Eind januari waren er geruchten dat de Amerikaanse telecomreus AT&T een bod zou doen op de Nederlandse operator KPN. AT&T, dat op een berg cash van 30 miljard dollar zit, kan een sterke Europese incumbent gebruiken.
Hans Descamps, country en sales manager van AT&T België, is formeel: hij wil dit jaar nog een drietal nieuwe klanten aan de haak slaan. AT&T mikt dan ook in ons land op de 50 grootste ondernemingen, multinationals, vaak met Amerikaanse roots. De Amerikaanse telecomreus die eind 2005 zelf door een consolidatiegolf ging en overgenomen werd door SBC, roert zich opnieuw internationaal. Het gerucht dat het KPN zou overnemen is daarom niet uit de lucht gegrepen. Het mist in Europa een stevige stek. Daarom moet het zich beperken tot de grote Europese contracten en is het volgens Gartner erg duur als het in de diverse Europese landen een behoorlijke dekking moet bieden. Voorlopig groeit vooral zijn aanbod op het vlak van application management dank zij de overname van Usinternetworking en dank zij de lan- en pbx-diensten van IBM. “De samenwerking met IBM wordt nog uitgebreid. We kunnen potentiële klanten samen diensten aanbieden,” vertelt Hans Descamps die zelf dank zij de overname van IBM Global Services bij AT&T terecht kwam. AT&T levert trouwens wereldwijd alle netwerkdiensten aan IBM. Bij de biermultinational InBev haalde IBM in 2004 het it-oursourcingscontract binnen, maar ging BT met de netwerkdiensten lopen. “Dat waren toen twee afzonderlijke contracten,” geeft Hans Descamps toe, “maar die contracten eindigen straks…”
Verleden met gaten
Aan allianties in Europa heeft AT&T weinig goede herinneringen. Zo sloot het zich in 1993 aan bij Unisource, waar KPN toen al een belangrijke speler was. Door die alliantie kreeg KPN België de verantwoordelijkheid over heel wat grote contracten van Amerikaanse ondernemingen die hier hun Europese hoofdzetel hadden. Vijf jaar later, in 1998, koos AT&T echter voor een joint venture met BT onder de naam ‘Concert’. Beiden zouden samen 10 miljard dollar investeren. Het kon niet misgaan want ‘beide operatoren spraken in ieder geval al dezelfde taal’. Drie jaar later, in oktober 2001, werd Concert ontmanteld. De joint venture werkte niet wegens te veel interne conflicten. Sindsdien heeft de consolidatie zich grotendeels beperkt tot Amerikaanse operatoren en bleef Europa buiten schot, op de fusie van het Zweedse Telia en Telecom Finland na. AT&T blijft wel één van de grootste leveranciers van internetverkeer, dagelijks goed voor 13,7 petabyte, en heeft net zoals BT, Verizon en Orange een stevig Ethernet vpn mpls-netwerk uitgebouwd. De differentiatie met andere wereldwijde netwerkleveranciers die allemaal met een min of meer vergelijkbaar aanbod uitpakken, wordt echter moeilijk. Prijs blijft daardoor een belangrijke factor. “De chief financial officer praat vaker mee,” geeft Hans Descamps toe. z
Luc blyaert
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier