Het verkeer naar de website van een reisorganisatie is per definitie onvoorspelbaar, en minstens twee keer per jaar zal het grote pieken te zien geven. “Meestal ga je dan je infrastructuur schalen voor die pieken. Wij doen dat niet meer maar willen wel de mogelijkheid hebben om die pieken toch te kunnen opvangen in een soort van flexibel kostenefficiënt model – en dat kan met cloud computing”, zegt Geert Sinnaeve, IT Manager bij Thomas Cook.
Thomas Cook is al goed vertrouwd met cloud. Enerzijds maakt het al geruime tijd gebruik van applicaties van Salesforce.com en anderzijds heeft het ook een soort private cloud opgezet in een hybride model met Terremark. Alle productie in Belgisch beheer draait daarop, legt Sinnaeve uit. “Dat zijn de sites van Nederland en België, een datawarehouse en nog wat kleinere applicaties. Alles wat 24 uur op 24 beschikbaar moet zijn. Niet in een public cloudmodel want met onze eigen applicaties kunnen we niet echt naar de cloud gaan, vooral omwille van de koppeling tussen de infrastructuur en de softwarelaag. Zaken die je met één druk op de knop kan virtualiseren, die kan je naar de cloud brengen, maar dat is absoluut nog niet het geval voor onze custom made applicaties want daar is heel veel finetuning op nodig voor de performantie – en je kan geen server die de hele wereld kan gebruiken gaan finetunen voor jouw specifieke vereisten.”
Realistisch blijven
Een van de redenen waarom Thomas Cook naar de cloud is gegaan, is zeker flexibiliteit, naast kostenoptimalisatie en performantie. “En natuurlijk de mogelijkheid om snel te kunnen schalen afhankelijk van het aantal bezoekers op je website”, zegt Geert Sinnaeve. “Het platform dat we zo’n jaar gelden hebben opgezet, voldoet aan wat ik vandaag nodig heb. Maar je moet realistisch blijven: alles in de cloud zetten en honderd procent de mogelijkheden benutten die er theoretisch zijn, dat kan niet. Er is zeker een meetbare roi, we zien duidelijk een daling in de tco, er zijn de voordelen en de snelheid bij het opleveren van nieuwe projecten, en ook de performantie is serieus verbeterd “.
Hij vraagt wel aandacht voor cloud governance. “Het gevaar is dat je zonder het te beseffen plots duurder aan het werken bent in de cloud want je kan sneller inspelen op nieuwe vragen en op zich zijn dat wel kleine kosten maar die stapelen zich alsmaar op. Uiteindelijk zou ik ook naar een systeem willen gaan dat automatisch up- en downscaling doet, maar ik vrees dat we daar nog lang niet aan toe zijn”, aldus Sinnaeve.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier