Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Data News zit nog volop in de ‘software defined’-fase, maar Fujitsu praat intussen al over ‘business defined’. Zou de klant – eindelijk – koning worden in it?

Bij ‘software defined’ wordt de hardware (opslag, servers, netwerk) met behulp van een virtualisatielaag losgekoppeld van de software en van de applicaties. Daarbij kan er fors bespaard worden, zeggen de leveranciers, en creëer je een zekere onafhankelijkheid ten opzichte van hen.

Forrester praat intussen echter al over de volgende fase, die van het ‘customer defined’-datacenter, waar de klant zelf zijn it-behoeften bepaalt, een bestelling plaatst en precies datgene laat leveren wat hij op dat moment nodig heeft, met bijbehorende factuur. Eén en ander maakt de wendbaarheid enkel maar groter.

GERICHT OP DE BUSINESS

Uitgerekend dit concept integreert Fujitsu nu in zijn nieuwe gamma opslagsystemen Eternus DX, dat wordt uitgebreid met 4 nieuwe mid-range modellen. Het gaat om platformen die hun capaciteit geoptimaliseerd hebben en die een geautomatiseerde beheerfunctie toevoegen aan de service (in functie van de applicaties worden er prioriteiten vastgelegd). Eén en ander zou moeten zorgen voor prestaties “die beduidend beter zijn dan die van de nieuwe VNX-modellen van EMC”, geeft het bedrijf graag mee (zie ook onze website van 6 november).

“We waren al bezig met ‘software defined’ in 2003, en wel in onze FlexFrame architectuur”, grapt Bernhard Brandwitte, storage-vicevoorzitter bij Fujitsu Technology Solutions. Hij legt vooral de nadruk op de kwaliteit van de service. “Nu is het aan de business om zijn behoeften te bepalen.” Brandwitte benadrukt ook de harmonieuze en volledig geïntegreerde architectuur, met één enkele controller en één enkele schijfbehuizing voor alle modellen.

Dezelfde ‘business centric’-benadering wordt gebruikt voor het nieuwe unified-platform voor gegevensbescherming Eternus CS 8000, dat zowel back-up als archiveringsfuncties biedt, gekoppeld aan een softwarebeheerslaag (op basis van regels, policies of gebruikerstypes). Er worden drie modellen aangeboden (CS 8200, CS 8400 en CS 8800).

Bernhard Brandwitte merkt nog op dat de strategie van Fujitsu op het vlak van opslag steunt op een 3e pijler, namelijk het ecosysteem, waar we voornamelijk NetApp terugvinden (voor de opslag van bestanden), Violin (voor All-Flash-opslag en acceleratieapplicaties voor DB of VDI), Symantec, CommVault, Cisco en Quantum.

Gartner schat het aandeel van Fujitsu in de wereldwijde opslag op 2,7 procent, maar “we gaan sneller vooruit dan de markt en we zijn de enige exclusieve NIET-specialist in opslag (anders dan EMC, NetApp, HDS en NVDR).

CLOUD

Fujitsu kondigt ook een ‘Cloud Integration Platform’ aan met daarin beheer-, integratie- en aggregatietools voor clouddiensten. Een soort ‘regisseur’ waarmee bedrijven de uitdagingen in verband met het gebruik van verschillende clouddiensten kunnen aangaan.

Tenslotte is Fujitsu blij met zijn succes in de wereld van SAP Hana, meer bepaald met de 300e Hana-installatie op basis van Fujitsu-infrastructuur. Bovendien werd er een FlexFrame Orchestrator gelanceerd, als eerste ‘package’ die ERP transparant combineert met SAP en met SAP Hana.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content