Duurzaamheid geen prioriteit
We testten zes Android-smartphones uit het hogere en middenklasse prijssegment.
De zes smartphones in deze test komen van Archos, HTC, Huawei, Lenovo, LG en Samsung. Apple wou traditiegetrouw geen testexemplaar ter beschikking stellen. Nokia en Sony beschikten niet tijdig over een geschikt testmodel.
Testmethode
We beoordelen de smartphones aan de hand van bijna tweehonderd verschillende technische criteria. Daarnaast voeren we ook verschillende benchmarks uit. De testmethode is grotendeels dezelfde als die van vorig jaar. Raadpleeg ons online archief voor meer details. Uitgebreide productinformatie vindt u samen met alle technische specificaties en benchmarkresultaten in de tabel op onze website.
1. Archos Diamond Alpha 64GB
Het Franse merk Archos is gespecialiseerd in budgetsmartphones maar richt zich voortaan ook op het middensegment van de smartphonemarkt. De dual-sim Diamond Alpha is het huidige topmodel, ontwikkeld samen met het Chinese smartphonemerk Nubia, een dochterbedrijf van ZTE. In feite is de Diamond Alpha een herverpakte Nuka Z17 Mini, op zijn beurt een opnieuw verpakte ZTE NX569J. Inzake marktpostitionering is deze smartphone vergelijkbaar met de Samsung Galaxy A5 (2017), waarvan u de test op onze website vindt, en de verderop beschreven Lenovo Moto Z2 Play. Uitrusting, design en bouwkwaliteit van al deze middensegmenttoestellen zijn erg vergelijkbaar.
Het premium-aanvoelende volledig metalen ‘unibody’ chassis van de Diamond Alpha is zelfs nog iets dunner dan dat van de Galaxy A5. Het door Corning Gorilla Glass 3 beschermde 5,2-inch full hd ips-lpts lcd-aanraakscherm loopt tot tegen de randen. De kwaliteit is goed, maar de super amoled-schermen van de Galaxy A5 en Moto Z2 Play zijn naar ons aanvoelen toch nog iets beter, vooral dan bij fel omgevingslicht. Ltps of ‘low-temperature polysilicon’-lcd gebruikt een soort silicium met een lagere energiebehoefte, dat ook grotere pixels en stabielere kleurtemperatuur mogelijk maakt. Ltps-schermen zouden betere beeldkwaliteit leveren dan amoled-schermen, maar die laatste hebben een beter contrast en zwartweergave. Beide types lcd verslijten overigens sneller dan klassieke ips lcd-schermen met amorf silicium.
De Diamond Alpha draait Android 6.0.1 met ZTE Nubia UI 4.0 dat vooral het standaard app-menu van Android Marshmallow vereenvoudigt. De traditionele virtuele navigatietoetsen van Android zijn samengebracht in één rode toets onderaan die als hometoets functioneert. Een update naar Android 7. x is bij deze smartphone niet gepland!
Gemiddelde internetprijs (excl. btw): ? 331
Autonomie (PCMark Android): 446 m
Prestatiescore: 68/100
2. HTC U11
De dual-sim HTC U11 gebruikt in de vorm van ‘super lcd’ of slcd weer een nieuwe lcd-schermfabricagetechniek. Het belangrijkste verschil is dat bij een slcd-scherm de kleine luchtlaag tussen de aanraaklaag en het bovenliggende glas ontbreekt. Ook bij super amoled, die Lenovo en Samsung gebruiken, is overigens in vergelijking met ‘gewoon’ amoled de aanraaklaag in het glas geïntegreerd. Eén laag minder leidt tot minder weerkaatsing, betere zichtbaarheid buitenshuis en een lager energieverbruik. Het quad hd+ (2960 x 1440 pixels)-scherm met een diagonaal van 5,5 inch is aan de randen afgerond en beschermd met Corning Gorilla Glass 5. Maar de glaslaag loopt niet zoals bij de Galaxy S8/S8+ helemaal door rond het toestel. De achterkant is met glas beschermd, maar tussen beide delen is er een afgeronde metalen rand, naadloos tegen beide glasplaten geplakt. Het design oogt bijna even stijlvol als dat van de Galaxy S8/S8+. De U11 heeft vrij brede schermranden boven en onderaan. De fysieke bedieningstoets in het midden onder het scherm functioneert tegelijk als vingerafdruksensor. Dankzij de nieuwste octacore Qualcomm Snapdragon 835 presteert de U11 het snelst de benchmarks, behalve die voor storage. Ook de autonomie is uitstekend; alleen de Samsung Galaxy S8+ doet het in de benchmark beter.
De U11 draait net zoals de Moto Z2 Play van Lenovo al op Android 7.1.1, de op één na laatste ‘Nougat’-versie. Bovendien belooft HTC snel Android 8 ‘Oreo’-support. Toch is het niet de standaard Android-ui zoals de Pixel-apparaten van Google zelf. Er zit nog altijd een HTC Sense UI-laag boven, maar de wijzigingen die deze aanbrengt in de standaardinterface storen niet. Integendeel, want een unieke nieuwigheid zoals HTC Edge Sense beoordelen we erg positief. Die laat toe een toebedeelde taak snel te starten door in de zijkanten van de smartphones te knijpen, ook wanneer het scherm uitgeschakeld is.
De U11 is hi-res audio gecertificeerd. Dat kan via usb of Bluetooth-streaming maar een analoge audiopoort ontbreekt. Wel levert HTC een (onhandige) usb-naar-3,5mm adapter mee.
Gemiddelde internetprijs (excl. btw): ? 550
Autonomie (PCMark Android): 607 m
Prestatiescore: 84/100
3. Huawei P10 Plus
De Huawei P10 Plus heeft 6 GB ram en 128 GB opslagruimte, waarvan recht uit de doos nog 109 GB rest voor eigen gebruik. Dat kan u uitbreiden met een geheugenkaartje van maximaal 256 GB, tenzij u een tweede sim-kaart gebruikt. (De tweede sim-kaart ondersteunt uitsluitend telefonie, geen data.) Goedkoop is deze smartphone niet: de officiële prijs ligt zelfs nog iets hoger dan die van de Samsung Galaxy S8. Toch is de vormgeving eerder klassiek. Geen afgeronde schermhoeken, wel een metalen achterkant met daarin het gelijmde scherm. Links en rechts zijn er nauwelijks merkbare schermranden. Boven en onder het scherm zitten vrij brede randen, met onderaan één enkele fysieke navigatieknop. Die functioneert als vingerafdruksensor, maar tegelijk ook als klein aanraakvlak. De on-screen Android-navigatietoetsen zijn eveneens van de partij, maar die kan men dankzij Huawei’s Emotion ui optioneel uitschakelen. De fysieke navigatietoets neemt die functies daarna over. Verder is het mogelijk om de volgorde van de virtuele toetsen te wijzigen. De fysieke navigatietoets ondersteunt druk- en veegbewegingen in de vier windrichtingen. Dit is de platste smartphone in deze test, met een kastdikte van ietsje minder dan 7 mm. Dat blijkt toch voldoende dik te zijn voor een 3,5 mm audiojack onderaan.
Het door Corning Gorilla Glass 5 beschermde 5,5-inch quad hd+ ips-neo lcd-aanraakscherm van de P10 Plus heeft overigens een betere kijkhoek dan een gewoon ips lcd-scherm. Er is nauwelijks scherpteverlies als men er van opzij naar kijkt. Het fabricageprocédé lijkt op dat van ips-ltps (zie Archos) met een paar bijkomende verbeteringen. Ips-neo is overigens gewoon een merknaam voor de ips-ltps lcd-schermen van fabrikant Japan Display Inc.
Deze smartphone ondersteunt 24-bit 192 kHz hi-res audio, maar veel details zijn daarover niet te vinden. Voor zover wij konden terugvinden wordt de noodzakelijke AptX HD-codec niet ondersteund en een officiële certificatie vonden we evenmin terug.
Gemiddelde internetprijs (excl. btw): ? 619
Autonomie (PCMark Android): 469 m
Prestatiescore: 82/100
4. Lenovo Moto Z2 Play
De Moto Z2 Play lijkt uiterlijk bijna als twee druppels water op de Huawei P10 Plus: hetzelfde klassieke snoep-reepdesign, met smalle schermranden aan de zijkanten en brede stroken boven en onder. De vingerafdruksensor in het midden onderaan heeft echter geen bijkomende navigatiefunctie. De achterkant is ook helemaal anders. De smartphone zelf is maar 6 mm dun en in die zin de dunste in de test. De ronde lens van de primaire camera steekt echter 3 mm boven de achterkant uit. Bij montage van de meegeleverde verwisselbare achtercover resulteert dit in een smartphone van 9 mm. Zó bekeken is het met voorsprong de dikste smartphone in de test. De achtercover bestaat in allerlei kleuren en klikt magnetisch vast. Maar u kan hem ook vervangen door zogenaamde Moto Mods, hardware-opties die met de smartphone communiceren via een magnetische sensorrij achteraan. De cameralens dient samen met de magnetische sensorstrip om de mods op hun plaats te houden.
Er bestaat intussen een tiental van die modulaire opties, ook van andere fabrikanten dan Lenovo zelf. Incipio maakt bijvoorbeeld een autodock waarin de Z2 Play magnetisch vastklikt en een power pack met 22 uur extra autonomie. Mophie heeft een accu die zestig procent meer autonomie levert. Er is een Moto Insta-Share projector die een beeld tot 70 inch op een muur kan projecteren. Hasselblad ontwikkelde de True Zoom, een verbeterde camera met 10x optische zoom en Xenon-flash. JBL verkoopt een SoundBoost-speaker die u achteraan vastklikt. Er is ook een ‘shell’ van Lenovo zelf met geïntegreerde draadloze oplader. Vergeten we ook de moto 360°-camera en het moto gamepad niet. Zodra u één van deze mods vastklikt, start de bijbehorende app en is de extensie gebruiksklaar. De mods kosten tussen de 40 en 300 euro, naargelang hun functie en complexiteit.
De Moto Mods zijn compatibel met oude en nieuwe Lenovo Moto-smartphones, waaronder het quad hd+-topmodel Z2 Force Edition met Qualcomm Snapdragon 835 dat ons helaas niet tijdig voor deze test bereikte. De hier geteste Z2 Play is een middensegmentmodel, vergelijkbaar met de Archos Diamond Alpha en Samsung Galaxy A5. Met deze laatste heeft de Moto Z2 Play het full hd super amoled-aanraakscherm gemeen, dat ons ietsje beter bevalt dan het ips-lpts lcd-scherm van de Archos. De Z2 Play draait in tegenstelling tot zijn soortgenoten wel al de op één na recentste Android ‘Nougat’-versie. Bovendien belooft Lenovo snel Android 8 ‘Oreo’-support.
Gemiddelde internetprijs (excl. btw): ? 405
Autonomie (PCMark Android): 484 m
Prestatiescore: 74/100
5. LG G6 Ice Platinum
De LG G6 Ice Platinum heeft een langwerpig 5,7-inch, met Gorilla Glas 3 beschermd quad hd+-scherm met een beeldverhouding van 18:9, vergelijkbaar met de Samsung S8 en S8+. (De achterkant is beschermd door een Gorilla Glass 5-laag.) De 18:9 beeldverhouding is uiteraard hetzelfde als 2:1, zodat tegelijk twee perfect vierkante foto’s op het scherm passen. Deze ‘Univisium’-beeldverhouding, die origineel gecreëerd werd door de Italiaanse cameraregisseur Vittorio Storaro, is een compromis tussen de verschillende beeldverhoudingen voor breedbeeld-tv (1,78:1) en film (2.20:1). Google is één van de belangrijkste verdedigers ervan en Netflix schijnt zijn nieuwe content standaard in 2:1 te filmen.
De LG G6 heeft traditionele rechte randen, zoals de meeste smartphones. Die zijn bijzonder smal, een gimmick die LG ‘FullVision’ doopte. Maar rond het volledige scherm zit wel nog een geruststellende aan de hoeken afgeronde metalen rand, terwijl je bij de volledig glazen randen en achterkant van de Samsung-smartphones toch denkt: “Wat gebeurt als ik er ergens mee tegen stoot?” Moderne ‘unibody’-smartphones zijn niet zo eenvoudig meer om te repareren. Bij iFixit.com haalt de LG G6 bijvoorbeeld een ‘repairability’-score van 5/10: nauwelijks beter dan de Samsung Galaxy S8/S8+. Ook deze LG G6 heeft een ‘always-on display’, dat standaard echter sterker gedimd is dan dat van de Galaxy S8/S8+. Verder ondersteunt deze smartphone de videoverbeteringstechnologieën Dolby Vision en hdr10, de Samsung Galaxy S8/S8+ ondersteunt alleen ‘gewone’ hdr. Video’s moeten zelf ook met één van deze technieken gecreëerd zijn. Het resultaat zijn verbeterd contrast en heldere kleuren, zoals te zien is op een vooraf geïnstalleerde demovideo. Op Netflix staan overigens ook enkele hd-video’s in één van deze verbeterde beeldformaten (zoek op “hdr”; u herkent ze aan het DBVision-logo).
Omwille van de smalle schermrand ontbreken fysieke navigatietoetsen. U activeert het scherm door er tweemaal snel na elkaar op te tikken of via de vingerafdruksensor aan de achterzijde. De enige andere fysieke knoppen bevinden zich aan de linkerkant en dienen om het geluid te regelen. Optioneel kan u ook de ‘shortcuts keys’ activeren. Dan kan u met de volumeknoppen snel een vaak gebruikte app openen wanneer het scherm uitgeschakeld is, schermafdrukken maken of de camera activeren. U ontsluit de LG G6 naar keuze met een patroon, een cijfercode, een veegbeweging, een kloppatroon, een wachtwoord of met een vingerafdruk.
Wat betreft audio heeft de LG G6 gelukkig nog een gewone 3,5 mm-poort. Hi-res audio wordt via Bluetooth en de AptX HD-codec ondersteund. Interessant is verder dat de microscopisch kleine mems (micro electro-mechanical systems)-stereomicrofoon van deze smartphone voorzien is van een zogenaamd ‘acoustic overload point’ (aop). De LG G6 kan zo (vrijwel) vervormingsvrij geluid opnemen tot 129 dB spl sound pressure level, bijvoorbeeld in een concertarena of een voetbalstadion. Dit kan bovendien in 24-bits 192 kHz hi-res flac-formaat. Concertpromotoren zullen het niet graag horen…
Gemiddelde internetprijs (excl. btw): ? 454
Autonomie (PCMark Android): 486 m
Prestatiescore: 75/100
6. Samsung Galaxy S8 en S8+
De Samsung Galaxy S8 en de geteste Galaxy S8+ verschillen alleen inzake schermgrootte: 5,8 inch voor de S8 en 6,2 inch voor de S8+. De S8+ is daardoor wat groter, dikker en zwaarder dan de S8. Omdat de quad hd+-schermresolutie van beide smartphones identiek is, heeft het super amoled-scherm van de S8 een hogere pixeldichtheid. In de praktijk ogen ze even mooi en scherp. Het met Corning Gorilla Glass 4 beschermde multitouch-aanraakscherm is naar de randen toe gebogen. Er zijn geen aparte ‘Edge’-modellen meer zoals bij de voorgangers Galaxy S6 en S7. Nadeel: deze schermen blijken weinig duurzaam. Volgens testen van de Amerikaanse verzekeringsfirma SquareTrade zijn de S8 en S8+ “extremely susceptible to cracking when dropped from any angle“. Bovendien blijkt reparatie niet eenvoudig. De website iFixit.com geeft deze smartphones een lage ‘repairability’-score van 4/10.
Het gebogen ‘Infinity’-scherm is méér dan een gimmick. Wanneer u over de rand veegt, verschijnt het Edge-menu met daarop pictogrammen voor vaak gebruikte apps of contacten. U kan dit menu naar wens configureren, of volledig uitschakelen. Ook het ‘always-on display’ of aod is handig. Dat toont waarschuwingen en pictogrammen van populaire apps zonder dat het hoofdscherm ingeschakeld hoeft te worden. Ook boven en onder het scherm is er nauwelijks een zichtbare rand. Daardoor verdween de fysieke thuisknop. In het midden zit er onderaan in het glas wel nog een drukgevoelige sensor waarmee u de smartphone wekt. De vingerafdruksensor verhuisde naar de achterkant en bevindt zich vlak naast de cameralens, wat niet altijd even handig werkt. Maar u kan de Galaxy S8/S8+ nog op veel andere manieren ontsluiten: door gezichtsherkenning, met een patroon, met een cijfercode en ook via een irisscan. Met een optioneel verkrijgbare desktop-dock koppelt u deze smartphones aan een groot scherm, toetsenbord en muis. Android 7 en enkele applicaties, zoals de webbrowser, Microsoft Office of specifieke Adobe-programma’s draaien dan automatisch in desktop-resolutie. Dankzij de ondersteuning voor BT5.0 sluit u meerdere koptelefoons en/of speakers tegelijk aan, met ondersteuning voor hi-res audio. Een 3,5 mm analoge audio poort is eveneens van de partij.
Gemiddelde internetprijs (excl. btw): ? 685
Autonomie (PCMark Android): 755 m
Prestatiescore: 88/100
Conclusie
Samsung’s geavanceerde maar kwetsbare Galaxy S8/S8+ komt als beste uit onze jaarlijkse smartphonetest. Het verschil met de andere high-end smartphones is wel minder groot dan in voorgaande jaren. Vooral HTC scoort erg goed met de U11. Ook de Huawei P10 Plus haalt een score van boven de 80/100. Bij de smartphones uit het hoger middensegment valt op dat de Samsung Galaxy A5 (2017), waarvan u de review op onze website vindt, momenteel een iets betere prijskwaliteitverhouding biedt dan de Archos Diamond Alpha en Lenovo Moto Z2 Play. Dat zijn wel twee recentere en iets snellere smartphones, waarvan de prijs wellicht over enkele weken of maanden zal zakken, net zoals bij de Galaxy A5 gebeurde.
Raadpleeg de tabel op onze website voor gedetailleerde productinformatie en uitgebreide testcijfers. http://datanews.knack.be/Smartphones2017
Jozef Schildermans
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier