Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Met VPlex concretiseert de opslagspecialist EMC haar strategie om ondernemingen te doen overschakelen op een privécloud, zodat ze opslaggegevens op afstand kunnen uitwisselen.

Anderhalf jaar geleden verduidelijkte EMC haar strategie rond de cloud. Ze was van mening dat de te volgen weg erin bestond om eerst binnen de onderneming een privécloud te creëren. Omdat de informatica-infrastructuur te complex, onvoldoende efficiënt, onvoldoende flexibel en te duur was (stop, de it-kelk is overvol…), had EMC eerst virtualisatie als oplossing naar voren geschoven.

Bundeling

Voortbouwend op het bestaande pakte EMC onlangs uit met VPlex, haar instrument om opslagsystemen te bundelen in een privécloud. “Het gaat om een instrument dat de manier waarop opslag wordt gebruikt, fundamenteel verandert”, meent Pat Gelsinger, voorzitter en ceo Information Infrastructure Products, “aangezien het nu mogelijk is om grote volumes gegevens op grote afstanden te delen. Vplex profileert zich als de nieuwe generatie instrumenten voor de mobiele en toegankelijke gegevens.”

Door sommige specialisten beschouwd als een soort Sysplex (het instrument van IBM voor mainframes) voor de gegevens op de open systemen, kan Vplex worden opgevat als een VMotion (het instrument van EMC voor migratie van virtuele machines van de ene fysieke server naar de andere), maar voor grote gegevensvolumes die over grote afstanden moeten worden uitgewisseld.

Instrument

VPlex presenteert zich als een instrument om opslagsystemen te bundelen in de datacenters. Volgens EMC biedt VPlex een echte flexibele clustering (2 tot 8 nodes), een geavanceerde caching van gegevens en een support van de opslagkolommen, zowel van EMC als van de concurrenten, dankzij een zogenaamde ‘array aware’-functie. In eerste instantie pakte EMC uit met twee van de vier producten waaruit het aanbod bestaat. Enerzijds VPlex Local, waarmee de opslagmiddelen binnen één enkel en hetzelfde datacenter geconsolideerd kunnen worden. Anderzijds VPlex Metro, dat dezelfde functiemogelijkheden biedt, maar dan tussen datacenters die maximaal 100 km van elkaar verwijderd zijn (kwestie van voldoende responstijd te garanderen).

Beide producten zijn uitgerust met een gemeenschappelijke architectuur (onder andere multicore Intel Xeon processoren, een cache van 32 GB tot 64 GB en een FC-verbinding), waarbij de Local versie tot 8.000 opslagvolumes kan ondersteunen, en de versie Metro maximaal 16.000 volumes. “Met VPlex Metro is het mogelijk om echt synchrone datacenters te creëren dankzij de coherentie van de cache. En door VMotion eraan te koppelen is het mogelijk om VM-machines, toepassingen en gegevens, te migreren en opnieuw toe te wijzen, voegt Gelsinger eraan toe. De mogelijkheid om grote volumes gegevens te delen, te verplaatsen en toegankelijk te maken, ongeacht hun locatie, is een sleutelelement in de evolutie naar privécloud.” Terwijl deze twee producten onmiddellijk beschikbaar zijn, zal EMC nog twee andere versies aanbieden: VPlex Geo, waarmee asynchrone datacenters op verschillende continenten tot stand gebracht kunnen worden, en VPlex Global, om overal ter wereld asynchrone en synchrone datacenters te creëren. De prijzen van de licenties beginnen vanaf 77.000 $, terwijl de abonnementen voorzien zijn vanaf 26.000 $. Onder de klanten vinden we namen als AOL, die VPlex Local gebruikt op 4 PB data en in minder dan een jaar tijd een return on investment zou hebben behaald met een infrastructuur met meer dan 10 VPlex-clusters, verspreid in haar datacenters in de Verenigde Staten en Duitsland.

Transformatie

EMC meent nog dat door VPlex te combineren met andere technologieën voor virtuele opslag, zoals FAST (Fully Automated Storage Tiering) of ook Unisphere (midrange opslagbeheer), de opslagkolommen vergeleken zullen kunnen worden met de virtuele servers en dat het mogelijk zal zijn om het hele datacenter als één enkel en hetzelfde systeem te virtualiseren en te beheren. EMC ziet VPlex als de tweede stap op weg naar privécloud, na de virtualisatie van de productie-it en vóór IT As a Service, vertegenwoordigd door Atmos, het platform dat wordt aangeboden aan de dienstenleveranciers en de ISV (independent software vendors) voor het beheer en de optimalisering van hun diensten in publieke cloud. Volgens Benjamin Woo, ondervoorzitter van Enterprise Storage Systems bij IDC, “zien we waarop privécloud echt kan lijken met deze technologie.”

Marc Husquinet

“VPlex is een sleutelelement in de evolutie naar de privécloud.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content