke ons geen precieze prijsinformatie geven. Het belangrijkste nadeel van Survey Pro is de beperkte ondersteuning voor wifi-adapters.

Productinfo

PRODUCT: FLUKE NETWORKS AIRMAGNET SURVEY PRO (INCL. PLANNER)

8.7.3, HTTP://AIRMAGNET.FLUKENETWORKS.COM/

PLATFORM : WINDOWS 7 EN 8 (32- OF 64-BIT). AIRMAGNET ONDERSTEUNDE DRAADLOZE KAART.

BENELUX-INVOERDER : RAADPLEEG HTTP://WWW.FLUKENETWORKS.COM/WHERETOBUY

PRIJS : NIET OPGEGEVEN. MAAR OM U EEN IDEE TE GEVEN : OP AMAZON.COM KOST DEZE SOFTWARE 4.235 DOLLAR.

2 IZARD SYSTEMS WI-FI SCANNER

Lizard Systems Wi-Fi Scanner verzamelt informatie over IEEE 802.11a/b/g/n-netwerken, maar herkent momenteel niet de nieuwere ac-standaard. De scanner werkt wel met ac-adapters en verder met alle wifi-kaarten die door Windows worden ondersteund. De functionaliteit is nog het best vergelijkbaar met die van het ooit zo populaire NetStumbler dat sinds 2004 niet meer bijgewerkt is. Terwijl NetStumbler volledig gratis is, bestaat er van Wi-Fi Scanner ook een commerciële versie, die u dertig dagen gratis kunt uitproberen. Veel verschil is er nochtans niet met de gratis versie van Wi-Fi Scanner. De commerciële variant probeert het merk van het gedetecteerde toegangspunt te achterhalen, maar dat lukt maar in een beperkt aantal gevallen. Ook is er een extra tab met “Wireless Information” waarin gedetailleerde verbindingsinformatie wordt getoond voor elk toegangspunt. Dit in combinatie met veelkleurige grafieken voor een twintigtal parameters. Voorbeelden zijn aantal ontvangen en verzonden al dan niet promiscue frames, zendfouten, rts succes en mislukking, encryptieprestaties etc. U kunt elke parameter aan- of afvinken om het overzicht te bewaren in het grafiekvenster. De parameters kunt u naar keuze opvragen voor de mac- en de phy-netwerklaag. Verder kunt u met de commerciële versie uw draadloze verbindingsprofielen beheren. Beide versies laten u toe om de gedetecteerde draadloze netwerken te filteren volgens allerlei parameters (type verbinding, beveiligingstype, sterkte etc.). Als u rechts klikt op een toegangspunt, toont het programma u gedetailleerde verbindingsinformatie. Via veelkleurige grafieken controleert u de eventuele veranderingen in het wifi-signaal over een tijdspanne. Het is mogelijk om met elk toegangspunt een verbinding te leggen, op voorwaarde dat u de inloggegevens kent. U kunt de verzamelde informatie individueel of volledig naar het Windows-klembord kopiëren en van daaruit importeren in bijvoorbeeld Excel voor verdere verwerking en rapportage.

OORDEEL

Wi-Fi Scanner is een gebruiksvriendelijke wifi-scanner met basisfuncties. Via de signaalsterkte-grafieken voert u een survey van uw draadloze netwerk uit, maar het werkt wat omslachtiger dan bij de uitgebreidere producten. Grootste voordeel is dat de gratis versie voldoende functionaliteit biedt voor een informeel onderzoek van uw wifi-netwerk. Helaas is de software sinds begin 2013 niet meer bijgewerkt en ondersteunt ze dus nog niet de nieuwere wireless-ac standaard.

Productinfo

PRODUCT : LIZARD SYSTEMS WI-FI SCANNER 2.0, LIZARDSYSTEMS.COM

PLATFORM : WINDOWS VISTA, 7 EN 8.

PRIJS : FREE EDITION IS GRATIS. DE STANDARD EDITION KOST 79,95 DOLLAR.

3 NUTS ABOUT NETS NETSURVEYOR PROFESSIONAL

Nuts about Nets specialiseert zich in draadloze hard- en software. Naast de hier besproken NetSurveyor Professional software voor Windows produceert het bedrijf ook hardware-oplossingen voor wifi diagnostiek en heeft het een uitgebreid gamma spectrumanalyzers. Het is tevens verantwoordelijk voor WifiExplorer, een gratis analyzer-app voor 802.11 netwerken die momenteel alleen voor Google Android beschikbaar is. NetSurveyor Professional is een goedkope, maar vrij uitgebreide Windows-analyzer voor 802.11-netwerken. De installatie van NetSurveyor vereist dat u uw computer herstart. Bij de andere geteste producten was dit niet nodig. Hoewel de software een lage prijs heeft, gebruikt ze toch een irritante en in onze ogen verouderde licentieserver die bij elke start van het programma via het internet wordt gecontacteerd. Herbergt uw pc meerdere draadloze adapters, dan vraagt het programma bij het starten welke te gebruiken. NetSurveyor Professional legt vooral de nadruk op prestatie- en betrouwbaarheidsmetingen van draadloze netwerken en niet zozeer op het meten van de sterkte van de sterkte en kwaliteit het radiosignaal. Volgens Nuts about Nets kun je een draadloos netwerk alleen maar goed beoordelen als je de effectieve netwerkprestaties meet. Pure spectrumanalyse van het radiofrequentienetwerk kan zijn nut hebben voor specialisten, maar de doorsneegebruiker heeft er weinig aan. Een spectrumanalyzer is immers niet op de hoogte van de IEEE 802.11 standaard. Vooral bij het oplossen van een wifi-probleem is meten via een 802.11-adapter volgens Nuts about Nets veel nuttiger. NetSurveyor Professional meet bijvoorbeeld de potentiële of beschikbare doorvoersnelheid van een wifi-kanaal. De meeste wifi-problemen worden immers veroorzaakt door een verkeerd gekozen wifi-kanaal. Naar een “beter” kanaal overschakelen, lost problemen meestal op. Zelf hebt u weinig invloed op eventuele interferenties. Het interfererende signaal kan afkomstig zijn van een wifi-installatie die u niet controleert. Of het is afkomstig van een andere draadloze technologie die in dezelfde 2,4GHz- of 5GHz-frequentie werkt. Vaak is het zelfs niet eenvoudig om de bron van een eventuele interferentie op te sporen. Ook is wat logisch lijkt niet altijd de beste oplossing voor een wifi-probleem. In een interview met de website Tech Republic gaf Steve Leytus van Nuts about Nets in 2010 volgend voorbeeld. Stel, uw wifi-netwerk kan alleen kanaal 1 of 2 gebruiken. Uw buur gebruikt kanaal 1 ook. Dus dan kiest u voor kanaal 2 ? Fout, want dan zullen beide wifi-netwerken elkaar juist gaan storen. Gebruikt u ook kanaal 1 dan zullen de toegangspunten via een systeem dat “arbitrage” heet en voorzien is in de IEEE-standaard onderling de bandbreedte zo efficiënt mogelijk verdelen. Uw doorvoersnelheid zal lager liggen dan wanneer u in uw eentje kanaal 1 gebruikt, maar u zult minder problemen ondervinden dan wanneer u een belendend kanaal zou gebruiken.

Dit soort situaties kunt u meten en analyseren via de functies die u terugvindt achter de eerste “Connection Analysis” tab in de overzichtelijke NetSurveyor-interface. Het programma is niettemin ook een complete wifi-scanner die draadloze toegangspunten identificeert en analyseert aan de hand van verschillende kleurrijke grafieken. Die functie vindt u terug achter de tab “802.11 Network Discovery”. De verzamelde gegevens kan men opslaan en achteraf in een pdf-rapport gieten via de derde tab in de interface, getiteld “Data Playback”. De rapportagemodule leest informatie in de formaten csv en xml. U kunt de xml-data die NetSurveryor Professional opslaat uiteraard ook in andere software importeren. Het programma meet tegelijk tot vijf verschillende 802.11-verbindingen, met vrij te combineren adapters en toegangspunten. U kunt tegelijk meerdere vensters openen met diverse grafieken, waaronder een “heatmap”, een spectrogram, een statistisch overzicht van de bezetting van de verschillende radiokanalen en een grafiek met de doorvoersnelheid in Kbit/s van geselecteerde verbindingen.

OORDEEL

Het duurt even om het specifieke jargon dat NetSurveyor gebruikt in zijn grafieken te begrijpen. De eerder beperkte documentatie helpt daarbij niet. Maar eens u de software leert te gebruiken, kunt u er heel wat informatie uit puren en de meest voorkomende wifi-problemen oplossen. Voor de prijs moet u het alleszins niet laten.

Productinfo

PRODUCT : NUTS ABOUT NETS NETSURVEYOR PROFESSIONAL 1.09.9741.0, HTTP://NUTSABOUTNETS.COM/

PLATFORM : WINDOWS XP SP3, VISTA, 7 EN 8 (32- OF 64-BIT). MICROSOFT. NET FRAMEWORK V4.0 OF LATER.

PRIJS : 34 DOLLAR.

4 VISIWAVE SITE SURVEY

VisiWave is Windows-software waarmee u IEEE 802.11a/b/g/n/ac wifi-data verzamelt, opmeet en visualiseert met behulp van een gewone laptop met standaard wifi-adapter. VisiWave ondersteunt een brede waaier aan externe en interne adapters. U kunt vooraf zelf controleren of uw adapter ondersteund wordt via een gratis hulpprogramma dat u op de website van de fabrikant downloadt. De software werkt met een digitale kaart van het te analyseren gebouw of gebied. Die kaart moet u zelf (laten) aanmaken en in de software laden. De belangrijkste grafische bestandsformaten worden ondersteund. U loopt of rijdt rond in het te analyseren gebied en klikt op gezette tijden op een stukje van de digitale kaart. VisiWave neemt telkens een sample en noteert ook de locatie. Optioneel kunt u daarbij een gps-adapter gebruiken, maar VisiWave ondersteunt voor zover wij konden nagaan alleen externe gps-adapters die via een seriële poort of via usb werken. Terwijl u rondloopt of -rijdt, tekent VisiWave een hittekaart (“heatmap”) over uw digitale kaart waarop u direct de ontdekte toegangspunten en ssid’s ziet. Rechts van het hoofdvenster verschijnen die in een lijst, waarbij u op een toegangspunt of ssid kunt klikken en direct het bereik ervan bekijken. Na afloop visualiseert u de verzamelde gegevens op de digitale kaart, waarbij u gedetailleerd kunt inzoomen. De software probeert zelf de locatie van draadloze toegangspunten op de kaart te plaatsen, maar dit kunt u achteraf zelf nog corrigeren. Met een eenvoudige klik creëert u een gedetailleerd wifi-rapport in pdf- of html-formaat. De rapportmal maakt u vooraf zelf aan of u kiest één van de voorgekauwde rapportformaten. Ook kunt u de verzamelde informatie op Google-kaarten visualiseren door ze te exporteren in kml-formaat en in te lezen in Google Earth. Dit is natuurlijk alleen nuttig voor grotere opmetingen. Optioneel kunt u ook een spectrum analyse uitvoeren om wifi-storingen op te sporen, maar dan hebt u wel een optionele Metageek Wi-Spy spectrum analyzer nodig. Die kost tussen de 749 en 2.298 dollar, naargelang het aantal ondersteunde wifi-frequenties (http://tinyurl.com/ljg3hqg).

OORDEEL

De interface is verouderd, hoewel hij in de recentste versie wel geschikt gemaakt is voor aanraakschermen. De analysemogelijkheden zijn echter vrij uitgebreid. Helaas heeft de software vrij veel last van crashes, toch op onze convertibele laptop van Toshiba die Windows 8.1+Update draait. Maar dat kan natuurlijk een exemplarisch probleem geweest zijn.

Productinfo

PRODUCT : VISIWAVE SITE SURVEY 4.06, WWW.VISIWAVE.COM

SYSTEEMVEREISTEN : MICROSOFT XP/VISTA/7/8/8.1 X32 OF X64. 0NDERSTEUNDE ADAPTER (ZIE TINYURL.COM/L5JNUTN).

BENELUX-INVOERDER : ALCADIS, HTTP://WWW.ALCADIS.NL/ (VOOR ZOWEL VISIWAVE ALS METAGEEK)

PRIJS : 549 DOLLAR.

Jozef Schildermans

AirMagnet Survey PRO+Planner is met voorsprong de uitgebreidste wifi-planner in deze test, maar ook de duurste.

Het duurt even om het specifieke jargon dat NetSurveyor gebruikt in zijn grafieken te begrijpen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content