Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Uitbollen als ict’er bij de overheid? Dan ziet cto Peter Strickx Fedict veeleer als een startup waar specialisten het verschil kunnen maken bij het vinden van oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen.

Er wordt wel eens meewarig gelachen met ict’ers die een job bij de overheid zoeken. Kwestie om het wat kalmer aan te doen na jaren druk en stress in de privé-industrie, weet je wel. Maar zo ziet cto Peter Strickx de federale overheidsdienst voor ict – Fedict – in het geheel niet. Nu tien jaar geleden opgericht, was het “toen alsof een startup begon,” aldus Strickx, die voordien al ervaring op dat gebied had opgedaan, als medestarter van de Belgische vestiging van Sun Microcomputers. Fedict is bovendien een kleine – momenteel een kleine 80 personen – dienst gebleven, met een vlakke structuur. Ideeën van medewerkers stromen zo snel – en met erkenning – door naar de top, onderstreept Strickx.

Evenzeer opmerkelijk is dat niet minder dan driekwart van het personeel van Fedict minstens één universitair of vergelijkbaar diploma heeft.

Incubator

“We zijn een horizontale dienst die ook andere overheidsdiensten bijstaat, maar niet zozeer als uitvoerders,” klinkt het. In wezen is Fedict een incubator in de ruimste zin, die naast adviezen rond technologieën ook veranderingen in organisatie (de vlakke structuur) en juridische omkadering heeft gezorgd. Zo schrijft of helpt Fedict lastenboeken schrijven met minder complicaties voor de bedrijven, maar ook met oog voor kwaliteit naast de belangrijke, maar niet (meer) determinerende factor prijs. “Een voorstel moet kwalitatief minstens 7 op 10 halen, nog vooraleer naar de prijs wordt gekeken.” Fedict dient ook leveranciers van weerwerk door de belangen van de federale overheid te behartigen en heeft ook geholpen budgetten los te krijgen waarmee resultaten kunnen worden geboekt. Problemen als bij Financiën en Justitie erkent Strickx wel, maar “die ‘hiccups’ heb je niet alleen bij de overheid, maar ook in de privésector.”

Betere voorbeelden zijn onder meer Tax-on-Web, dat “bij Fedict is gestart en nadien werd overgedragen. Van bij de aanvang was het niet de bedoeling een elektronische kopie te maken van de papieren belastingsbrief, maar zoals vandaag het geval, te komen tot vooraf ingevulde voorstellen.” Ook wijst Strickx op Fedman, de robuuste en snelle communicatieruggegraat voor de federale diensten in Brussel. En nog een voorbeeld is een lastenboek dat Fedict heeft geschreven voor de vernieuwing van de infrastructuur ter ondersteuning van de eigen dienstverlening. Momenteel nog hangende wegens ‘lopende zaken’ voorziet dit contract in een ‘onafhankelijke cloud services api’, zodat het eenvoudig kan worden uitgebreid om op federaal niveau een ‘government cloud’ uit te bouwen – een project dat Strickx graag nog zou verwezenlijken.

Witte raven

Initiatiefnemer illo tempore van Fedict, Luc Vandenbossche, wou dat Fedict innovatief bleef en geen mastodont zou worden. “We zoeken dan ook geen techneuten pur sang,” klinkt het, “maar pioniers, personen die een impact op het beleid willen hebben.” Geen productexperten maar personen met focus op technologie, met oog voor een services-, klant-, kwaliteit- en resultaatgerichte cultuur. “Dat zijn personen met een veeleer ‘T-shaped’ profiel, met een diepgaande expertise maar ook voldoende generiek om die expertise te kunnen uitdragen.” En “personen die het verschil willen uitmaken, die maatschappelijk relevante verwezenlijkingen nastreven.” Ze krijgen hiervoor ook ruim autonomie, met de opdracht ‘bereik dat’.

Vandaag ziet Strickx nog wel ruimte voor nog 20 à 30 bijkomende personen, en ziet hij wel nog voldoende instroom van nieuw talent – hoewel de aard van de gewenste expertise natuurlijk niet meteen op grote aantallen afstuderende juniors mapt. Belangrijk is ook een stabiele organisatie die toch ook een gezond verkoop kent, om de influx van nieuwe ideeën te verzekeren. Trouwens, “het is een erkenning van Fedict dat het één van de weinige FODs is waar de mensen zo hard worden geheadhunt. Blijkbaar kan met die mensen ook in de privésector wat worden aangevangen,” klinkt het toch wat fier. En ‘uitbollers’ wezen gewaarschuwd, “zij raken niet door de selectie.” #

Guy Kindermans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content