Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Op de vooravond van het Mobile World Congress richtte Netevents in Barcelona de schijnwerper – eens te meer – op ‘femtocellen’ en Ethernet, heel veel Ethernet.

Het probleem is niet nieuw: hoe ondersteun je vlekkeloos steeds meer mobiele toestellen met alsmaar groeiende datastromen? ‘Fixed mobile convergence’ biedt een oplossing door een (beter) gebruik te maken van de infrastructuur voor vaste telefonie. Hierbij moet een vooraanstaande rol zijn weggelegd voor ‘femtocellen’ – kleine basisstations die verschillende vormen van draadloze communicatie aankunnen en het mobiele verkeer vervolgens over vaste telefonielijnen doorsturen, wat dan weer het reguliere 3G-netwerk ontlast.. De uitdagingen zijn nog legio – zoals een integratie in de huidige telefoniesystemen, in het businessmodel etc – maar de mogelijkheden zijn dat ook, zoals ‘fixed’ telefonie over ‘wireless’. “We zijn in ieder geval nu al in de fase van deployment,” stelt Sanjay Bhatia bij GenBand (leverancier van onder meer toegangstechnologie). Een trend daarbij is de integratie van femtoceltechnologie in andere toestellen, zoals draadloze routers.

Ethernet voor alles

Een ander probleem betreft het verkeer van de mobiele telefoniecel naar het netwerk van de operator, de ‘backhaul’. Ook hier stelt de groei van het verkeer (van data, video etc) uitdagingen aan de infrastructuur, met een consensus onder de aanwezigen dat Ethernet voor de oplossing moet zorgen. Het Metro Ethernet Forum verwees naar het recent goedgekeurde ‘Carrier Ethernet for Mobile Ethernet Backhaul Implementation Agreement’ (MEF22) om duidelijk te maken hoe bestaande MEF-specificaties kunnen worden aangewend voor alternatieven van de huidige TDM- en ATM-technologieën. De groei van 3G- en 4G-diensten, zoals video etc, evenals de wens om de capaciteit van netwerken aan derden door te verkopen, zullen de toekomst van Ethernet in de telcowereld verzekeren, stelt het MEF. “De huidige recessie zal hierbij helpen, onder meer uit kostenoverwegingen,” aldus Nan Chen, president van MEF. Overigens zal de overgang geleidelijk gebeuren, met allicht eerst het dataverkeer, gevolgd door het spraakverkeer, zodat de Ethernet- en legaatwerelden nog naast elkaar zullen bestaan.

Het groeipotentieel van ip en Ethernet in telecom is sowieso nog enorm, leert ons Kim Perdikou, executive vice-president bij Juniper, in haar keynote.

De meeste telecomoperatoren en service providers leven nog overwegend in hun legaatwereld, met slechts “4 procent van het verkeer over ip,” aldus Perdikou. Die overstap zal evenwel nodig zijn voor een efficiënter beheer van de bandbreedte, aangezien de capaciteitsgroei de stijgende vraag niet kan bijhouden. Bovendien moeten ip en Ethernet de omgeving creëren voor service providers zodat deze nieuwe diensten met toegevoegde waarde kunnen leveren en ze dus meer dan alleen maar leveranciers van ‘nutsvoorzieningen’ (lees: pure bandbreedte) zijn. Perdikou wees op mogelijkheden als het doorverkopen van bandbreedte, ‘cloud computing’/SaaS/beheerde diensten als videoconferenties voor bedrijven, naast consumententoepassingen als video en on-line spelletjes. Door hun inzicht in het verkeer kunnen ze de inhoudverstrekkers helpen bij een kwaliteitsvolle (lees: zonder onderbrekingen) distributie van hun producten, terwijl ze ook hun informatie over de telecomgebruiker (bel- en datagedrag, inclusief zijn locatie) beter kunnen uitspelen. Of hoe het al Ethernet is dat de klok zal slaan, vandaag nog vaak Ethernet over alles (zoals Ethernet over MPLS), maar uiteindelijk ook alles over Ethernet.

Guy Kindermans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content