‘Fiber to the home’ lijkt maar niet door te breken in Europa. Dat het een kapitaalsintensief project is, is daar niet vreemd aan.
Niet zozeer de technologie, maar de financiering: dat is en blijft vooralsnog het heikel punt voor het uitrollen van supersnelle glasvezelnetwerken, bekend als ‘fiber to the home’ (ftth). Dat bleek nogmaals op de afgelopen Investor Day van de FTTH Council in Brussel.
“Het is duidelijk dat telco’s alleen niet de nodige financiële draagkracht hebben om een ftth-netwerk uit te rollen”, zegt Hartwig Tauber die FTTH Council Europe al enkele jaren leidt. “Precies daarom proberen we in toenemende mate de financiële markt aan te spreken”, klinkt het.
Volgens Tauber is het duidelijk dat incumbants niet langer kunnen terugvallen op financiële resources. “Ze hebben dikwijls interim-investeringen moeten doen voor hun bestaande netwerken, of ze gaan gebukt onder een aandeelhoudersstructuur waarbij enkel rendement op korte termijn belangrijk is. Dat helpt allemaal niet wanneer je spreekt over intensieve langetermijnsinvesteringen zoals het uitrollen van ftth-netwerken”, aldus Tauber.
Op de Investor Day werd ook duidelijk dat de financiële sector – voornamelijk internationale banken tekenden present – telecom nog steeds niet als infrastructuur ziet. “Wat de zaken ook bemoeilijkt is dat de return on investment heel erg verschilt al naargelang over welk deel van een ftth-netwerk je spreekt. De passieve laag is de meest kapitaalsintensieve waarbij je moet rekenen op 10 à 15 jaar terugverdientijd. De roi van de ‘active layer’ daarboven bedraagt dan weer eerder 3 à 5 jaar, terwijl je voor de eigenlijke services eerder over maanden spreekt”, zegt Tauber.
Ook de Europese Commissie was vertegenwoordigd. Enerzijds viel daar (nogmaals) spijt op te tekenen over de geschrapte breedbandsubsidies. Begin dit jaar werd het voorziene budget om elke Europeaan tegen 2020 minstens 30 Mbps te geven met meer dan 8 miljard euro ingekort. Anderzijds werd duidelijk gemaakt dat het nu aan de individuele lidstaten is om met een nationaal breedbandplan op de proppen te komen. Onder meer Frankrijk heeft op dat vlak een reuzensprong voorwaarts gemaakt.
TECHNOLOGISCHE UITDAGINGEN
In een poging om de totale investeringskost toch naar beneden te krijgen, wordt er ook op technologisch vlak nog vooruitgang geboekt. Een van de grote hindernissen in een grootschalig ftth-project is nog steeds het binnenbrengen van de glasvezelkabel in de huizen, bedrijven of appartementen. Om dat logistiek, administratief én tijdsintensief proces overbodig te maken, wordt nu gedacht aan een soort ‘verdeelstekker’ vóór het huis, zoals Gabrielle Gauthey, evp Alcatel-Lucent, duidelijk maakte. De glasvezel blijft dus uit de huizen, waarbij de eindgebruiker zelf de nodige eindapparatuur kan installeren in zijn woonkamer of werkruimte. Belangrijk daarbij is dat de hoge ftth-doorvoer-snelheden behouden blijven. Algemeen leek de consensus dan ook te zijn dat er verder werk gemaakt moet worden van een verlaging van de totale capex-kost – om zo de roi te stuwen – en van commericële engagementen op lange termijn om zo de risicofactor voor investeerders te beperken.
Maar was Alcatel-Lucent niet net een grote promotor van vdsl en de vectoring-technologie (zoals Belgacom die onder meer gebruikt) om over koper toch snelheden te halen die vergelijkbaar zijn met glasvezel? “Ja,” zegt Hartwig Tauber, “maar niet uitsluitend. Misschien dat hier in Europa de indruk bestaat dat Alcatel-Lucent vooral in koper gelooft, maar dat heeft met de ‘incumbants’ te maken. In andere continenten wordt vooral fiber naar voor geschoven”, aldus Tauber.
Kristof Van der Stadt
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier