Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Om er voor te zorgen dat de gegevens op uw laptop, tablet en smartphone worden gebackupt (en gesynchroniseerd), biedt de Amerikaanse start-up Druva een originele oplossing aan die gebaseerd is op de gebruiker.

Vandaag bevindt 28 % van de gegevens van ondernemingen zich op laptops (om nog maar te zwijgen van tablets en smartphones), terwijl 35 % van deze machines niet regelmatig wordt gebackupt en elk jaar 17 % van de laptops te maken krijgt met een crash of verloren geraakte gegevens. En het byod-fenomeen zorgt niet bepaald voor een oplossing van het probleem.

Er bestaan wel producten op de markt waarmee automatische back-ups gemaakt kunnen worden, zowel op bedrijfsservers als in cloud, maar “de bestaande oplossingen [in een markt die wordt geschat op 500 miljoen dollar en waar een vijftigtal actoren is terug te vinden, nvdr] zijn niet eenvoudig, niet beveiligd en niet intrusief”, vindt Jaspreet Singh, ceo van Druva. Bestaande oplossingen zorgen voor back-up in de cloud of zijn geïntegreerd in samenwerkingstools (zoals Dropbox) of maken deel uit van back-upproducten van servers. “We beogen het mid-marketsegment met ons InSync-product voor de bescherming van gegevens op bedrijfsendpoints”, gaat hij verder. Hij bevestigt dat het aanbod niet-intrusief is (de back-up is niet bindend, er wordt alleen een termijn opgelegd), speciaal ontworpen is voor mobiele apparaten, zorgt voor een beveiligde back-up met integratie van wan-optimalisatie (naast een deduplicatie aan de bron en automatische heraansluiting als de verbinding verloren gaat tijdens de back-up). Bovendien kan de gebruiker bepalen wat hij wil backuppen (door een onderscheid te maken tussen gegevens van de onderneming en privé-zaken).

En met de nieuwe versie 5.0 van InSync wil Druva voortaan “de gebruiker beschermen, en niet alleen maar een machine”. Want het product ondersteunt zowel laptops als tablets en smartphones, met synchronisatie op de servers van de onderneming of in de cloud. En een vaste prijs per gebruiker per maand voor al zijn terminals. Alleen moet het probleem nog opgelost worden van het wissen van gegevens op afstand in geval van verlies/diefstal, een aspect waar het bedrijf nog aan werkt.

In Europa kon Druva Saint-Gobain en de RAPT in Frankrijk al overtuigen, maar ook Xerox op Europees niveau. Specifiek in België zijn Ergo Insurance, Eurocontrol en Toyota Material Handling belangrijke referenties. De producten worden rechtstreeks verkocht (via het web) of via partners.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content