Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Farmareus UCB stelt zijn expertise in epilepsie ter beschikking van de start-up community, en organiseert samen met HealthStartup een hackathon die gelijktijdig plaatsvindt in Brussel én in Atlanta.

Wereldwijd lijden 65 miljoen mensen aan epilepsie. In België gaat het om 60.000 slachtoffers, of de populatie van een stad zoals Hasselt. Maar als je vergelijkt met diabetes of met kanker, gaat er maar bitter weinig aandacht naar de ziekte, zeker vanuit de tech-community.

De Belgische epilepsiespecialist UCB wil daar iets aan doen, en organiseert in samenwerking met het netwerk voor starters in de gezondheidszorg HealthStartup een eerste hackathon over het onderwerp. Opvallend : de hackathon vindt niet plaats op één locatie, maar gelijktijdig in de kantoren van UCB in Brussel én in Atlanta.

“Technologie evolueert razendsnel, maar als medisch bedrijf behoort dat domein niet tot onze corebusiness”, geeft verantwoordelijke neurologie Erik Janssen van UCB een woordje uitleg. “Tegelijk merken we dat onze patiënten vragende partij zijn voor technologische hulpmiddeltjes die hun leven vergemakkelijken. Daarom kan het interessant zijn om onze competenties te koppelen aan die van de tech-community.”

Tegelijk hoopt UCB zich ook de innovatiecultuur uit het starterswereldje wat meer eigen te kunnen maken, net als de mentaliteit om bliksemsnel te schakelen. “Ook het netwerkaspect speelt mee”, vult Janssen aan. “Het digitale is relatief nieuw voor ons. Wie moeten we allemaal leren kennen, en met welke partners moeten we rond de tafel gaan zitten ? Bedoeling is om samen tot een beter resultaat te komen voor de patiënt, dàt is de grote motivatie.”

KLANKBORD

UCB heeft de voorbije jaren heel wat onderzoek gedaan naar de noden in epilepsie. “Eigenlijk komen die overal in de wereld overeen”, klinkt het. “De patiënten willen vooral een klankbord : ze willen leren van elkaar, maar tegelijk komen ze niet graag naar buiten met hun ziekte. Daarom ook dat grote allesomvattende online-netwerken weinig kans maken.”

De neurologieverantwoordelijke steekt niet onder stoelen of banken dat hij graag een technologisch platform zou zien via hetwelk patiënten op een vertrouwelijke manier in contact kunnen komen met soortgelijke profielen. Een intiem sociaal netwerk dus, maar dan niet rond kanker (denk aan het Brusselse Esperity) of over diabetes, maar rond epilepsie.

“Een andere trend is predictability“, aldus nog Janssen. “Ik moet ergens naartoe met de wagen, maar wat als ik een aanval krijg ? Dat die voorspelbaarheid er nog niet is, wordt door zowat alle patiënten als één van dé heikele punten ervaren.”

“Straks wordt het zeker mogelijk om aan de hand van verschillende parameters, onder meer uit sensoren, te bepalen wanneer er een epilepsieaanval gaat volgen. Helaas zijn we daar nu nog niet. Eer er dergelijke tools opduiken die betrouwbaar zijn, zijn we alweer enkele jaren verder.”

HACKEPILESPY

De eerste ‘hackepilespy’-hackathon wordt georganiseerd van vrijdagavond 24 tot zondagavond 26 april in de hoofdkantoren van UCB in Brussel en in Atlanta. Iedereen die een bijdrage kan leveren is welkom. “Uiteraard mikken we op ontwikkelaars en mensen uit de tech-community, maar iedereen die vindt dat zijn expertise nuttig kan zijn mag meedoen.”

“Om het internationale karakter van UCB in de verf te zetten, én omdat je in de VS natuurlijk ook een sterke tech-community hebt, wordt de hackathon zowel in Atlanta als in Brussel georganiseerd. Beide locaties staan permanent met elkaar in verbinding, zodat er langs beide kanten ideeën uitgewisseld kunnen worden.”

Zowel in Atlanta als in onze hoofdstad worden er 3 winnaars gekozen door de jury. De nummer één kan rekenen op 6.000 euro, het team met zilver krijgt 3.000 euro en brons is goed voor 1.000 euro.

“We willen van dit event een open innovatieplatform maken”, besluit Janssen. “De winnaars blijven eigenaar van hun idee, maar als we in een project geloven, dan gaan we zeker bekijken hoe we kunnen samenwerken. Het aantal interessante oplossingen voor epilepsiepatiënten is allicht eindeloos, dus ik ben heel benieuwd naar de resultaten uit deze oefening.”

www.hackepilepsy.com

Frederik Tibau

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content