Op 1 december reikte technologiefederatie Agoria voor de achtste keer de eGov-Awards uit. Met die awards wil Agoria overheidsdiensten die met digitale projecten hun administratie vereenvoudigen en hun dienstverlening aan burgers en bedrijven verbeteren, in de bloemetjes zetten. We stellen de winnende projecten aan je voor.
Vijf awards werden er deze keer uitgedeeld – het lijstje met de genomineerden én de winnende projecten vindt u hiernaast. “Over het algemeen waren we bijzonder tevreden over de hoge kwaliteit van de inzendingen”, zegt Patrick Slaets van Agoria, die ons nog even uitlegt op welke criteria de ingezonden projecten beoordeeld werden. Om te beginnen ging de jury na in hoeverre het project niet op een té laag niveau zat. “Zo heeft de jury een allergie aan projecten die alleen maar een eenvoudige website voorstellen”, zegt Slaets. Belangrijk is ook in hoeverre het project bij de jury al een belletje doet rinkelen, of er al precedenten zijn en of er in zo’n geval ‘best practices’ naar voor komen.
Daarnaast moet er sprake zijn van een duidelijk project management, en is er ook aandacht voor de rendabiliteit. “Maar al te vaak wordt wel de kost van het project berekend, maar niet of onvoldoende wat het project achteraf ook echt opbrengt”, weet Slaets.
Ecologische en sociale insteek
Het leeuwendeel van de ingediende projecten had betrekking op de relatie tussen werkgevers, werknemers en de overheid. Maar opmerkelijk was dit jaar toch dat zo’n 2 op de 10 projecten al een ecologische of sociale insteek hadden. Ook culturele e-governmentprojecten – waarbij cultuur echt in de brede zin moet geïnterpreteerd worden – waren meer dan voordien vertegenwoordigd. Daarnaast is bij ruim 40 procent van de ingediende projecten een technologische link naar geografische informatie aanwezig. “We zien dat die zogenaamde geo-ict zelfs een cruciale rol speelt in heel wat projecten. Waar zijn er wegenwerken bijvoorbeeld? Of het virtualiseren van een omgeving. Denk ook aan het winnende project ‘warmtefoto Gent’. Op termijn kan dat uitmonden in ‘smart city’-projecten, maar zulke dosiers werden nu nog niet ingediend”, besluit Patrick Slaets.
De 9-koppige jury met proffen in beleidsinformatica en cio’s, waaronder ook onze kersverse ‘CIO of the Year 2011’ Sabine Everaet, kreeg de taak om uit de ingediende projecten 12 kandidaten te nomineren. Om de winnaars te bepalen, kwamen ze vrij snel tot conclusies. “Vijf namen staken er met kop en schouders boven uit”, werd volgens Slaets meteen duidelijk. Op de volgende pagina’s stellen we u die vijf winnende projecten voor. [KVdS]
Kristof Van der Stadt
“Al te vaak wordt wel de kost van het project berekend, maar niet of onvoldoende wat het project achteraf ook echt opbrengt.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier