Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Fortinet mikte van bij de aanvang uitdrukkelijk op het segment van de ‘unified threat management’ systemen die een hele rits securityfaciliteiten bundelen en het deed dat met succes. Mede dank zij een eigen asic-technologie biedt het bedrijf nu UTM-systemen tot op ‘carrier’-niveau.

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan als Ken Xie na de verkoop van Netscreen – producent van asic-gesteunde netwerk/securitysystemen – in 2000 met Fortinet van start gaat. Door specifieke toepassingsgerichte chips (asic) als acceleratoren te combineren met standaardprocessoren, claimt het bedrijf systemen te bieden die zowel klassieke securityfuncties als firewall of IDS/IPS hebben als een controle op contentstromen. En dat alles tegen hoge snelheid.

Focus op UTM

Door meteen te focussen op een ‘unified’ systeem stelt Fortinet tevens een meer consistente architectuur te hebben die de verschillende zelfontwikkelde securitytechnologieën beter integreert. “Wie producten van derden of oem-ers integreert, zal nooit een zelfde verwevenheid krijgen, en vaker geplaagd worden door verschillen in upgrades, licenties en dies meer,” meent Filip Savat, business manager Belux bij Fortinet, “[… ]Je kan niet blijven ‘best of breed’ producten zelf samenplakken in het zicht van de groeiende gevaren. ”

Dankzij clusteringfaciliteiten (voor een verzekerde beschikbaarheid) en load balancing (door verscheidene ‘UTM appliances’ te koppelen), mag Fortinet rekenen op een rits telecom- en isp-bedrijven onder zijn klanten, naast leveranciers van beheerde securitydiensten. Zo bouwt het bedrijf al toestellen conform de Advanced Telecom Computing Architecture (ATCA), een opkomende standaard voor ‘carrier grade’ systemen. Ook kan Fortinet contentstromen met kleine pakketjes over ‘latency’-gevoelige protocollen controleren en kan het ‘signaturen’ van problemen met behulp van een ‘compact pattern recognition language’ snel vertalen in een vorm die door de asics kan worden verwerkt. Fortinet heeft overigens een ‘roadmap’ hoe het de cruciale asics kan blijven ontwikkelen.

Gartner heeft Fortinet wellicht niet toevallig in het leidersvierkant van het ‘magic quadrant’ voor ‘enterprise network firewalls’ (voor de tweede helft van 2007) geplaatst. Volgens IDC boekt Fortinet tevens de grootste omzet van UTM-leveranciers (leveringen aan de fabriekspoort, ten opzichte van CheckPoint, Cisco, Juniper en Sonicwall). Daarmee lijkt het bedrijf ook een periode van perikelen rond patenten (een aanklacht van Trend Micro die in der minne geregeld werd), misbruik van opensourcecode en gebruikersklachten inzake ondersteuning achter de rug te hebben.

Meer aandacht voor Belux

Filip Savat en zijn team moeten nu voor alles werk maken van de Belgische en Luxemburgse markt. “Die is de voorbije jaren inderdaad wat stiefmoederlijk behandeld,” geeft Savat toe. Een eerste opdracht is het opzetten van een partnerkanaal om de grote tot middelgrote kmo’s aan te pakken. Voorts moet er een ‘high end’ partner voor de bovenzijde van de markt worden gezocht. Fortinet hanteert immers een indirecte marktaanpak. In eerste instantie zal Savat in België mikken op de huidige klanten en sectoren.

Wereldwijd heeft het bedrijf een sterke positie uitgebouwd in de academische en onderwijswereld, en in de ziekenhuissector. Klanten kunnen op een flexibele manier de faciliteiten kopen die ze op een bepaald moment nodig hebben, maar ook snel bijkomende functies inschakelen. En Fortinet voelt zich sterk met elke dienst afzonderlijk, want “we plaatsen graag onze appliance een paar weken op proef,” benadrukt technical engineer Geoffrey van Beylen. z

Guy Kindermans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content