Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Fujitsu zet met het nieuwe aanbod managed services zijn dynamische-infrastructuur-strategie kracht bij.

De Dynamic Infrastructures-strategie van Fujitsu omvat grofweg drie pijlers. In de eerste plaats wordt een ‘historisch’ productassortiment (servers, opslagsystemen, netwerkonderdelen) aangeboden onder de vorm van building blocks die geassocieerd worden met bepaalde diensten (integratie vooral, maar ook virtualisatie en middelenbeheer). Daarnaast worden bovenstaande elementen gebundeld om een antwoord te bieden op specifieke behoeften zoals consolidatie.

Fujitsi gooit nu nog een derde wapen in de strijd door te zorgen voor de nodige openheid met partners als EMC, NetApp, Quantum en Symantec.

Managed Services

Fujitsu wil echter nog verder gaan en beheerde opslagdiensten gaan aanbieden in het kader van service level agreements (sla). “Opslag is een goed voorbeeld van dit type managed services, want het eist heel wat middelen van het datacenter op. Onze taak bestaat erin samen met de klant te bepalen op welke soort gegevens een bepaalde service level kan worden toegepast. Daarna bepalen we de vereiste infrastructuur en factureren we onze prestaties in functie van de geleverde dienst. De klant betaalt voor wat hij gebruikt, waardoor de kosten voorspelbaar zijn”, verduidelijkt Helmut Beck, vicepresident Storage. Fujitsu heeft tevens afstandstools voor het beheer van de infrastructuur ontwikkeld en biedt een catalogus managed services aan om het aanbod zoveel mogelijk te standaardiseren (en de kosten te beperken; daar kan de klant alleen maar baat bij hebben).

Fujitsu wil in het kader van de sla’s vanaf volgend jaar zelfs een IaaS-model (Infrastructure as a Service) aanbieden waarbij de opgeslagen gegevens worden ondergebracht op gestandaardiseerde platformen van Fujitsu (momenteel in het Duitse Paderborn) en waarbij het geheel van de operaties die verband houden met storage (beheer, opslag, archivering) worden beheerd.

Elia

Fujitsu beroept zich op SAP Duitsland als belangrijkste referentie, maar de eerste ‘buitenlandse’ klant is niemand minder dan het Belgische Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet. “Onze opslaginfrastructuur omvat drie Clariion-systemen met een capaciteit van ongeveer 40 TB, met slechts een verantwoordelijke voor het beheer van san en back-up. Dat we daar maar een medewerker voor beschikbaar hadden, vormde een zeker risico en de werklast was duidelijk te zwaar, met name voor de bewaking. De omvang van het werk was evenwel te beperkt om een tweede persoon in dienst te nemen. We doen daarom een beroep op Fujitsu dat ons het nodige personeel ter beschikking stelt”, verduidelijkt Wim Michiels, verantwoordelijk voor de storage bij Elia. De infrastructuur omvat overigens nog switches van Cisco en Symantec/Veritas Netbackup voor de opslag.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content