De it-sector was ook in 2008 na de luchtvaartindustrie de grootste uitstoter van het broeikasgas CO2. Hoewel de sector mondjesmaat de groene filosofie omarmt, blijft er nog veel werk aan de winkel.

Door de inkrimping van de economie, de blijvende, zij het verminderde groei in de informaticatechnologie en de verschuiving naar “cloud computing” (zie ook het jaaroverzicht over software) neemt het aandeel in de vervuiling van de it voortdurend toe.

IT als energieslokop

Grote slokop in het energieverbruik zijn datacenters en serverruimtes. Niet zozeer de apparatuur, maar wel de koeling verbruikt massa’s energie. Volgens een onderzoek van de E.U. gaat meer dan zestig procent van de energie op aan het koelen van de apparatuur, die zelf verantwoordelijk is voor 33 procent van het energieverbruik. Datacenters worden nu typisch op 22 graden gekoeld. Volgens de E.U. kan dat best wat warmer, in afwachting dat er energiezuinige apparatuur in gebruik wordt genomen. Volgens de E.U. is zelfs dertig graden geen probleem en blijft hardware dan nog goed functioneren. Dit bespaart uiteraard ook een smak geld, wat mooi meegenomen is in tijden van crisis. HP is een van de fabrikanten die handig inspeelt op deze groene trend. Dankzij virtualisatie kan een nieuwe generatie datacenters volgens HP betere diensten leveren en minder energie verbruiken. Misschien is het geen toeval dat net HP ogenschijnlijk weinig last lijkt te hebben van de economische crisis? De jaaromzet van het op 1 november afgesloten boekjaar steeg met dertien procent.

Ook de netwerkapparatuur zelf moet groener. Zo werkt de standaardenorganisatie IEEE aan een ethernetstandaard die minder verbruikt. Ethernetverbindingen verbruiken nu immers evenveel stroom, hoewel er vaak geen of nauwelijks netwerkverkeer plaatsvindt. De nieuwe energie-efficiënte ethernetstandaard IEEE P802.3az sust het netwerkapparaat in slaap als het niets te doen heeft, bijvoorbeeld ‘s nachts. Het apparaat laat dit ook weten aan andere ethernetapparaten waarmee het verbonden is, zodat die ook kunnen rusten. Dit zou tot negentig procent energie kunnen besparen. Er zijn nu al fabrikanten die energiebesparende maatregelen inbouwen in hun ethernetapparatuur, maar dankzij de IEEE-standaard wordt dit binnenkort een algemene tendens.

Ssd’s hebben het hard

Fabrikanten van ssd’s willen niets liever dan ook doordringen tot de servermarkt. Dat lukte dit jaar nog niet en zal ook in de nabije toekomst niet gebeuren. Goede ssd-oplossingen voor servers zijn namelijk een pak duurder dan klassieke drives met bewegende onderdelen. Verder is de levensduur van ssd’s te beperkt. In de laptopmarkt kennen ssd’s wel een groeiende populariteit. De prestaties gaan er nog voortdurend op vooruit. Samsung komt met een ssd van 255 GB die twee keer sneller is dan de bestaande modellen en ook Intel kondigde onlangs snellere ssd’s aan.

In het laatste kwartaal van 2008 werden er minder slimme mobieltjes verkocht. De fabrikanten en onderzoeksbureau Gartner verwachten dat die trend zich volgend jaar doorzet. Heel goedkope en heel dure gsm’s vinden nog wel gretig aftrek. Zowel Apple (met de iPhone) als RIM (met de BlackBerry) blijven het voorlopig goed doen. Hopelijk verbeteren de fabrikanten van smartphones wel de kwaliteit van hun software. De Amerikaanse marktonderzoeker J.D. Power concludeert immers na een bevraging van 1.400 zakenmensen dat een kwart van de smartphonegebruikers met bugs kampt. Bijna de helft van de gebruikers moet minstens eenmaal per week zijn smartphone herstarten omdat die niet meer functioneert.

Kleiner is beter

In de processormarkt krijgt de overschakeling naar 45-nanometertechnologie zijn beslag. Intel lanceert nieuwe 45-nm Core i7-processoren met vier kernen (“Nethalem”-ontwerp). Die worden in de eerste instantie ingebouwd in high-end werkstations en in krachtige computers voor gamers, maar sijpelen volgend jaar ook door naar goedkopere hardware. Concurrent AMD ziet zich door al dat Intel-geweld genoodzaakt de productie van zijn 45-nm “Shanghai”-processorontwerp met drie maanden te vervroegen. Er wordt gestart met een Opteron-serverprocessor met vier kernen. Volgend jaar komen daar energiezuinigere en snellere varianten bij. Vorig jaar las u in het hardwareoverzicht dat naar schatting vijftien procent van alle weggegooide computerhardware nog perfect verhandelbaar is. Veel indruk heeft die statistiek niet gemaakt. Terwijl ik dit schrijf, laat Gartner immers weten dat slechts 44 procent van de gebruikte pc’s een tweede leven krijgt. Gartner denkt zelfs dat de tweedehandsmarkt nog zal krimpen, hoewel de vraag naar gebruikte hardware groeit. Hoge transportkosten, strenge milieuregels, groeiende recessie en steeds goedkoper wordende hardware zorgen ervoor dat er minder en minder gebruikte hardware beschikbaar komt. Misschien maar goed ook, want dit jaar was er in de pers heel wat te doen rond vertrouwelijke data die samen met afgedankte hardware te grabbel werd gegooid. Als er in 2009 minder hardware wordt weggegooid, verdwijnt dit probleem misschien vanzelf. Maar reken daar niet op!

Jozef Schildermans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content