Wist u dat alle DSLAM’s – de telefoonkasten in de straat – dag en nacht op maximaal stroomverbruik draaien? Bell Labs heeft nu – vijftien jaar na de uitvinding van DSL – een groene oplossing klaar.
Bell Labs – de R&D-divisie van Alcatel-Lucent – hield onlangs in Antwerpen een tweedaags evenement rond innovatie. Tijdens het event konden bezoekers kennis maken met enkele concrete projecten waar de R&D van Bell Labs zich momenteel op toespitst. Een van de projecten bouwt overigens verder op de DSL-technologie die vijftien jaar geleden uitgevonden werd door Alcatel. Nee, koper is écht nog niet dood. Via bonding kan de bandbreedte immers weer verder opgekrikt worden zonder grote investeringen voor een operator – belangrijk voor zij die dure nieuwe netwerken nog liever even afhouden. Via vectoringtechnologie moet op iets langere termijn (2011) nog meer bandbreedte op één lijn mogelijk worden: denk aan 4 SDTV-kanalen waar dat er nu nog twee zijn.
Anderzijds blijkt het groene thema nu ook ingang te vinden in DSL. “Wist je dat de DSLAM’s in de Belgacomkastjes 24 uur per dag met een maximaal stroomverbruik draaien?”, begint Stefaan Vanhastel van Alcatel Lucent zijn verhaal “En dat terwijl een gemiddelde surfer hooguit vier uur per dag zijn verbinding gebruikt.” Ook in digitale televisiesignalen maken de DSLAM’s geen onderscheid: of het nu een obscuur tv-kanaal met een lage bitrate, dan wel de openbare omroep in HDTV-kwaliteit is, het stroomverbruik blijft hetzelfde.
In tijden als deze waarbij kostenreductie overal hoog op de agenda staan, moet het voor een operator dan ook als muziek in de oren klinken dat er nu een oplossing bestaat met een intelligente slaapstand en de mogelijkheid om het stroomverbruik dynamisch te regelen. “Het klinkt eenvoudig, maar puur technologisch is dit verre van evident. Wanneer je met de stroomwaarden gaat prutsen, loop je immers het risico dat onderbrekingen of haperingen in het internet en tv-signaal optreden. Via een softwareupgrade met eigen algoritmen maar zonder aan de standaarden te raken, kunnen we dat probleem nu ondervangen”, legt Stefaan Vanhastel uit. Alcatel-Lucent schotelt de operatoren een stroombesparing van minstens 25 procent voor, maar in ideale scenario’s zou die zelfs kunnen oplopen tot 35 procent. De capex gaat met andere woorden fors naar beneden, en een dure investering in bijvoorbeeld Fibre to the Home kan op die manier op de lange baan geschoven worden. ‘Green DSL’ wordt vanaf februari bij een eerste operator uitgerold, maar een naam wou Vanhastel daar niet op plakken.
IPTV kan flexibeler
Ook rond IPTV loopt bij Bell Labs een project. De onderzoekers zijn vertrokken vanuit het idee dat het ip-netwerk dat als basis dient voor digitale tv van bijvoorbeeld Belgacom, veel meer flexibiliteit toelaat dan diegene die nu gebruikt wordt voor bijvoorbeeld diensten als ‘Net gemist’. Het nog premature project I2Vision wil een nieuwe interface brengen tussen de contentleveranciers en de ‘delivery networks’ en concentreert zich op een aantrekkelijkere vorm van video-on-demand. Zo werkt I2Vision met een gepersonaliseerd kanaal dat televisieprogramma’s toont die aansluiten bij het profiel van de kijker. Een operator kan er daarnaast ook voor opteren om op al die gepersonaliseerde kanalen toch tijdelijk een en hetzelfde programma uit te zenden om pieken in het netwerk op te vangen in plaats van de uitzendkwaliteit terug te schroeven (wat nu vaak gebeurt).
Overigens gaat het Bell Labs voor de wind, zegt Danny Goderis, hoofd van het Antwerpse R&D-lab. De vorig jaar opgerichte interne venture ‘Touchatag’ (contactloze m-payments) werkt ondertussen bijvoorbeeld samen met PingPing van Belgacom en onlangs raakte nog bekend dat Clear2Pay voor de nodige financiële expertise gaat zorgen. Touchatag is een zogeheten ‘application enabler’ die voor nieuwe inkomstenbronnen bij de operatoren moet gaan zorgen.
“Bell Labs is overigens sterk aan het internationaliseren”, zegt Danny Goderis: “Dit jaar hebben we toch 35 mensen gerekruteerd, het merendeel ingenieurs, waarvan een heleboel van buitenlandse origine zijn.” In totaal werken er nu een 150-tal mensen in België bij Bell Labs.
Bell Labs is trouwens bijna klaar met een tweede start-up. “Het product is klaar en er zijn al twee contracten getekend. We hopen in februari te kunnen lanceren”, aldus Danny Goderis die nog niet veel details kwijt kan maar wel hoge verwachtingen heeft. Zo zou de start-up “in het hart van de business van Alcatel-Lucent” zitten en dus rond networking draaien. Mogelijk groeien ook andere researchprojecten op termijn door tot een start-up. “We bekijken dat individueel. Voor sommigen is allicht een partnership met andere partijen aangewezen, terwijl anderen gewoon in onze eigen productportfolio kunnen worden opgenomen. We sluiten ook geen externe start-ups uit waarbij Alcatel-Lucent een belangrijke participatie neemt”, aldus nog Danny Goderis.
Kristof Van der Stadt
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier