Telefonie, internet en clouddiensten convergeren en internationaliseren waarbij het mobiele werken de nieuwe norm wordt. Performante netwerken zijn een noodzakelijke voorwaarde om hiervan succesvol gebruik te kunnen maken. Voldoende keuzemogelijkheden zijn een must. De opeenvolgende telecomenquêtes tonen een statisch beeld: ook bijna 20 jaar na de start van de liberalisering blijft het aandeel van Belgacom/Proximus op de zakelijke markt erg hoog.
Onlangs besliste het Hof van Beroep van Brussel dat Telenet de kabel moet openstellen voor doorverkoop aan andere spelers, ook aan Belgacom/Proximus. En er is het groeiend belang van convergentie van vaste en mobiele communicatie. Deze elementen zullen ongetwijfeld gevolgen hebben voor de verhoudingen tussen de telecomoperatoren op de markt.
Het gaat echter om veel meer. Als bedrijven communicatietechnologie goed inzetten kunnen ze zich beter organiseren, maar ict is vooral een belangrijke factor om te innoveren.
Het is jammer dat bij het aantreden van de regering vaak denigrerend werd gedaan over de bevoegdheid voor digitale agenda van Minister De Croo. Terwijl het over onze economische slagkracht gaat. Communicatietechnologie kan een belangrijke katalysator zijn.
Het komt er op aan alle barrières voor een vlot gebruik van ict te slopen. Enkele voorbeelden.
– Het (para-)fiscaal kader rond het mobiel werken is complex en contraproductief. Het is belangrijk dat bedrijven zich met innovatieve mobiele toepassingen kunnen bezighouden i.p.v. zich het hoofd te moeten breken over ingewikkelde regels. Een stimulerende (para)-fiscaliteit voor mobiel werken kan echt het verschil maken.
– Weg met de onzekerheden over de verplichtingen bij het aanbieden van gratis wifi aan bezoekers binnen bedrijven.
– Een slagkrachtig Centrum voor Cybersecurity. Spijtig dat uit het Rapport van het Rekenhof over de begroting van 2015 blijkt dat er geen budget werd voorzien.
– Bedrijven die internationaal actief zijn, willen mobiele toepassingen in verschillende landen zoveel mogelijk op dezelfde wijze kunnen uitrollen en niet land per land. Maar het blijft puzzelen, want de mobiele markt is sterk nationaal gericht, met verschillende prijzen, diensten,… Te veel bedrijven komen niet verder dan een raamcontract voor internationale mobiele diensten, aangevuld met een bijlage per land. Met versnippering van energie en middelen tot gevolg.
– Het Internet of Things heeft een gigantisch potentieel. Maar dan is het wel belangrijk van operator te kunnen veranderen zonder de simkaartjes in elk toestel te moeten vervangen. Een bedrijf krijgt de containers, vrachtwagens,… nooit meer bij elkaar. Het kan niet de bedoeling zijn voor een lange termijn aan een operator gebonden te zitten. Er zijn ook nieuwe uitdagingen. Steeds meer bedrijven maken gebruik van unified communications en integreren de mogelijkheden met de processen in de organisatie. 53 % van de bedrijven maakt gebruik van UC van Microsoft. Voor e-commerce kun je niet rond Google. Maken we ons terecht zorgen over nieuwe mono- of oligopolies en vendor lock-in?
We zijn afhankelijk van het Europees kader. Positief is dat binnen BEREC, de overkoepeling van de 28 Europese regulatoren, de zakelijke markt meer aandacht krijgt. En ondertussen vraagt Europa de regulatoren om de zakelijke telecommarkt te monitoren om te zien of er voldoende concurrentie is.
Maar, daar staat tegenover dat er reden is tot bezorgdheid over de volgende stappen om te komen tot een eengemaakte telecommarkt. Na het vertrek van Europees Commissaris Kroes worden de ambities blijkbaar in vraag gesteld. Zo is er over de afschaffing van de roaming binnen Europa tegen eind 2015 een serieuze lobbying aan de gang. Maar ook tegen andere elementen om tot één markt te komen is er blijkbaar veel weerstand. Er is nochtans veel te winnen bij een eengemaakte telecommarkt in Europa, met één kader voor netneutraliteit, dataretentie,…
Europa zal een inhaalbeweging moeten maken als we willen meespelen inzake digitale economie. Dit geldt ook voor België. Het regeerakkoord biedt veel mogelijkheden om de digitale economie te stimuleren. En de nieuwe Commissie is gestart. Hopelijk lukt het op beide niveaus om er iets knap van te maken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier