Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Vier grote spelers overvleugelen de Europese softwaresector. Maar onder de nieuwkomers bevindt zich misschien het toekomstige Microsoft of Oracle van Europa. Zoals het Britse softwarebedrijf Autonomy dat zijn omzet in een jaar tijd verhoogd heeft van 77 naar 200 miljoen euro.

De jaarlijkse ‘Truffle 100’-lijst met de top 100 van Europese softwarebedrijven (zie ook datanews. be van 20 november) laat een algemene omzetstijging zien met bijna 7 procent in 2007, op een markt van 22 miljard euro en 175.000 werknemers (waarvan 3,3 miljard euro en 38.000 personen voor R&D alleen).

De top 4 van het klassement is ongewijzigd gebleven t.a.v. vorig jaar. Op de eerste plaats vinden we SAP met 9,4 miljard euro, gevolgd door Sage (1,4 miljard euro), Dassault Systèmes (1,2 miljard euro) en Business Objects (994 miljoen euro). Volgend jaar komt daar hoe dan ook verandering in na de overname van BO door SAP en van webMethods door de huidige nummer 4, Software AG. Geografisch zijn drie landen – Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk – goed voor 80 procent van de gezamenlijke omzet van de top 100 en 72 procent van de banen.

Les petits Belges

Wat België betreft, staat het Leuvense LMS International dit jaar op de 32ste plaats (104,5 miljoen euro), Iris Group uit Louvain-la-Neuve op plaats 40 (83 miljoen euro) en Artwork Systems op plaats 65. Vorig jaar waren ze nog met vier, maar fusies en overnames hebben de kaarten door elkaar geschud. Samen zijn ze goed voor 1 procent van de omzet van de top 100, wat volgens beroepsvereniging Agoria nog zo slecht niet is als men weet dat ons land grosso modo 1 procent van de it-wereldmarkt vertegenwoordigt.

Nieuwkomers

De Europese softwarebedrijven blijven ver achterop bij hun Amerikaanse concurrenten, met uitzondering van SAP natuurlijk. De helft van de Europeanen uit de top 100 heeft een omzet van minder dan 50 miljoen euro. Maar daar zitten wel succesverhalen tussen. Het voorbeeld bij uitstek is het Britse bedrijf Autonomy dat in 1996 werd opgericht en zich toelegt op ‘meaning based computing’ waardoor computers het verband begrijpen tussen data uit verschillende bronnen of van verschillend formaat en real-time analyses kunnen maken. De omzet is in een jaar tijd gestegen van 77 naar 200 miljoen euro en ceo Mike Lynch spreekt al van 400 miljoen euro op middellange termijn. De huidige beurskapitalisatie bedraagt 4 miljard euro. Al die cijfers hebben Autonomy, dat ook een filiaal heeft in Antwerpen, de ‘2007 European Award’ opgeleverd.

Wie weet is zoiets ooit weggelegd voor een van de bedrijven die wij wekelijks presenteren in onze rubriek ‘Start-up van de week’…

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content