1. Holografische videokiosk
Het Buggenhoutse Teleportel heeft sinds 2000 een eigen ‘3D-Telepresence’ aanbod dat het samen met Sony in de markt zet. Het bedrijf gelooft sterk in een verticale aanpak, waarbij het heel concrete producten aanbiedt voor specifieke doelgroepen, bijvoorbeeld een receptiedienst-op-afstand. In Nederland heeft ABN Amro ook al enkele onbemande bankkantoren waarbij klanten terecht kunnen op videoconferentie-zuilen. En recent experimenteert de Nederlandse politie ook met een 24-uursloket waarbij slachtoffers een aangifte kunnen doen bij een agent via een beeldscherm. De holografische ervaring is ronduit indrukwekkend, maar het bedrijf ondervindt toch dat sinds de crisis de knip op de beurs zit bij heel wat potentiële klanten. Daarop inspelend lanceert Teleportel nu ook een ‘tabletop’-aanbod dat – net als de rest van de portfolio – sterk de nadruk legt op écht oogcontact. “Het is precies die technologie die ons onderscheidt van de concurrentie”, zegt Franky Rogiers van Teleportel. Aan de andere kant van het gamma biedt Teleportel nu ook een stand-alone kiosk voor videoconferencing aan. Enkele luchthavens zouden alvast geïnteresseerd zijn.
2. Virtuele paskamers
Het kledingmerk Tommy Hilfiger heeft een vijfjarige managed services overeenkomst gesloten met BT. Een van de diensten die BT zal leveren, is een videoconferencing-oplossing in het kader van het bredere unified communications. BT zal Telepresence T1 en T3 systemen van de tandem Tandberg/Cisco leveren. Die installaties moeten het designteam (Amsterdam en New York) helpen om efficiënter samen te werken met het productieteam in Hong Kong. De bedoeling is dat de verschillende teams in deze op maat gemaakte ‘virtuele paskamers’ intensief samenwerken alsof ze zich ook echt in dezelfde ruimte bevinden. Dit zou heel wat over-en-weer gereis tot het verleden moeten laten behoren.
3. Telegeneeskunde
Patiënten die op afstand hun arts consulteren op een manier die de vergelijking met een ‘echt’ doktersbezoek kan doorstaan: dat is zowat de definitie van telegeneeskunde. In de Verenigde Staten, Schotland en het Verenigd Koninkrijk wordt er al druk mee geëxperimenteerd. In ons land is dat nog niet echt het geval, omdat de fysieke afstanden sowieso al veel beperkter zijn. Toch introduceert Cisco ergens in augustus ook het specifieke HealthPresence-platform in België. Petra Wilson van Cisco ziet specifiek in België dan ook eerder mogelijkheden in rusthuizen en gevangenissen, of om Belgische expertise naar het buitenland te exporteren. Naast videoconferencing kunnen overigens ook medische toepassingen en toestellen als een stethoscoop geïntegreerd worden in de oplossing.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier