Een jaar na de aankondiging van het eID-voetbalticket door minister van ICT Vincent Van Quickenborne beweegt er nog niet veel bij de voetbalclubs. “Economische logica”, klinkt het op het kabinet Van Quickenborne.

Het eID-voetbalticket had als doel het papiergebruik in te perken en valse tickets en illegale doorverkoop beter onder controle te houden. Het principe was dat de supporter zich bij de online aankoop van tickets zou aanmelden via zijn eID. Zo zouden plaats- en kaartnummer in een database belanden. In het stadion zou hij zijn kaart in een lezer steken die het kaartnummer zou herkennen en een ticketje met plaatsnummer zou afdrukken.

Begin vorig jaar waren enkele technische tests gepland, onder meer in Charleroi en Brugge. Technische partner van dienst was GVA, de it-organisatie achter het Antwerpse TeleTicketService, dat al instaat voor het grootste deel van de ticketing van de eersteklasseclubs. GVA werkte voor de toegangscontrolesystemen (zelfbedieningskiosken, pda’s, …) samen met het Nederlandse Ticket Team.

“Technisch was het systeem in orde”, vertelt Jeroen Ryckeboer van GVA. “We hebben het op 4 sites getest met een handscanner, maar dat was heel kleinschalig. Er was weinig ruchtbaarheid aan gegeven. Zo herinner ik mij dat we op Club Brugge welgeteld 1 bezoeker met een eID-ticket hadden. Dat was wel ontgoochelend.” Na de tests heeft hij er nog weinig over gehoord. “Ik meen bij de Pro League te hebben vernomen dat de clubs moeite hadden met de nodige investeringen.”

Dat wordt bevestigd op het kabinet Van Quickenborne. “Het probleem lag niet in de eerste plaats aan de technische kant, hoewel er ook wel enkele bugs moesten worden opgelost”, vertelt woordvoerder Ortwin De Vliegher. “De grootste bottleneck was de organisatie van het WK 2018, waar ons land op inzette. Veel clubs zouden naar aanleiding daarvan een nieuw stadion bouwen, waarbij uiteraard ook het hele toegangssysteem zou herbekeken worden. Daarom vonden ze het beter om de toewijzing van de WK-organisatie af te wachten. Daar zit wel een economische logica achter.”

Maar de beslissing over het WK bleek uiteindelijk negatief voor het ‘HollandBelgium Bid’. “Daarom kunnen we nu de volgende stappen nemen”, aldus De Vliegher. “Wij zullen vanuit het kabinet opnieuw de vraag lanceren aan de clubs.”

Ludwig Sneyers, directeur-generaal van de Pro League, gaat er niettemin van uit dat dat voor een deel van de clubs betekent dat eID-tickets nog lang op zich zullen laten wachten. “De grootste kost ligt bij die systemen voor toegangscontrole. Zeker voor de clubs die die systemen nog niet in hun stadion hebben, kan de komst van eID-tickets dus nog een hele tijd beslag nemen.”

[STG]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content