Buitenlucht gebruiken als een manier om datacenters te koelen, blijft een punt van discussie.
Het concept lijkt vooral haalbaar voor landen met een gematigd of koud klimaat. Free air cooling is op zich voldoende voor temperaturen tot 17°C. Als het warmer wordt, moeten klassieke technieken de koeling deels of volledig overnemen.
Johan Vanderhaegen, energy manager bij Belgacom, is er evenwel van overtuigd dat buitenlucht perfect kan worden ingezet voor de koeling van server- of telecomzalen… aan de hand van uitrustingen die NEBS-conform zijn (1). Om zijn gelijk te bewijzen startte hij een proefproject op in samenwerking met Sun, dat gebaseerd is op de methodes die voor het telecom switchnetwerk worden gehanteerd. Belgacom levert de uitrusting voor de klimaatregeling (cabine, filters, ventilators…) en Sun de it-infrastructuur (AMD en Sparc servers, opslag). Doelstelling is de koel- en regelsystemen en -technieken optimaal te gebruiken.
Dankzij de overtuigende testresultaten kon het concept als mogelijke good practice opgenomen worden in de Code of Conduct on Data Centers van de Europese Unie.
Het principe
De lucht die naar de systemen gaat, is een combinatie van buitenlucht en opgewarmde lucht, afkomstig van de hete gang (‘hot aisle’ achter de kast). Die gemengde oplossing werd gekozen om steeds over een stabiele temperatuur te kunnen beschikken en te koude wintertemperaturen te vermijden. De mix wordt aangepast in functie van de vochtigheidsgraad van de omgeving.
Precies die vochtigheid is bij koeling met buitenlucht een heikel punt. “Het volstaat nochtans de aanvoer van verse lucht af te sluiten, zodat de warme omgevingslucht de relatieve vochtigheid kan laten zakken”, zegt Johan Vanderhaegen. “In onze testopstelling sluiten de buitenkleppen van zo-dra de vochtigheid meer dan 80% bedraagt. De temperatuur kan zo vlot tot 40°C stijgen, zonder dat dit problemen oplevert.”
“Free cooling maakt het mogelijk de behoefte aan vermogen te verminderen, iets waar tal van datacenters momenteel een oplossing voor zoeken. Bovendien kunnen ze op een meer flexibele manier ingericht worden. Zones met een verschillende systeemredundantie kunnen samengevoegd worden”. Op die manier moet er bv. niet te veel geïnvesteerd worden in testsystemen omdat er geen gesofisticeerde infrastructuur nodig is.
“Datacenterverantwoordelijken beweren echter nog steeds dat free cooling met buitenlucht onmogelijk is, al was het maar omdat er zo goed als geen leveranciers zijn die NEBS-conforme uitrustingen aanbieden.” Die uitrustingen hoeven volgens Sun nochtans niet duurder te zijn dan de klassieke infrastructuur: “ze werken met dezelfde onderdelen, ze zijn enkel anders opgebouwd om oververhitting te voorkomen”.
(1) Network Equipment Building System. Werkingsinterval: van -5 tot +50°C en van 5 tot 90% vochtigheid.
Brigitte Doucet
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier