1 HP Alomtegenwoordig zijn loont

Net zoals vorig jaar schiet HP in de ‘enterprise hardware vendor’-categorie de hoofdvogel af. En net zoals vorig jaar om de eenvoudige reden dat HP zo omnipresent is bij bedrijven. De reus uit het Californische Palo Alto heeft een bedrijfsaanbod dat loopt van pc’s over printers tot servers in alle vormen en maten. In 2007 haalde HP een monsteromzet van 104,3 miljard dollar. Bijna 80 procent van die som of 83,6 miljard dollar is afkomstig uit hardware-activiteiten, 14 procent meer dan vorig jaar. Zo blijft HP de onbetwistbare leider op de hardwaremarkt met een aandeel van 5,6 procent, aldus een recent rapport van marktanalist Research & Markets.

Spreken we over ‘enterprise hardware’, dan denken we bij HP vooral aan het servers- en storage-segment, hoewel het bedrijf de facto meer omzet puurt uit pc’s en printers. Analistenkantoor Gartner wist onlangs te melden dat HP op dat vlak IBM aan het bijbenen is. Omzetgewijs blijft IBM nog de nummer 1 op de servermarkt met 17 miljard dollar of een marktaandeel van 31,1 procent. HP verdiende 15,5 miljard dollar aan z’n servers, goed voor een marktaandeel van 28,3 procent. IBM groeide nauwelijks terwijl HP met 8,8 procent omzetstijging nog heel wat dynamiek vertoonde. HP brengt trouwens qua verkochte aantallen de meeste servers aan de man: 2,6 miljoen stuks, goed voor 29,8 procent van de markt. Het loopt met een groei van 16,6 procent zelfs uit op z’n naaste concurrenten, Dell en IBM. Bij HP zit de schwung vooral in de ProLiant, Integrity en de Non Stop gamma’s. En ook op de bladeservermarkt blijft het HP en IBM alom. Samen zijn ze daar goed voor 78 procent van de wereldwijde omzet.

Onze jury was dan ook hoegenaamd niet verbaasd dat HP de prijs van Enterprise Hardware Vendor wegkaapte. “Entreprise servers zijn vandaag gewoon HP”, klonk het. IBM blijft in de top drie ook dit jaar afwezig. “Ook logisch”, aldus de juryleden. “IBM is minder zichtbaar geworden op dat vlak. Lenovo heeft voor een groot deel die plaats ingenomen.”

Overigens blijft HP niet stilzitten. Het bedrijf ziet heil in de virtualisatietrend en biedt daarom binnenkort onder meer servers aan met ’embedded’ virtualisatie (waarbij de hypervisor wordt opgeslagen op het moederbord). Dat zou, aldus HP, voor nog betere prestaties zorgen. Zowel VMware als Citrix hebben al een dergelijke overeenkomst met het bedrijf. Ook plant HP de lancering van een aantal bedrijfspc’s met Novell’s SUSE Linux als besturingssysteem.

2 Cisco In het vaarwater van de HP’s en IBM’s

Een mooie tweede plaats voor Cisco, dat zich al voor het tweede jaar op rij bij de top 3 van de hardwareleveranciers weet te hijsen. Het bewijst dat de ict-wereld netwerk- en connectiviteitsproducten niet meer als randapparatuur beschouwt, maar als essentiële componenten van de bedrijfs-ict. Daar zit ook een moeilijkheid voor Cisco. Het bedrijf ziet routers en switches momenteel mainstream worden, waardoor de prijzen zakken. Cisco springt daarom enerzijds op de snelgroeiende markt van consumentenelektronica, maar rekent anderzijds op een overgangsfase waarin veel aandacht gaat naar de datacenterwereld. Die laatste is immers druk op zoek naar efficiënter gebruik van opslagruimte en energie. De trend om alle functionaliteit (router/switch, opslag, virtualisatie, security,…) in één apparaat onder te brengen is daarom een duidelijk speerpunt voor Cisco. En zo komt het bedrjif nu in het vaarwater van de HP’s en IBM’s. Maar waar die bedrijven focussen op servers, kan Cisco zijn ‘intelligente netwerk’-filosofie als differentiator nemen.

3 Dell Dell opent zijn blikveld

Hoewel Dell een niet zo rimpelloos 2007 achter de rug heeft, waarin het op de pc-markt klappen kreeg, zijn de moeilijkste maatregelen genomen en lijkt het bedrijf weer de juiste richting uit te gaan. Dell blijft één van de belangrijkste enterprise hardwareleveranciers ter wereld. En in de servermarkt is het veel minder kommer en kwel, want daar stak het bedrijf qua omzet Sun voorbij en werd het de wereldwijde nummer drie. Dell meldde trouwens onlangs ook PowerEdge-servers te zullen verkopen met Sun’s Solaris-besturingssysteem. En Dell trekt het blikveld nog verder open. Met de overname van Equallogic betreedt het expliciet de storagemarkt, waardoor het opslagaanbod van Dell erg respectabel wordt. Specifiek voor kmo’s was er het voorbije jaar de lancering van het Vostro-gamma: eenvoudigere producten met de nodige services. In die kmo-filosofie passen trouwens ook de recente overnames van ‘software-as-a-service’-bedrijven, waarmee Dell remote beheer van ict bij bedrijven wil mogelijk maken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content