DRAADLOZE NETWERKEN SNEL UITBREIDEN

We testen zes wifi-extenders, ook wel draadloze repeaters genoemd, waarmee u het bereik van een draadloos netwerk eenvoudig vergroot. Werken ze echt, wat zijn de voor- en nadelen en waar let u het best op tijdens de installatie ?

Ondanks de naam verlengen wifi-extenders uw draadloze netwerk niet echt. Ze zenden een bestaand draadloos signaal opnieuw uit. Deze apparaten zouden dus beter draadloze re- peaters genoemd worden. Ze gebruiken hetzelfde frequentiekanaal als de router waaraan ze draadloos worden gekoppeld. Dat heeft negatieve gevolgen voor de doorvoersnelheid. Die halveert namelijk, afhankelijk van hoe efficiënt de extender/repeater werkt. Sommigen twijfelen daarom aan het nut van dit soort apparaten. En het is inderdaad een feit dat de eerste wifi-repeaters zo goed als onbruikbaar waren, omdat wifi-netwerken vroeger redelijk traag werkten. En de helft van traag is héél traag.

De nieuwste generatie wifi-routers is gelukkig heel wat sneller, waardoor een halvering van de beschikbare doorvoer-snelheid minder een probleem is. Immers, u krijgt er wel iets voor terug : een groter draadloos bereik. Bovendien kunnen de nieuwste repeaters in veel gevallen tegelijk beide wifi-frequenties gebruiken voor hun routerverbinding. Dit kan naar keuze ‘cross-band’, waarbij de repeater op de andere frequentie met de router communiceert dan degene die de aangesloten client gebruikt ; of flexibel, waarbij de repeater automatisch de snelste verbinding met de router gebruikt. Daardoor halen de nieuwste wifi-repeaters bij ideale omstandigheden tot zestig à zeventig procent van bandbreedte van de aangesloten router.

LOCATIE, LOCATIE, LOCATIE

Het is echt wel cruciaal dat u de re- peater correct plaatst. Hoewel u dit kunt wijzigen, nemen deze stekkers alle eigenschappen van het bestaande draadloze netwerk over : frequentie, beveiliging en ssid. Client-apparaten ‘zien’ dan maar één draadloos netwerk, terwijl er in dat netwerk twee zenders tegelijk actief zijn, namelijk de router en de repeater. De client kiest automatisch het sterkste maar daarom niet noodzakelijk het snelste draadloze signaal. Als de stekker slecht geplaatst is (lees : te dicht bij de router), zal de client soms een verbinding maken met de repeater in plaats van met de router, terwijl die laatste de hoogste doorvoersnelheid biedt.

Een slecht geplaatste stekker kan uw draadloze netwerk dus ongemerkt vertragen. Het is daarom essentieel dat u een repeater altijd aan de rand van het draadloze bereik van uw router plaatst : daar waar de router trager werkt dan de repeater. Client-apparaten die zich te ver van de router bevinden om nog een bruikbaar signaal te ontvangen zullen dan automatisch connecteren met de repeater en toch nog vlot draadloos kunnen werken.

ALTERNATIEVEN

Wifi-repeaters zijn ideaal voor locaties met een marginale draadloze ontvangst waar alleen een stopcontact aanwezig is. Maar u zou op die plaats ook een Powerline-adapter met ingebouwd wifi-toegangspunt kunnen gebruiken. Dat is echter een duurdere oplossing, ook al omdat u nabij uw router een tweede Powerline moet plaatsen. Als de elektrische bekabeling verouderd of niet helemaal in orde is, werkt het trouwens mogelijk niet.

Een andere mogelijkheid is om een tweede router te gebruiken. Die kan u tegenwoordig immers ‘bridgen’. U richt er met andere woorden een al dan niet draadloze netwerkbrug mee in. Een netwerkbrug behoudt de doorvoersnelheid maar is wat ingewikkelder. Bovendien is een tweede router duurder. Het is wel de allersnelste oplossing als u een Ethernet-kabel naar de marginale locatie kunt trekken. Een derde mogelijkheid is te investeren in een ‘wireless mesh network’ (wmn). In een professionele omgeving is dat vaak de beste oplossing maar dit jaar verschijnen er ook goedkopere wifi-meshes op de markt voor thuisgebruik. Het valt nog af te wachten hoe goed die zullen presteren.

GEBRUIKTE TESTMETHODE

De apparaten die de fabrikanten ter beschikking stellen, worden getest met behulp van IPerf 3. Met deze software meten we de doorvoersnelheid in de twee wifi-frequenties (2,4 en 5 GHz). We voeren twee snelheidstesten van elk dertig seconden uit met tien parallelle datastromen in de zend- en ontvangstrichting, waarbij we de resultaten van de allereerste seconde negeren (om zo opstartafwijkingen uit te sluiten). We testen de gemiddelde 2,4 GHz- en 5 GHz-wifi-snelheid met een Android 7 Nexus 9 tablet met Broadcom BCM4354XKUBG wifi-chip. We testen de repeaters telkens op dezelfde locatie. Het draadloze signaal van de router is op die locatie marginaal en moet niet alleen de afstand, maar ook twee stenen muren overbruggen. Met behulp van de Android-tablet en de Farproc WiFi Analyzer app voeren we verder een bereiktest uit in de 5 GHz-frequentie op twee locaties : vlakbij en op circa tien meter afstand van de repeater. Het bereik wordt overigens uitgedrukt in -dBm, waarbij een lagere waarde een betere connectie betekent. In de tabel vindt u ter informatie ook het bereik terug van de router op dezelfde plek. We geven verder punten op ongeveer vijftig verschillende technische criteria. Dat levert een functionaliteitsscore op van maximaal 100 punten. Uit al deze testcijfers puren we gewogen testresultaten op telkens honderd punten : functionaliteit, draadloze netwerksnelheid en bereik. In de uiteindelijke prestatie-score tellen de functionaliteit en de draadloze netwerksnelheid elk voor 35 procent en het bereik voor 30 procent mee. In de prijsprestatiescore tellen de prestaties en de prijs, afgewogen aan een ‘ideale’ prijs van 35 euro excl. btw, elk voor de helft mee. We houden rekening met een foutenmarge van 2 procent. De productinformatie, prijzen, testdetails en eindresultaten vindt u allemaal in de tabel op onze website.

1. AVM Fritz ! Wlan

Deze dual-band repeater biedt maximale theoretische doorvoersnelheden van 450 Mbit/s in de 2,4 GHz wifi-frequentie en 1300 Mbit/s in de 5 GHz wifi-frequentie. Het is een platte en smalle, maar vrij hoge stekker met interne antennes. De Fritz ! Wlan Repeater 1750E gebruikt beide wifi-frequenties naar keuze één op één, gekruist of flexibel tussen router en client(s). ‘Seamless roaming’ (ieee 802.11r : aangesloten apparaat schakelt automatisch over naar sterkste wifi-signaal) wordt ondersteund, maar mu-mimo (multi-user multiple input/output) ontbreekt. Aan de voorkant tonen in het beheer uitschakelbare groene leds de verbindingssterkte en de status van het apparaat. Tussen de twee led-groepen bevindt zich de vierkante wps (wi-fi protected setup)-knop om de stekker met een router te verbinden. Die knop kan u ook uitschakelen of resetten door er langer of korter op te drukken. Bovenaan is er een gigabit ethernet-poort voor een netwerkapparaat of om de adapter via een netwerkkabel te ‘bridgen’ met een router. De 1750E neemt via wps automatisch alle instellingen van de router over. Dit kan in het gebruiksvriendelijke, overzichtelijke, maar Nederlandsonkundige webbeheer uiteraard allemaal worden veranderd. De meeste van die instellingen vereisen bij wijziging niet dat u het apparaat opnieuw start.

PRESTATIESCORE: 93/100

PRIJSPRESTATIESCORE: 83/100

2. DEVOLO DLAN 1200+ WIFI AC STARTER KIT

Dit is strikt genomen geen repeater, maar een combinatie van een gewone Powerline-adapter en eentje met ingebouwd dual-band 300+867 Mbit/s (AC1200) wifi-toegangspunt. Beide stekkers hebben een ingebouwd stopcontact van zestien ampère zodat u geen stroomaansluiting verliest. Handig is ook dat de stekkers dankzij twee aarde-uitsparingen in twee richtingen in een ‘Belgisch’ stopcontact passen. De kleinere dLAN 1200+ Powerline-adapter heeft één gigabit ethernetpoort die u met een router verbindt. De grotere dLAN 1200+Wifi AC Powerline-adapter heeft twee gigabit ethernetpoorten. U koppelt die via het stroomnetwerk aan de eerste stekker en via die omweg aan de router. Zowel de Powerline- als de wifi-verbindingen zijn standaard beveiligd. De theoretische maximale doorvoersnelheid via het stroomnet is 1200 Mbit/s. In het stroomnet bedraagt het maximale bereik 400 meter. De dLAN 1200+ is volledig compatibel met de oudere devolo dLAN 200-, dLAN 500- en dLAN 650-modellen en met alle Powerline-adapters die geschikt zijn voor de HomePlug AV(2)-standaard. Het webbeheer werkt ietwat omslachtig met pictogrammen waarop u klikt om de achterliggende functie te wijzigen. De Powerline-technologie doet het in onze testen goed. Deze starterkit presteert bijna zo goed als de testwinnaar van AVM, die wel een vele krachtigere wifi-module heeft. Met een krachtigere wifi-stekker zou deze Powerline-oplossing naar alle waarschijnlijkheid beter hebben gepresteerd dan de testwinnaar.

PRESTATIESCORE : 86/100

PRIJSPRESTATIESCORE : 55/100

3. LINKSYS RE700 MAX-STREAM AC1900+ WI-FI RANGE EXTENDER

De Linksys RE7000 werkt gelijktijdig in de 2,4-en 5GHz wifi-frequenties en ondersteunt theoretische maximale draadloze doorvoersnelheden tot 300 Mbit/s voor Wireless-N en tot 1733 Mbit/s voor Wireless-AC (vandaar AC1900+ in de type-aanduiding, want 300+1733=1933 Mbit/s). Deze repeater ondersteunt verder allerlei geavanceerde snufjes om het bereik en de doorvoersnelheid te verbeteren : mu-mimo, ‘beamforming’ (signaal actief richten naar aangesloten draadloos apparaat), cross-band en seamless roaming. Vooraan is er één veelkleurige led die zowel de status van het apparaat als de kwaliteit van de verbinding toont. Onderaan is er een gigabit ethernetpoort die naar keuze gebruikt kan worden als client-verbinding of om er een bekabeld wifi-access point mee in te richten. Aan de zijkanten zijn er knoppen voor wps en om de repeater uit te schakelen. Interessant is de Spotfinder-optie, die u via een schuifbalkje de kwaliteit van de verbinding met de router toont. Hiermee vindt u eenvoudig de ideale positie voor de repeater.

PRESTATIESCORE : 82/100

PRIJSPRESTATIESCORE : 57/100

4. NETGEAR EX6130 DUAL BAND WIFI RANGE EXTENDER

Deze dual-band 300+900 Mbit/s AC1200 repeater is een compact, ivoorwit stekkertje met twee draaibare externe antennes. Op de voorkant bevinden zich niet alleen vier status-leds, maar ook een doorlusstopcontact : handig ! Aan één zijkant is er een gigabit ethernetpoort. Aan de andere kant vinden we een wps/modus- en stroomknop. Met de wps-knop schakelt u tussen repeater- en access point-werking. Recht uit de verpakking staat de EX6130 in ap-modus. De handleiding zegt dat u vijf seconden op de wps-knop moet drukken om de repeater-modus in te schakelen. Daarna kan u een wps-verbinding met een router maken door nog een keer kort op de wps-knop te drukken. Die instructies kloppen niet : hoe kort of lang we ook op de knop drukten, de repeater-functie werd niet ingeschakeld. Dit is een bekend probleem bij D-Link repeaters : ook met de lang geleden door ons geteste AC750 lukte wps niet. Gelukkig lukt de configuratie wel manueel via een netwerkkabel of wifiverbinding. De configuratiewizard verplicht u om een Netgear Genie-account te creëren, compleet met online registratie waarbij u de toestemming geeft om uw e-mailadres te gebruiken. Uw e-mailadres en Genie-wachtwoord zijn tegelijk het admin-account van de repeater. Vinkt u de toestemming om uw adres te gebruiken uit, dan geeft het registratieformulier een foutmelding. Het lukt niet om dit in te vullen als u die toestemming niet aangevinkt laat ! Gelukkig kan men de hele registratieprocedure volledig overslaan, maar of dit betekent dat Netgear u dan geen ongevraagde e-mails zal toesturen, durven we te betwijfelen. Heel deze procedure is niet in overeenstemming met de EU-regels maar daar trekken dergelijke bedrijven zich blijkbaar weinig van aan.

Standaard breidt deze stekker beide wifi-frequenties tegelijkertijd uit. Eventueel kan u de ‘FastLane’-technologie inschakelen. Die zou de prestaties nog verbeteren. U hebt twee opties : apparaten kunnen alleen in 5GHz verbinden en de repeater verbindt zichzelf met uw router in de 2,4GHz band. Of apparaten werken in de 2,4 GHz band en repeater en router communiceren met elkaar in de 5GHz band. Uit onze test blijkt dat u best de standaardinstellingen behoudt waarbij de extender zelf de optimale frequentie(s) kiest. Dat werkt het snelst.

PRESTATIESCORE : 69/100

PRIJSPRESTATIESCORE : 68/100

5. NETGEAR EX7300 NIGHTHAWK X4 WIFI RANGE EXTENDER

Deze piramidevormige dualband 450+1733 Mbit/s AC2200 repeater is fors groter en zwaarder dan de EX6130. De antennes zijn bij dit toestel intern en een doorlusstopcontact ontbreekt. Op de voorkant bevinden zich vier veelkleurige statusleds. Verder zijn er twee blauw oplichtende pijltjes die aangeven of de repeater goed kan communiceren met de router en de client. Dat dient om het apparaat zo optimaal mogelijk te positioneren. Schakelen tussen ap- en repeater-functie gebeurt met een schuifknopje aan de zijkant, zodat de wps-knop alleen gebruikt wordt voor het leggen van een automatische verbinding met een router. In tegenstelling tot bij zijn kleine broer lukt installatie via wps hier wel. Weliswaar is het verstandiger om de repeater manueel te configureren zodat u beide wifi-frequenties kunt koppelen. Niet alle routers ondersteunen dit via wps ; soms lukt het wel automatisch als u wps twee keer achter elkaar uitvoert. Om het beheer te gebruiken, moet u ook bij dit model een online Netgear Genie account gebruiken. Beheerinterface en algemene werking zijn identiek aan de EX6130. Ook hier biedt de ‘FastLane’-technologie weinig voordelen tegenover de standaardinstelling waarbij beide wifi-frequenties gelijktijdig actief zijn.

PRESTATIESCORE : 82/100

PRIJSPRESTATIESCORE : 75/100

Deze grote, ivoorwitte, stijlvolle 450+1300 Mbit/s AC1750 repeater heeft drie externe antennes : twee die aan de zijkanten opklappen en één die achteraan via een duimknop in het midden uit het apparaat schuift. De grote wps-knop op de voorkant is omcirkeld door een veelkleurige status-led-ring. Onder die wps-knop zijn er nog drie status-leds voor beide wifi-frequenties en stroom. De leds schakelt u door middel van een knop op de zijkant overigens snel uit. Met een andere knop schakelt u de repeater zelf uit. Aan de andere kant is er een gigabit ethernetpoort. Verbinding via wps activeert maar één wifi-frequentie ; de andere moet u manueel configureren of via een Quick Setup-wizard activeren. In beide gevallen gebruikt u de verstek-login om het webbeheer te openen. Onveilig is dat TP-Link de gebruiker niet verplicht om het fabriekswachtwoord te wijzigen wanneer hij of zij direct het ip-adres van het beheer opent. Gebeurt de initiële configuratie via de manuele installatieprocedure dan moet de gebruiker wel het standaard wachtwoord wijzigen. De firmware kan alleen manueel geüpdated worden. Ook verliest de repeater dan zijn configuratie. Dat kan beter ! Standaard gebruikt de stekker de ‘Concurrent mode’ en communiceert in beide wifi-frequenties met uw router. U kan dat desgewenst wijzigen naar ‘High Speed Mode’ 1 of 2. Modus 1 is een 2,4GHz-verbinding tussen stekker en router en een 5GHz-verbinding voor clients. Modus 2 doet het omgekeerde : 5GHz tussen stekker en router en 2,4GHz voor clients. Alleen in heel specifieke situaties is het blijkens onze testen nuttig om de ‘Concurrent mode’ te wijzigen.

PRESTATIESCORE : 73/100

PRIJSPRESTATIESCORE : 68/100

CONCLUSIE

De AVM Fritz ! Wlan Repeater 1750E presteert het beste en biedt tegelijk een goede prijskwaliteitverhouding : een verdiende testwinnaar. Ook goed presteren de repeaters van Linksys en Netgear (EX7300). De Powerline-oplossing van devolo eindigt tweede, maar zou de test wellicht gewonnen hebben met een even krachtige wifi-module als die van AVM. De Powerline wifi-stekker van devolo heeft trouwens het grootste wifi-bereik van alle geteste oplossingen. In de praktijk is Powerline wellicht de te verkiezen methode om een klein wifi-netwerk eenvoudig en snel uit te breiden.

OP ONZE WEBSITE HTTP://DATANEWS.KNACK.BE/EXTENDERS2017 VINDT U EEN REKENBLAD MET UITGEBREIDE PRODUCTINFORMATIE EN TESTSCORES.

Jozef Schildermans

“De AVM Fritz! Wlan Repeater 1750 is een verdiende testwinnaar”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content