Over cloud computing is al veel inkt gevloeid, en hier en daar is het scepticisme groot. Maar de veelbesproken cloud is meer dan wijn in oude zakken, zo bleek onlangs op een door RealDolmen georganiseerd seminarie over het fenomeen. “We zijn een vliegtuig aan het bouwen terwijl we ermee vliegen”, klonk het.
Voor wie het ondanks alle hype van de afgelopen jaren nog niet zou weten: cloud computing komt erop neer dat bedrijven software, programma’s of hardware als internetdienst afnemen bij externe partijen eerder dan deze zelf aan te kopen. Bij cloud computing worden virtuele machines op meerdere locaties gehost. De gebruikers kunnen als het ware terugvallen op een gigantische pool van resources. Cloud computing bouwt voort op eerdere concepten als SaaS (Software as a Service) maar gaat veel verder.
RealDolmen is als ict-dienstenleverancier een belangrijke speler op de Belgische cloudmarkt. Het bedrijf kondigde in september van vorig jaar aan vijf miljoen euro te investeren in de uitbouw van een datacenter om in te spelen op de verschuiving naar cloud computing. Onlangs liet RealDolmen drie specialisten in de materie hun visie geven op het fenomeen tijdens een seminarie in Oostende. Wim de Waele is de ceo van het IBBT, een strategisch instituut dat zich richt op onderzoek en ontwikkeling voor de softwaresector. Michael Kogeler is director cloud strategy bij Microsoft en wereldwijd verantwoordelijk voor de algemene Microsoft-strategie op het vlak van cloud computing. Marc De Keersmaecker tot slot is de coo van RealDolmen.
Meer dan hype
Cloud computing is meer dan de zoveelste hype die door de it-sector de wereld wordt ingestuurd, daar zijn de drie specialisten het roerend over eens. “Ik hoor nogal eens zeggen dat het om nieuwe wijn in oude zakken gaat. Misschien is dat ergens zo, maar toch ben ik er zeker van dat het om veel meer gaat. Ik ben ervan overtuigd dat de cloud geen voorbijgaand fenomeen is, net zoals het internet dat niet is gebleken. Wat ik wel vaststel, is dat er bij grote bedrijven sprake is van heel wat aarzeling rond het concept. Maar toen ik onlangs deelnam aan een conferentie van durfkapitalisten in Silicon Valley, merkte ik dat er twee grote topics waren: social networks en cloud computing. Veel start-ups zijn intensief bezig met cloud computing. De early adopters zijn innoverende bedrijven die snel willen groeien.”
Dat er veel aarzeling is bij de grote bedrijven, is zonder meer een feit. Maar dat belet niet dat de cloud aan belang wint. Michael Kogeler trekt een parallel met de eerste auto’s die op de markt verschenen. Toen Henry Ford destijds zijn klanten vroeg wat ze wilden, antwoordden ze: ‘een sneller paard’. Analisten poneerden dat auto’s een hype van tijdelijke aard waren maar dat er altijd wel paarden zouden zijn. De ingenieurs die de eerste wagens ontwierpen, voorzagen voor alle zekerheid een mandje waarin de chauffeur zijn rijzweepje kon opbergen. En de marketeers van Daimler voorspelden dat er nooit meer dan een miljoen auto’s zouden gebouwd worden wegens een gebrek aan competente chauffeurs.
De boodschap is duidelijk: ondanks al het scepticisme, is cloud computing een blijver. Paard of geen paard. Cloud computing is de vijfde generatie van computing. Eerder was er de mainframe, de pc, client/server, en het internet. Is cloud computing het ultieme eindpunt waar we al zolang op zitten te wachten? Kogeler: “Cloud is een evolutie van dingen die we al jaren aan het doen zijn. Het is dus niet nieuw, want Microsoft is er al 15 jaar mee bezig. Ik denk trouwens dat het woord ‘cloud’ bedacht is door de jongens van Gartner, het kan haast niet anders. Maar laat ons wel wezen: cloud computing is een continue reis. We zijn als het ware een vliegtuig aan het bouwen terwijl we ermee vliegen.”
Evolutie, geen revolutie
“Wat ik belangrijk vind in heel het cloud-verhaal, is dat men probeert via nieuwe technieken het omgaan met it-resources te professionaliseren”, aldus De Keersmaeker. “Het gaat hier in mijn ogen eerder om een evolutie dan een revolutie. Want cloud computing brengt volgens mij geen toegevoegde waarde voor de business. Waar het om gaat, is om de schaalvoordelen en kostenefficiënties.”
Gaan we ooit alles in de cloud gooien? “Dat denk ik niet”, zegt De Keersmaeker. “In feite kan je het heel eenvoudig samenvatten. Als je een standalone-applicatie hebt die weinig integratie en een custom made manipulatie heeft, kan je het in de cloud stoppen. De rest niet. Zeker niet wanneer het gaat om applicaties waarvoor er een zware integratie met back office systemen nodig is. Let wel: dat kan de komende jaren veranderen, maar vandaag is het zo.” Kogeler voegt daar aan toe: “Je moet inderdaad goed bepalen wat je in de cloud stopt en wat niet. Er is vandaag in de hele wereld geen enkel bedrijf dat alles in de cloud stopt. Wat vandaag naar de cloud kan, zijn dingen als mail en crm. Maar een erp-systeem zou ik in geen geval naar de cloud verhuizen.”
Luc Van Aelst
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier